Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 25 Μαΐου 2006 07:37

Ιαπωνία: Μειώθηκε το εμπορικό πλεόνασμα τον Απρίλιο

ΜΕΙΩΣΗ, μεγαύτερη από ό,τι αναμενόταν, σημείωσε τον Απρίλιο το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας, καθώς η αύξηση της εσωτερικής ζήτησης και οι υψηλότερες τιμές πετρελαίου, αύξησαν τις εισαγωγές στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο.

Το πλεόνασμα υποχώρησε στα 646,2 δισ. γιέν (5,7 δισ. δολ.) από 947,5 δισ. γιέν, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας σήμερα στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο 34 οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκιτμούσαν ότι το εμπορικό πλεόνασμα θα ήταν 800 δισ. γιέν. Οι εισαγωγές αναρριχήθηκαν 20,2%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος και οι εξαγωγές σημείωσαν αύξηση 11,2%.

Το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη εμπορική εταίρο της Ιαπωνίας, αυξήθηκε στα 803 δισ. γιέν και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 1986, σύμφωνα με τη σημερινή ανακοίνωση.

Το πρώτο τρίμηνο η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 1,9%, υψηλότερο των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτώ, αποτέλεσμα των δαπανών των εταιρειών και των καταναλωτών. Η Ιαπωνία, κατέστη η τέταρτη μεγαλύτερη εισαγωγός πέρυσι, από την έκτη θέση που κατείχε το 2004, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

Το γιέν ισχυροποιήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα οκτώ μηνών έναντι του δολαρίου την εβδομάδα που πέρασε, αλλά τώρα βρίσκεται χαμηλότερα από τα 110,60, επίπεδο στο οποίο οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας κάνουν τις προβλέψεις για τα κέρδη τους. Στις 12:38 μ.μ. στο Τόκυο, το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 112,68 έναντι του δολαρίουι των ΗΠΑ από 112,74 γιέν, που ήταν πριν από την ανακοίνωση του εμπορικού πλεονάσματος της χώρας.