Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Οκτωβρίου 2018 09:13

Market Beat: Το βαρύ διεθνές κλίμα και η εκπνοή των σειρών Οκτωβρίου γεννούν νευρικότητα  

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 από την Ιταλία βρίσκεται σε "ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση" με τους κανόνες της ΕΕ, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια πιθανή άνευ προηγουμένου απόρριψη του δημοσιονομικού σχεδίου της χώρας.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε την Πέμπτη ότι το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 από την Ιταλία βρίσκεται σε "ιδιαίτερα σοβαρή μη συμμόρφωση" με τους κανόνες της ΕΕ, προετοιμάζοντας το έδαφος για μια πιθανή άνευ προηγουμένου απόρριψη του δημοσιονομικού σχεδίου της χώρας.

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν περαιτέρω σήμερα Παρασκευή 19/10, καθώς η Κίνα παρουσίασε την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη στα χρόνια μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, προσθέτοντας στις ανησυχίες της αγοράς για τις εμπορικές διαμάχες, τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ και για τις ελεύθερες δαπάνες στον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το τρίτο τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 6,5%, ο ασθενέστερος ρυθμός της από το 2009 και κάτω από τις προσδοκίες των αγοραίων, καθώς η εκστρατεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων του χρέους και ο εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβάρυναν την οικονομία.

Η αγορά της Αθήνας διατηρείται σε κατάσταση πτωτικής συσσώρευσης περίπου 20 μονάδες ψηλότερα από το νέο χαμηλό έτους. Η επανεμφάνιση του κλάδου των τραπεζών  ως αδύναμου κρίκου στο ταμπλό είναι δικαιολογημένη, αν ληφθεί υπόψη η ταύτιση του ΓΔ με τον δείκτη της MSCI για τις αναδυόμενες αγορές, η αύξηση της απόδοσης των ελληνικών ομολόγων λόγω της Ιταλικής «επανάστασης», οι όλο και χαμηλότεροι όγκοι συναλλαγών, οι εκροές από το ETF που αφορά στις ελληνικές μετοχικές αξίες.

Ωστόσο οι αναλυτές της JP Morgan  σημείωσαν ότι οι Ελληνικές Τράπεζες βρίσκονται σε καλύτερη θέση από ότι δείχνουν οι πρόσφατες κινήσεις στις μετοχές τους, μετά τις επαφές που είχε με Έλληνες Αξιωματούχους και Επενδυτές στο Μπαλί, στο πλαίσιο των συνεδρίων του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά και του Επενδυτικού Συνεδρίου του Οίκου, στο οποίο παραβρέθηκαν πάνω από 300 Επενδυτές και άνω των 30 πολιτικών Αξιωματούχων.

Οι πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις μπορούν μα συμπυκνωθούν στην θέση της Ελληνοαμερικανική ΑΧΕΠΕΥ από χθες τα πρωί: «Ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί ανοδική αντίδραση από την περιοχή των 625 μονάδων. Αν διατηρηθούν οι 625 μονάδες, τα περιθώρια αντίδρασης είναι σημαντικά λόγω του μεγέθους της πτώσης, χωρίς να αναιρείται η πτωτική τάση. Μια συσσώρευση πριν την ανοδική αντίδραση θα ενδυνάμωνε την κίνηση. Σε διαφορετική περίπτωση, οι 670 μονάδες θα αποτελέσουν το πρώτο ουσιαστικό επίπεδο αντίστασης. Ο δείκτης Τραπεζών φαίνεται να πραγματοποιεί συσσώρευση με το κάτω όριο αυτής την περιοχή μεταξύ 460 - 480 μονάδων. Το πρώτο ουσιαστικό επίπεδο αντίστασης εντοπίζεται στο κάτω όριο της προηγούμενης συσσώρευσης, στις 550 μονάδες. Και σε αυτή την περίπτωση θα χρειαστούμε συσσώρευση για την δημιουργία ανοδικής αντίδρασης και μάλιστα μεγαλύτερης διάρκειας, γιατί το πτωτικό κύμα είναι πολύ έντονο».

Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: «Η έλευση κλιμακίου ελεγκτών του SSM (Ευρωπαϊκός Εποπτικός μηχανισμός) είναι πιθανό να δρομολογήσει τις δραστικές κινήσεις για τα 'κόκκινα' δάνεια των συστημικών Τραπεζών. Παράλληλα, η Αγορά θα αξιολογήσει αν η αποχώρηση του Υπουργού Εξωτερικών συνιστά δοκιμασία για την Κυβερνητική συνοχή, με τις Διεθνείς Αγορές να είναι νευρικές. Επομένως, η μεταβλητότητα αναμένεται να χαρακτηρίσει τη σημερινή συνεδρίαση, με ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για το τελικό πρόσημο του Γενικού Δείκτη»

Βέβαια σήμερα έχουμε και την εκπνοή των σειρών Οκτωβρίου που συνήθως προκαλεί κινήσεις σκοπιμότητας για την εξυπηρέτησή της λόγω μετακύλησης θέσεων. Θεωρούμε σκόπιμο να αναφέρουμε πως αυτή έχει σχεδόν ολοκληρωθεί από χθες καθώς οι ανοικτές θέσεις στην τρέχουσα σειρά, που σήμερα εκπνέει, έχουν πέσει κάτω από τα 1000 ΣΜΕ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Νέες βαριές απώλειες υπέστησαν το βράδυ της Πέμπτης οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, δίνοντας συνέχεια στην έντονη μεταβλητότητα των τελευταίων δύο εβδομάδων.

Ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 326 μονάδες ή κατά 1,27% και τερμάτισε στις 25.379,45 μονάδες. Ο τεχνολογικός Nasdaq σημείωσε απώλειες κατά 2,06% στις 7.485,14 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 κατέγραψε πτώση κατά 1,44% στις 2.768,78 μονάδες.

Το μίνι sell-off αποδίδεται, σύμφωνα με τους επενδυτές, σε μία σειρά παραγόντων, όπως οι ανησυχίες για τον εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ - Κίνας, η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Fed και τα συνεχιζόμενα σενάρια περί πιθανής «φούσκας» στις τεχνολογικές μετοχές.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης επηρεάστηκε δυσμενώς και από την ακύρωση της συμμετοχής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών στο Επενδυτικό Συνέδριο της Σαουδικής Αραβίας, ως απόρροια των ευρύτερων επιπτώσεων από την υπόθεση του Τζαμάλ Κασόγκι.

Στο ταμπλό, τις ισχυρότερες απώλειες υπέστησαν οι μετοχές των United Rentals και Textron, οι οποίες διολίσθησαν κατά τουλάχιστον 10%. Πτώση κοντά στο 9% εμφάνισε και η μετοχή της Snap-on, ενώ στο 4% διαμορφώθηκε η κάμψη για τη μετοχή της Caterpillar.

Το αρνητικό κλίμα είχε διαφανεί από το πρωί της Πέμπτης, όταν οι κινεζικές μετοχές υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών, εν μέσω των ανησυχιών για τον κίνδυνο επιβράδυνσης της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του πλανήτη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από τις αρχές Οκτωβρίου, οι Dow Jones και S&P 500 παρουσιάζουν σωρευτικές απώλειες άνω του 4%, ενώ κοντά στο 7% ορίζεται η πτώση για τον Nasdaq.

ΕΥΡΩΠΗ

Πτώση κατέγραψαν οι ευρωπαϊκές αγορές καθώς οι επενδυτές φάνηκε πως δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στις εξελίξεις αναφορικά με το Brexit. Νωρίτερα, παράθυρο παράτασης της μεταβατικής περιόδου «για λίγους μήνες» μετά την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση άφησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής.

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε 0,51% στις 361,67 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε απώλειες 0,39% στις 7.026,99 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX 30 κινήθηκε χαμηλότερα 1,07% στις 11.589,21 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με πτώση 0,55% στις 5.116,79 μονάδες.

Παράλληλα, στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε απώλειες 1,2% στις 8.889,60 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε πτώση 1,89% στις 19.087,53 μονάδες.

Σύμφωνα με αξιωματούχο της Ε.Ε., ο Ευρωπαίος Επίτροπος οικονομικών υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί θα παραδώσει σήμερα στον Ιταλό υπουργό Οικονομικών Τζιοβάνι Τρία μια επιστολή με την οποία θα εκφράζει τις ανησυχίες της Κομισιόν για το σχέδιο προϋπολογισμού της Ρώμης για το 2019.

ΧΑ

Επικράτηση πτώσης στην Αθήνα, εν μέσω ανάλογης καθόδου παγκόσμια

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών κίνηση σε θετικό και αρνητικό πεδίο, αλλά με κλείσιμο στο κατώτερο ημέρας στο τέλος. Μετά από ένα χτύπημα ενδοσυνεδριακά σε επίπεδα λίγο πάνω από τις 632,5 μονάδες, το ελάχιστο μέρας στις 17:10 που ήταν και τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 631,88, 21,8 μονάδες ψηλότερα από το νέο χαμηλό έτους. Μετά τις 10:31 που ο ΓΔ βρέθηκε στις 637,55 μονάδες ξεκίνησε μια σχεδόν κατακόρυφης κλίσης άνοδος και στις 10:37 οι  αγοραστές μπόρεσαν να ορίσουν μέγιστο μέρας  στις 639,13 από 648,82 μονάδες και ακολούθησε πτώση. Ο ΓΔ ευρισκόμενος διαρκώς σχεδόν σε αρνητικό πεδίο μετά τις 11:00, υποχώρησε στις 632,10  μονάδες αντέδρασε και ως τις 636,8. Στις 17:00 τον άφησαν στις 633,11 μονάδες αλλά τον έκλεισαν στις 631,88, με πτωτική ώθηση 1,23 μονάδων, ορίζοντας κλείσιμο στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+0,32%) ακριβώς στις 10:37 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 639,13 μονάδες. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε μετά το πέρας της ελεύθερης διαπραγμάτευσης.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και δεν ορίστηκε ούτε για ένα μικρό διάστημα. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο από την αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο από τις 10:31. Ενώ η κίνησή του με περιοδικά εμφανιζόμενα κύματα αγορών που τα διαδεχόντουσαν σημαντικά κύματα ρευστοποιήσεων είχε μια σταθερά νευρική καθοδική πορεία αμέσως μετά την εγγραφή  του μέγιστου μέρας. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι πιέσεις και υπήρξε, μετά τις 17:00, διεύρυνση στο πτωτικό αποτέλεσμα.

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον, που αφορούσε κατά 1,028 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση απωλειών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς που εμφάνισαν ξανά αύξηση της απόδοσης τους. Αφού η απόδοση σκαρφαλώνοντας 11 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα πέρασε το 4,40%.

Ήταν σύνοδος με εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 631,88 μονάδες ήταν 21,4 μονάδες ψηλότερα από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από σύνοδο της 11/10 στις 610,51. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με πτωτική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών όταν οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν νευρικό άνοιγμα και καθοδική κίνηση μετά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 631,88 μονάδες που ήταν 0,0 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 7,25 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με πολύ μικρότερο (7,25 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 17,10 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 46,706 δις ευρώ.

Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-3,18%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο -3,05%, την ΕΤΕ στο -3,75%, ΕΥΡΩΒ -4,12% και την ΠΕΙΡ στο -0,17%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν καλύτερα από  τα blue chip με μεταβολή +0,33%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε πολύ, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10) blue chip έναντι των καθοδικών (14) και ένα την ΕΥΔΑΠ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,82% και έφθασε στις 631,88 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1665,74 μονάδες με μεταβολή -0,68%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πάνω στο κατώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 29,630 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,028 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 23,666 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 0,717 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 33 των καθοδικών 39 και 34 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Με σχεδόν ολοκληρωμένη μετακύληση θέσεων η σύνοδος της εκπνοής

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν πτωτική δυναμική στον 25άρη, με ανοδικές εξάρσεις που τον περνούσαν και σε θετικό πεδίο σποραδικά. Η τιμή ανοίγματος ήταν οι 1676,01 μονάδες, με προηγούμενο κλείσιμο στις 1677,20, ήτοι με οριακό πτωτικό χάσμα 1,19 μονάδων και στις 10:37 εμφανίστηκε το μέγιστο. Ήταν οι 1683,16 μονάδες. Το ελάχιστο μέρας ενδοσυνεδριακά ορίστηκε στις 1667,14 μονάδες και εμφανίστηκε δυο φορές στις 14:00 και στις 14:47. Ενώ οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον άφησαν στις 1670,26 με τις δημοπρασίες, το κλείσιμο και τελικό ελάχιστο μέρας, ορίστηκε στις 1665,74 από 1677,20 μονάδες με μεταβολή -0,68%. Ο τζίρος στα παράγωγα διαμορφώθηκε στα 30,718 εκατ. ευρώ.

Για την σειρά Οκτωβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 4323 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1681,00 μονάδες και κατώτερο τις 1664,00 με τελευταίες πράξεις στις 1655,50 μονάδες. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 4112 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1683,75 μονάδες και κατώτερο τις 1663,50 και τελευταίες πράξεις στις 1665,00 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 24 ΣΜΕ της σειράς Δεκεμβρίου. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Οκτωβρίου ήταν 924 ΣΜΕ, ενώ της σειράς Νοεμβρίου ήταν 5139 ΣΜΕ και της σειράς Δεκεμβρίου 46.

Στα δικαιώματα προαίρεσης το ενδιαφέρον ήταν χαμηλό. Στα calls λήξης Οκτωβρίου ο ημερήσιος όγκος ήταν 10 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1625 ως τις 1675 μονάδες. Για  την επόμενη σειρά (Νοεμβρίου) άλλαξαν χέρια 11 συμβόλαια  για τιμές εξάσκησης από τις 1650 ως τις 1700 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για τη σειρά Οκτωβρίου, ο όγκος ήταν 34 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης από τις 1675 ως τις 1700 μονάδες. Για την επόμενη το ενδιαφέρον έφερε 50 συμβόλαια  για τιμή εξάσκησης από τις 1625 ως τις 1675 μονάδες.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών υποχώρησε ο συνολικός όγκος για τις σειρές Δεκεμβρίου. Ξεχώρισαν για τους όγκους τους τα ΣΜΕ της ΑΛΦΑ με 3090 συμβόλαια λήξης Δεκεμβρίου, της ΕΤΕ με 10028, της ΕΥΡΩΒ με 3507 για τη νέα κυρίαρχη σειρά, της ΠΕΙΡ έφθασαν τα 1755, και της ΜΙΓ ήταν 843 ΣΜΕ λήξης Δεκεμβρίου. Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo αφορούσε στα 1000 συμβόλαια για ΦΡΛΚ, στα 124 για ΕΕΕ, και στα 78 για ΤΙΤΚ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου  της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η γενικότερα ισχνή εικόνα της Ελληνικής Χρηματαγοράς, τόσο όσον αναφορά τους όγκους συναλλαγών, όσο και την συνολική αποτίμησή της, λαμβάνοντας υπόψη το διεθνές αλλά και το εσωτερικό περιβάλλον, δεν εκπλήσσει τους ελάχιστους εναπομείναντες και ενασχολούμενους με την Ελλάδα.

Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που κατά περιόδους "κρύβονται κάτω από το χαλί", ή υποεκτιμάται η σοβαρότητα τους, συνεχίζουν να υπάρχουν και λειτουργούν αρνητικά για την αδύναμη Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά.

Στα υφιστάμενα ανοικτά θέματα της Ιταλίας (έγκριση ελλειμματικού προϋπολογισμού, υψηλό χρέος, πολιτική αστάθεια, άνοδος αποδόσεων κρατικών ομολόγων) προστίθεται τώρα και η μεγάλη εκροή καταθέσεων από την Γείτονα Χώρα.

Η συνεχιζόμενη παραμονή του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου άνω του 3%, δημιουργεί πιέσεις στις Παγκόσμιες Χρηματαγορές σε συνδυασμό με την άνοδο των τιμών Πετρελαίου.

Συμπληρωματικά η καθυστέρηση στην επίτευξη συμφωνίας για το "Brexit" (παράταση για τουλάχιστον ένα έτος), αλλά και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα, συντηρούν την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.

Αν στις διεθνείς παραμέτρους προσθέσουμε και τα εγγενή προβλήματα στασιμότητας της Ελληνικής Οικονομίας, τα οποία μετά από σχεδόν 10 χρόνια καταστροφικής κρίσης δεν απαλείφθηκαν, αλλά και τα "ήξεις, αφίξεις" στον υπό κατάθεση προϋπολογισμό του 2019, τότε δεν αποτελεί έκπληξη η παραμονή του 10ετούς Ελληνικού ομολόγου στο απαγορευτικό 4,43%.

Τα αντικρουόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, παρά τις μικρές αχτίδες φωτός, με δυσκολία συντηρούν το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα και η ανάπτυξη με δυσκολία θα πιάσει τον προϋπολογισμένο στόχο του 2018.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών προς το Δημόσιο συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά, φτάνοντας αισίως τα 102 δισεκατομμύρια ευρώ (εξαιτίας της υπερφορολόγησης). Τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία, αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ιδιώτες και μειώνοντας στο ελάχιστο τις Δημόσιες επενδύσεις. Αν συνυπολογίσουμε και την μακροπρόθεσμη ζημιά στις δημογραφικές προοπτικές της Χώρας (με τις οποίες ουδείς ασχολείται), τότε το μακροοικονομικό μέλλον της Ελλάδας εμφανίζεται "μελανό".

Παρά ταύτα τα καλά αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων εταιρειών, περιόρισαν, προς το παρόν, την πίεση, κυρίως στον Τραπεζικό κλάδο. Αν όμως αυτή η πίεση συνεχιστεί, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις υπόλοιπες εισηγμένες.

Ο δείκτης Τραπεζών έχει μπροστά του περαιτέρω ταλαιπωρία, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. Οι 510 μονάδες αποτελούν την πρώτη αντίσταση και μόνο διάσπασή τους μπορεί να οδηγήσει σε προσέγγιση της σημαντικής αντίστασης των 560 μονάδων. Οι 450 μονάδες αποτελούν την επόμενη γραμμή αμύνης, για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων. Αν και οι συνθήκες στις Ελληνικές Τράπεζες δεν είναι ίδιες με το 2010 και κυρίως το 2015, η επιτοκιακή άνοδος των Ελληνικών ομολόγων, αλλά και η συνεχιζόμενη αργή αντιμετώπιση των καθυστερουμένων δανείων, μπορεί να εντείνει τις συνεχιζόμενες πιέσεις για κεφαλαιακή ενίσχυση σε κακή χρονική συγκυρία και συνεπακόλουθα και τις αποτιμήσεις τους.

O Γενικός Δείκτης, παρά τις πρόσφατες ισχνές αντιδράσεις του, πρέπει να επανέλθει άμεσα άνω των 650 και 660 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 600 μονάδες θα επιβαρύνει περαιτέρω την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας εφικτό τον στόχο των 580 και 550 μονάδων.

Αντίστοιχα μόνο έγκυρη προς τα πάνω διάσπαση των 1700 - 1710 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες να είδαμε τα χειρότερα. Οι 1600 μονάδες αποτελούν κρίσιμη γραμμή αμύνης και αν διασπαστεί, η προσέγγιση αρχικά των 1540 και σε δεύτερη φάση των 1490 μονάδων είναι εφικτή.

Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο εκθετικός μέσος 200 ημερών για τον Γενικό Δείκτη βρίσκεται στις 743,97 μονάδες και για τον FTSE25 στις 1949,42 μονάδες, τους ισχνούς όγκους συναλλαγών, αλλά και τις συνεχιζόμενες εκροές από το Ελληνικό ETF (GREK), συνεχίζουμε να διατηρούμε την επιφυλακτική μας στάση.

Συνεχιζόμενη πίεση στον Τραπεζικό τομέα, αλλά και πιθανή αυξανόμενη αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πολλές από τις οποίες βρίσκονται ακόμα σε υψηλά επίπεδα, χωρίς να έχουν διορθώσει σημαντικά.

Οι πολιτικές, αλλά και οι Μακροοικονομικές εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα χρονική συγκυρία και το επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος χρόνου, θα είναι πυκνό σε πολιτικά γεγονότα, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading.

Εν κατακλείδι, αρχίστε να σκέφτεστε μετοχές που θα θέλατε να είχατε στο χαρτοφυλάκιό σας και σε ποιες τιμές, γιατί οι περίοδοι πανικού και φόβου είναι οι καλύτερες για τοποθετήσεις με μέτρο. Το πότε θα πρέπει να εισέλθετε ποιο επιθετικά στην Αγορά, μην ανησυχείτε, θα το καταλάβετε όταν οι τζίροι του Χ.Α. αρχίσουν να γίνονται μεγαλύτεροι από τζίρους συνοικιακού Σούπερ Μάρκετ.

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν περαιτέρω σήμερα Παρασκευή 19/10, καθώς η Κίνα παρουσίασε την ασθενέστερη οικονομική ανάπτυξη στα χρόνια μετά από την παγκόσμια οικονομική κρίση, προσθέτοντας στις ανησυχίες της αγοράς για τις εμπορικές διαμάχες, τα αυξανόμενα επιτόκια των ΗΠΑ και για τις ελεύθερες δαπάνες στον προϋπολογισμό της Ιταλίας.

Ο ευρύτερος δείκτης των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας ήταν 0,2% ασθενέστερος μετά την πρόσφατη ανάγνωση του ΑΕΠ της Κίνας. Οι μετοχές της Αυστραλίας υποχώρησαν 0,3% αλλά στην έναρξη του δεύτερου μέρους των συναλλαγών ήταν στο -0,05% και ο μέσος όρος της αγοράς της Ιαπωνίας Nikkei ήταν -1,1% χαμηλότερα αρχικά αλλά στις 8:40 δική μας ώρα έχανε -0,76%.

Μια αδύναμη Wall Street την Πέμπτη έθεσε τον τόνο για τις ασιατικές συναλλαγές. "Οι αγορές συνεχίζουν να αφομοιώνουν τον συνδυασμό υψηλότερων επιτοκίων των ΗΠΑ, τη συνεχιζόμενες εντάσεις επί των εμπορικών συναλλαγών και τις ανησυχίες για την ανάπτυξη της Κίνας", ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ.

Στις αρχές των συναλλαγών της Ασίας την Παρασκευή, η απόδοση των 10 ετών αυξήθηκε στο 3,1776% από το 3,175% που έκλεισαν την Πέμπτη στις ΗΠΑ. Την Πέμπτη, η πτήση προς ασφαλή περιουσιακά στοιχεία εξασθένισε εν μέρει τις αυξανόμενες αποδόσεις του ομολόγου αναφοράς των Η.Π.Α.

Η απόδοση στα διετή, η οποία είναι ευαίσθητη στις προσδοκίες υψηλότερων επιτοκίων του Fed, έφθασε στο 2,8741%.

Η οικονομική ανάπτυξη της Κίνας το τρίτο τρίμηνο επιβραδύνθηκε στο 6,5%, ο ασθενέστερος ρυθμός της από το 2009 και κάτω από τις προσδοκίες των αγοραίων, καθώς η εκστρατεία για την αντιμετώπιση των κινδύνων του χρέους και ο εμπορικός πόλεμος με τις Ηνωμένες Πολιτείες επιβάρυναν την οικονομία.

Οι μετοχές στην Κίνα, οι οποίες αρχικά επέκτειναν τις ζημίες μετά την δημοσίευση των στοιχείων, κινήθηκαν ανοδικά καθώς οι επενδυτές επηρεάστηκαν από δηλώσεις που έγιναν από ανώτερους ρυθμιστικούς φορείς που δεσμεύονταν για στήριξη ιδιωτικών επιχειρήσεων και εταιρειών που αντιμετώπιζαν προβλήματα ρευστότητας. Φυσικά ισχύει και ο κανόνας για τη στάση των επενδυτών μετά την ανακοίνωση της αρνητικής  είδησης περί μεταβολής του ΑΕΠ της Κίνας μόνο 6,5%.

Ο συγκριτικός δείκτης Shanghai Composite ήταν στις 8:45 δική μας ώρα +0,89%

υψηλότερα, αφού πλησίασε κοντά στα χαμηλά τετραετίας την Πέμπτη. Οι αναλυτές προειδοποίησαν ότι η οικονομία της Κίνας θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει δυσκολίες.