Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 24 Μαΐου 2006 18:54

Ε.Ε. - Το 2017 σε λειτουργία ο πρώτος θερμοπυρηνικός αντιδραστήρας

Την απόφασή τους να κατασκευαστεί ο ενεργειακός σταθμός ITER σε ευρωπαϊκό έδαφος και συγκεκριμένα στο Κανταράς στη Νότιο Γαλλία, επιβεβαίωσαν σήμερα στις Βρυξέλλες οι επτά εταίροι που συμμετέχουν στο ενεργειακό πρόγραμμα (Ε.Ε., ΗΠΑ, Ρωσία, Ιαπωνία, Κίνα, Ινδία και Ν. Κορέα).

Σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση της Επιτροπής, το ITER αποτελεί ένα μοναδικό παράδειγμα αποτελεσματικής διεθνούς συνεργασίας στην επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς αφορά πάνω από το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού. Ο ITER (Διεθνής Θερμοπυρηνικός Πειραματικός Αντιδραστήρας) θα είναι ο πρώτος αντιδραστήρας θερμοπυρηνικής σύντηξης για την παραγωγή άφθονης και φθηνής ενέργειας.

Σε επόμενο στάδιο, τα επτά μέρη της συμφωνίας θα πρέπει να επικυρώσουν την εν λόγω απόφαση. Η διαδικασία αυτή εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2006, ούτως ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή του ITER μέσα στο 2007. Εκτιμάται πως θα έχει ολοκληρωθεί σε δέκα χρόνια.

Για το ενεργειακό σχέδιο ITER, η Ε.Ε. εκπροσωπείται από την ΕΥΡΑΤΟΜ, στην οποία συμμετέχουν, εκτός από τα 25 κράτη μέλη της Ε.Ε., και η Ελβετία, με ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις.

Σύμφωνα με τον Επίτροπο, αρμόδιο για θέματα έρευνας, Γιαν Ποτόνικ, η Ε.Ε. θα καλύψει το 40% των εξόδων κατασκευής του ITER και η Γαλλία το 10%, ενώ τις υπόλοιπες δαπάνες θα τις αναλάβουν εξίσου οι υπόλοιποι εταίροι.

ΑΠΕ-ΜΠΕ