Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 17:13

Ευρωπαϊκές μετοχές: Το ρίσκο, η Ιταλία και η αιμορραγία των 50 δισ.

Στις αρχές του 2018 οι ειδικοί έδιναν ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές μετοχές, που προσέφεραν σαφώς πιο ελκυστικές αποτιμήσεις από τις αμερικανικές και μεγαλύτερη ασφάλεια από τις αναδυόμενες. Οι επενδυτές δεν πείστηκαν. Τους γύρισαν την πλάτη, επηρεάζομενοι από κάλπες, αντιπαραθέσεις και επίμονα σενάρια αποσύνθεσης μίας κοινότητας, που δεν έχει κουραστεί να μετράει κρίσεις τα τελευταία χρόνια. Ο ιός του γεωπολιτικού ρίσκου χτύπησε για τα καλά τα ευρωπαϊκά funds. Άρχισε να εκδηλώνεται με αναταράξεις, που πήγαζαν από τις κόντρες για το προσφυγικό. Σήμερα έχει ιταλική οσμή. Η αιμορραγία αγγίζει τα 50 δισ. δολάρια από τις αρχές του έτους. 

Της Νατάσας Στασινού
[email protected] 

Η αρχή του 2018 βρήκε τους ειδικούς να δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης στις ευρωπαϊκές μετοχές, που προσέφεραν σαφώς πιο ελκυστικές αποτιμήσεις από τις αμερικανικές και μεγαλύτερη ασφάλεια από τις αναδυόμενες. Οι επενδυτές δεν πείστηκαν. Τους γύρισαν την πλάτη, επηρεάζομενοι από κάλπες, αντιπαραθέσεις και επίμονα σενάρια αποσύνθεσης μίας κοινότητας, που δεν έχει κουραστεί να μετράει κρίσεις τα τελευταία χρόνια.  

Ο ιός του γεωπολιτικού ρίσκου χτύπησε για τα καλά τα ευρωπαϊκά funds. Άρχισε να εκδηλώνεται με αναταράξεις, που πήγαζαν από τις κόντρες για το προσφυγικό και τον αντίκτυπο ακόμη και στην κυβέρνηση της ισχυρότερης ευρωπαϊκής οικονομίας, της Γερμανίας. Σήμερα παίρνει τη μορφή των ανησυχιών για την Ιταλία και το τραπεζικό της σύστημα, καθώς Ρώμη και Βρυξέλλες διασταυρώνουν τα ξίφη τους για τον προϋπολογισμό. 

Σε έκθεσή της Bank of America Merrill Lynch, που δημοσιεύει το Bloomberg, επισημαίνεται ότι τα funds ευρωπαϊκών μετοχών βίωσαν το διάστημα 11-17 Οκτωβρίου τη μεγαλύτερη αιμορραγία των τελευταίων επτά μηνών. Ήρθαν συγκεκριμένα αντιμέτωπα με καθαρές εκροές ύψους 4,8 δισ. δολαρίων στις πέντε συνεδριάσεις, που καλύπτει η περίοδος. Τη φυγή των επενδυτών ενέτεινε η επιστολή της Κομισιόν, που εγκαλεί την Ιταλία για «άνευ προηγουμένου» αποκλίσεις από τις συστάσεις των Βρυξελλών και την καλεί να δώσει την απάντησή της έως την ερχόμενη Δευτέρα. 

Το κλίμα δύσκολα θα βελτιωθεί το προσεχές διάστημα, εάν δεν υπάρξει μία σαφής μεταστροφή στη στάση της Ρώμης, μία διάθεση να ρίξει νερό στο κρασί των οικονομικών σχεδίων της, που σύμφωνα με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους, αλλά και το ιταλικό Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής φουσκώνουν το έλλειμμα, χωρίς να εγγυώνται σε καμία περίπτωση ταχύτερη ανάπτυξη. 

Σήμερα ιταλικά ομόλογα και τραπεζικές μετοχές (μαζί και τους και τα ελληνικά) δέχθηκαν νέες σοβαρές πιέσεις. Αλλά οι εκροές κεφαλαίων δεν άρχισαν με την Ιταλία και πιθανότατα δεν θα σταματήσουν εδώ. Η επίμονη εμπορική διαμάχη με τις ΗΠΑ, το σενάριο ενός no deal στις διαπραγματεύσεις για το Brexit και οι γεωπολιτικές εντάσεις, που συνοδεύονται από ακριβό πετρέλαιο και ισχυρό δολάριο- όλα στέκονται εμπόδιο στην επιστροφή των επενδυτών στις ευρωπαϊκές μετοχές. 

Σύμφωνα με στοιχεία της EPFR Global από τις αρχές του έτους η «αιμορραγία» των ευρωπαϊκών funds μετοχών ανέρχεται στα 50,4 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 Europe έχει καταγράψει απώλειες 7% από τις αρχές του έτους. Στο ίδιο διάστημα o Dow Jones, ακόμη και μετά τις πρόσφατες σημαντικές απώλειες, εμφανίζει κέρδη 3,5%, ενώ ο Nasdaq έχει ενισχυθεί σχεδόν 10%. 

naftemporiki.gr