Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2018 10:01

Market Beat: Το γεωπολιτικό χάος επιβάρυνε το διεθνές κλίμα και αυξάνει τη νευρικότητα  

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι, από όσα που είχε ακούσει από τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκγι στο προξενείο της στην Τουρκία, δεν ήταν ικανοποιημένος. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, έχουν πιέσει τη Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει όλα τα γεγονότα.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ δήλωσε τη Δευτέρα ότι, από όσα που είχε ακούσει από τη Σαουδική Αραβία για τη δολοφονία του δημοσιογράφου Τζαμάλ Χασόγκγι στο προξενείο της στην Τουρκία,δεν ήταν ικανοποιημένος. Πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Βρετανίας, της Γαλλίας και της Τουρκίας, έχουν πιέσει τη Σαουδική Αραβία να αποκαλύψει όλα τα γεγονότα.

Μια άμεση εστίαση στην αγορά αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο Τάγιϊπ Ερντογάν, ο οποίος δήλωσε ότι θα ανακοινώσει πληροφορίες σχετικά με την έρευνα σε ομιλία του σήμερα.

Οποιαδήποτε σημάδια αστάθειας στη Σαουδική Αραβία, ενός μεγάλου παραγωγού πετρελαίου καθώς και ενός μεγάλου επενδυτή στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα μπορούσαν να έχουν ευρείες επιπτώσεις.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε από την περασμένη Πέμπτη ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 από την Ιταλία βρίσκεται σε "ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση" με τους κανόνες της ΕΕ. Η Ιταλία δήλωσε χθες στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι θα τηρήσει τα επίμαχα σχέδια προϋπολογισμών του 2019, παραβιάζοντας τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα αποφασίσει την απάντησή της την Τρίτη. Το ευρώ διαπραγματεύθηκε στα 1,1466 δολάρια, έχοντας χάσει το 0,44% την προηγούμενη μέρα και έφτασε κοντά στο χαμηλό της στις 9 Οκτωβρίου, στα 1,14325, το χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα Αυγούστου.

Αν και οι τιμές των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν από την ανακούφιση που προκάλεσε η Moody's, που δεν εκτίμησε τελικά ως αρνητικές τις προοπτικές της Ιταλικής οικονομίας όπως οι αναλυτές φοβόταν, αποδείχθηκε ότι οι ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές δεν είχαν ενθουσιαστεί. Έτσι ο CAC της Γαλλίας έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο για περισσότερο από ένα χρόνο, ενώ οι ιταλικές μετοχές χτύπησαν σε επίπεδα χαμηλών 18 μηνών  και οι ισπανικές μετοχές κατέληξαν στο πιο κατώτερο επίπεδο από τα τέλη του 2016.

Με τις αγορές διεθνώς σε άνοδο αρχικά, που ξεκίνησε από τα μέσα των συνεδριάσεων στις ασιατικές αγορές, κινήθηκε ανοδικά και το ΧΑ. Ο τζίρος όμως στην διαρκώς ανοδική αγορά ίδρωσε να πιάσει τα 10 εκατ. ευρώ και από τότε, η μεταβολή του ΓΔ πέρασε το +1%. Φυσικά για να υπάρξει αυτή η θετική σε πρώτη ανάγνωση εικόνα, τα κέρδη του δείκτη των τραπεζών εμφάνιζαν μέγεθος της τάξης του +2%. Το blue chip που εμφάνιζε μεγάλη πτώση ήταν η ΔΕΗ, με απώλειες στις 15:00 -3,0% με αξία συναλλαγών 10,3 εκατ. ευρώ χωρίς κανένα πακέτο. Θα λέγαμε συνεπώς πως μετά από σειρά απογοητεύσεων για την ομάδα των αισιόδοξων επενδυτών, η εικόνα δυόμισι ώρες πριν τη λήξη της συνόδου δεν ήταν «εντελώς» ενθαρρυντική.

Την ανατροπή στην άνοδο στην Ευρώπη προετοίμασε η δυναμική που φάνηκε πως θα αποκτούσαν οι αγορές της Νέας Υόρκης. Αλλά ενώ έξω τα κέρδη έγιναν απώλειες, εδώ, ο ΓΔ δεν πέρασε σε αρνητικό πεδίο. Αρνητικό μήνυμα αποτέλεσε η συνέχεια στην πτώση του τζίρου και του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, καθώς και η γρήγορη υποχώρηση των τιμών από τις 15:30 ως το πέρας των δημοπρασιών. Μπορεί να διαδραματίστηκε σε θετικό πεδίο, αλλά επαναλήφθηκε το φινάλε των προηγούμενων συνεδριάσεων. Όπου οι πιέσεις ισχυροποιούνταν την τελευταία ώρα και ξέσπαγαν οι πωλητές στις δημοπρασίες. Τελικά η αναπαραγωγή της κατεύθυνσης των διεθνών αγορών συνεχίστηκε.

Έχουν βαρύτητα οι διαφοροποιήσεις που έγιναν για τα τέσσερα τραπεζικά blue chip. Λες και έγιναν για να επιβεβαιώσουν την εκτίμηση των εγχώριων αναλυτών πως ακόμα δεν έχει κριθεί τελεσίδικα η στάση των θεσμικών έναντι των ελληνικών τραπεζών. Αφού και αυτές δεν είναι ακόμα γνωστό πώς θα καταλήξουν ως προς τα κόκκινα δάνεια που κουβαλάνε. Αλλά όλα δείχνουν ότι η υπόθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα πάρει το δρόμο προς τη λύση της, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Τολμούμε να συμφωνήσουμε με όσους υποστηρίζουν ότι αν βρεθεί σύντομα λύση στο πρόβλημα της έκδοσης ομολόγου από την Πειραιώς, τότε στο ταμπλό θα ανασάνει ο κλάδος. Καθώς μια κίνηση που έφερε τον τραπεζικό δείκτη 2% ψηλότερα από το κατώτερο σε βάθος 32 μηνών, όπως η χθεσινή, δεν αρκεί για να ανατραπεί η καθοδική ορμή του.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Νευρικότητα επικράτησε στην αποψινή συνεδρίαση της Wall Street, με τους επενδυτές να αποτιμούν τα τελευταία εταιρικά μεγέθη, καθώς αυξάνονται παράλληλα οι γεωπολιτικές εντάσεις, με αφορμή την υπόθεση Κασόγκι.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 0,50% στις 25.317,41 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε απώλειες κατά 0,43% στις 2.755,88 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύθηκε κατά 0,26% στις 7.468,63 μονάδες. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου ενισχύθηκε κατά μία μονάδα βάσης στο 3,19%.

Οι μετοχές των Bank of America και Citigroup παρουσίασαν απώλειες άνω του 2,5%, ενώ JP Morgan και Goldman Sachs διολίσθησαν κατά 1,6% και κατά 2% αντίστοιχα.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης προσπαθεί να ανακτήσει τις βαριές απώλειες των τελευταίων εβδομάδων, καθώς οι αμερικανικοί δείκτες σε δύο μόλις συνεδριάσεις έχουν χάσει σχεδόν το 4% της αξίας τους.

Ειδικότερα, κατώτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα γ’ τριμήνου ανακοίνωσε η Hasbro καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,93 δολάρια ανά μετοχή και τα έσοδα στα 1,57 δις δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 2,23 δολάρια και έσοδα στα στο 1,71 δις δολάρια.

Στον αντίποδα ισχυρά αποτελέσματα γνωστοποίησε η Halliburton. Τα προσαρμοσμένα κέρδη αυξήθηκαν στα 50 σεντς ανά μετοχή από 42 σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 6,17 δις  από 5,44 δις πέρυσι. Οι αναλυτές προέβλεπαν προσαρμοσμένα κέρδη στα 49 σεντς και έσοδα 6,1 δισ.

Εκτός των εταιρικών μεγεθών, σημαίνοντα ρόλο στη νευρικότητα των επενδυτών διαδραματίζει τόσο η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, όσο και η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

Εντός των επόμενων ημερών, McDonald’s, Caterpillar, United Technologies, Amazon  Alphabet αναμένεται να δημοσιεύσουν τα οικονομικά αποτελέσματα του γ’ τριμήνου. Μέχρι στιγμής, το 82% των εταιρειών έχει παρουσιάσει μεγέθη ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών.

ΕΥΡΩΠΗ

Χαμηλότερα κινήθηκαν οι αγορές του ευρώ παρά την αρχική άνοδο από την ώθηση που δημιούργησε η εκτίναξη κατά 4,09% στο κινεζικό χρηματιστήριο. Στην Ευρώπη, οι επενδυτές μετά το ανοδικό ξεκίνημα επικεντρώθηκαν στις πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία.

Στο εταιρικό μέτωπο, πτώση 6% στα καθαρά κέρδη ανακοίνωσε η αεροπορική Ryanair στο β’ τρίμηνο και συγκεκριμένα στα 841,5 εκατ. ευρώ έναντι 895,4 εκατ. το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,42% στις 359 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,1% στις 7.042,80 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 0,26% στις 11.524,34 μονάδες και στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,62% στις 5.053,31 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 0,96% στις 8.806,50 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 0,6% στις 18.966,22 μονάδες.

ΧΑ

Κράτησε μικρά κέρδη, εν μέσω καθόδου, μετά από άνοδο αρχικά στην ευρωζώνη

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση σε θετικό πεδίο, αλλά με κλείσιμο λίγο ψηλότερα από το κατώτερο ημέρας. Το ελάχιστο μέρας ταυτίστηκε με την τιμή ανοίγματος στις 625,81 μονάδες, που αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 1 μονάδας. Αρκετά ψηλότερα από το χαμηλό της προηγούμενης συνόδου στις 621,90 μονάδες. Οι αγοραστές μπόρεσαν να ορίσουν μέγιστο μέρας στις 632,13 από 633,86 μονάδες την Παρασκευή στις 14:20 και ακολούθησε νευρική κίνηση, με αποτέλεσμα την πτώση από τα υψηλά ημέρας με αποφασιστικό βήμα μετά τις 15:30. Στις 17:00 τον άφησαν στις 627,73 μονάδες, αλλά τον έκλεισαν στις 626,61 από 624,81 με πτωτική ώθηση 1,12 μονάδων, ορίζοντας κλείσιμο ελαφρά ψηλότερα από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+1,17%) ακριβώς στις 14:20 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 632 μονάδες περίπου. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε στο άνοιγμα και προσεγγίστηκε ξανά μετά το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε από τις 13:00 ως τις 15:50 με κατώτερο τις 629,25 μονάδες και ανώτερο τις 632,00, για μεγάλο συνεπώς διάστημα. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο από την αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο από τις 10:30 ως τις δημοπρασίες. Ενώ η κίνησή του, με περιοδικά εμφανιζόμενα κύματα αγορών που τα διαδεχόντουσαν σημαντικά κύματα ρευστοποιήσεων, είχε μια σταθερά νευρική πορεία αμέσως μετά την εγγραφή  του μέγιστου μέρας. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και υπήρξε, μετά τις 17:00, μικρή μείωση στο ανοδικό αποτέλεσμα.

Τη σύνοδο σφράγισε το λόγω πακέτων ψηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον, που αφορούσε κατά 34,625 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για ορισμένα Τραπεζικά blue chip, ήταν αρχικά σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που εμφάνισαν αρχικά πτώση και ξανά μετά αύξηση της απόδοσης τους. Αφού βουτώντας η απόδοση στην αρχή 10 μονάδες βάσης, μέσα στη μέρα πέρασε στο 4,25%, αλλά τελικά με μείωση 2 μονάδων βάσης πέρασε πάλι πάνω από το 4,30%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 625,81 μονάδες ήταν 15,3 μονάδες ψηλότερα από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 11/10 στις 610,51. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με μεικτή δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που από ανοδική έγινε πτωτική σε επίπεδο μεταβολών, όταν οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν νευρικό άνοιγμα και πτωτική κίνηση μετά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 626,61 μονάδες που ήταν 0,8 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 5,52 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο (6,3 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 12,00 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν οριακά ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,431 από 46,333 δις ευρώ. Ένδεκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΔΕΗ -4,28%, ΕΧΑΕ -2,68%, ΤΙΤΚ -2,31%, ΕΤΕ -2,03%, ΑΔΜΗΕ -1,38%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -1,38%, ΦΡΛΚ -1,09%, ΕΕΕ -0,66%, ΠΕΙΡ -0,63% και ΒΙΟ -0,59% ενώ 13 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.

Μέτρησαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,79% από -2,10%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,87% από -2,18%, την ΕΤΕ στο -2,03% από -2,32%, ΕΥΡΩΒ +5,99% από -0,66% και την ΠΕΙΡ στο -0,63% από -4,97%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από  τα blue chip με μεταβολή -1,13% από -1,10%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 21) και ένα τη ΜΠΕΛΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,29% και έφθασε στις 626,61 από 624,81 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1656,30 από 1650,85 μονάδες με μεταβολή +0,33%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο ελαφρά πάνω από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,822 από 37,232 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 34,625 από 1,966 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 21,363 από 28,802 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,872 από 1,089 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 39 από 21 των καθοδικών 50 από 67 και 30 από 24 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ελαφρά αισιόδοξα στοιχήματα χωρίς αποφασιστικές κινήσεις

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας με κυρίαρχες σειρές αυτές της λήξης Νοεμβρίου, οι θεσμικοί έδωσαν σταθεροποιητική δυναμική στον 25άρη με ανοδικές εξάρσεις που τον κράτησαν σε θετικό πεδίο μόνιμα. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1653,16 μονάδες και αποτέλεσε το ελάχιστο μέρας. Στις 15:28 εμφανίστηκε το μέγιστο στις 1671,41. Ενώ οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον άφησαν στις 1660,99, με τις δημοπρασίες, το κλείσιμο ορίστηκε στις 1656,30 μονάδες με μεταβολή +0,33%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε στα 7,791 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Νοεμβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 1058 συμβόλαια με ανώτερο τις 1672,75, κατώτερο τις 1652,00 και τελευταίες πράξεις στις 1655,00 από 1650,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 106 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου με ανώτερο μέρας τις 1670,00 και κατώτερο τις 1653,25, ενώ οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1667,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Νοεμβρίου διαμορφώθηκαν σε 5585 ΣΜΕ και της σειράς Δεκεμβρίου 74. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 200.000 συμβόλαια για ΜΙΓ, και στα 12.000 για ΤΕΝΕΡΓ

Μέτρησαν μεικτά για την δυναμική του 25άρη οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+1,79% από -2,10%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +1,87% από -2,18%, την ΕΤΕ στο -2,03% από -2,32%, ΕΥΡΩΒ +5,99% από -0,66% και την ΠΕΙΡ στο -0,63% από -4,97%. Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 4) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 21) και ένα τη ΜΠΕΛΑ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,29% και έφθασε στις 626,61 από 624,81 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1656,30 από 1650,85 μονάδες με μεταβολή +0,33%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο ελαφρά πάνω από το κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 57,822 από 37,232 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 34,625 από 1,966 εκατ. ευρώ.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Θέλει χρόνο για να μπορέσει η Αγορά να δώσει μία αντίδραση, στην έντονα πτωτική τάση του τελευταίου διαστήματος. Ο Τραπεζικός κλάδος δοκιμάζει τα χαμηλά του για τρίτη φορά τον τελευταίο μήνα, περιμένοντας ως "μάνα εξ ουρανού" ένα θετικό νέο. Μία πιο γρήγορη λύση στο πρόβλημα της Πειραιώς θα μπορούσε να δώσει ένα θετικό μήνυμα.

Από την άλλη βλέπουμε μετά από χρόνια ότι οι Τράπεζες αποφάσισαν να κάνουν κινήσεις που θα μειώσουν τα "κόκκινά" τους, με προτάσεις "κουρέματος" σε Δανειολήπτες που έχουν παρατήσει την αποπληρωμή τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κάτι τέτοιο δεν είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια και πλέον μπήκαν στην διαδικασία να το κάνουν σε μεγάλο βαθμό, λίγο πριν τα εν λόγω δάνεια πουληθούν σε πολύ χαμηλές τιμές σε Ξένα funds.

Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα τα "κόκκινα" δάνεια θα μειωθούν με τον ένα, ή με τον άλλον τρόπο και το πόσα χρήματα θα καταφέρουν να αποκομίσουν από αυτά οι Τράπεζες, είναι πολύ σημαντικό για την συνέχεια. Καλώς, ή κακώς το Χρηματιστήριο είναι Τραπεζοκεντρικό και τα τελευταία αρκετά χρόνια προβληματίζεται στο σύνολό του από τις Τράπεζες.

Η κίνηση του Τιτάνα να αλλάξει φορολογική έδρα και να διαπραγματευτεί παράλληλα σε Παρίσι και Βρυξέλες, έχει να κάνει με την αδυναμία των Τραπεζών να του δανείσουν με χαμηλό επιτόκιο αλλά και την αδυναμία των Ξένων να δανείσουν σε μία Ελληνική εταιρεία με χαμηλά κόστος, λόγω ρίσκου Χώρας.

Στο πολιτικό σκηνικό έχουμε της ψήφιση στην FYROM και μάλιστα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα, κάτι που φέρνει πιο κοντά τις πολιτικές εξελίξεις και στην Ελλάδα. Από την άλλη το τι θα γίνει σε σχέση με τον Ιταλικό προϋπολογισμό έχει την σημασία του, με την Κομισιόν να περιμένει απαντήσεις, ενώ συνάμα περιμένουμε και απαντήσεις στο τι θα γίνει με τον Ελληνικό προϋπολογισμό, σε σχέση με τις συντάξεις.

Μέσα σε όλο αυτό το εκρηκτικό σκηνικό το Ελληνικό δεκαετές συνεχίζει να ίπταται, γεγονός που καθιστά αδύνατη μία έξοδο στις Αγορές.

Το Χ.Α. παραμένει πτωτικό, τόσο σε ημερήσιο, όσο και σε εβδομαδιαίο γράφημα, με την Αγορά να κάνει προσπάθεια τις τελευταίες μέρες να ανατρέψει το σκηνικό.

Τα "stop" σε ΓΔ, FTSE25 αλλά και Τράπεζες έχουν κατέβει σε πολύ κοντινά επίπεδα, κάτι που βοηθάει στην λήψη αποφάσεων. Το πρόβλημα που έχει το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι τι θα γίνει αν οι Ξένες Αγορές γυρίσουν σε μία πτωτική μεσοπρόθεσμη φάση, έχοντας χάσει το "bull market" των τελευταίων 10 ετών. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το επόμενο διάστημα δεν θα πλήξουμε, μιας και το volatility θα έχει τον πρώτο λόγο, με μία Αγορά να διψάει για θετικά νέα και προσδοκίες για το μέλλον.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Τρίτη καθώς η νευρικότητα την εποχή της ανακοίνωσης κερδοφορίας στις Η.Π.Α. προκάλεσε πτώση στη Wall Street.  Ένα κοκτέιλ αρνητικών παραμέτρων από τη διπλωματική απομόνωση της Σαουδικής Αραβίας ως τις ανησυχίες για τον προϋπολογισμό της Ιταλίας και το Brexit προκαλεί ψαλίδισμα στη διάθεση για ρίσκο.

Οι ρευστοποιήσεις στην περιοχή έσβησαν τα κέρδη που σημείωσαν οι βασικοί δείκτες στο ράλι των προηγούμενων δύο συνεδριάσεων, τα οποία προκλήθηκαν από τις ελπίδες για παροχή κινήτρων για την ανάπτυξη της Κίνας, με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών της Asia-Pacific εκτός της Ιαπωνίας να μειώνεται σήμερα κατά 1,3%.

Στις 9:20 δική μας ώρα ο Kospi της Νότιας Κορέας υποχώρησε κατά 2,91% και βρισκόταν σε πορεία για να σημειώσει ένα χαμηλό 1-1 / 2 ετών. Στην Ιαπωνία, ο Nikkei υποχώρησε επίσης -2,67%. Ο Shanghai Composite υποχώρησε -2,44% με τον Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ στο -2,92%.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των αμερικανικών χρηματιστηρίων μειώθηκαν κατά 0,8% στις συναλλαγές της Τρίτης. Τη Δευτέρα, ο δείκτης S & P 500 έχασε 0,43%, καθώς οι επενδυτές αντιμετώπισαν επιφυλακτικά τα κέρδη ορισμένων εισηγμένων εν μέσω ανησυχιών για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ο ενθουσιασμός για ορισμένα από τα θετικά αποτελέσματα μετριάστηκε επίσης από την αυξανόμενη πολιτική αβεβαιότητα σε όλο τον κόσμο.

Το γιέν υποχώρησε στα 112,82 δολάρια, αγγίζοντας τα χαμηλότερα επίπεδα σε περίπου δύο εβδομάδες.