Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 26 Μαΐου 2006 08:18

Arcelor: 13 δισ. ευρώ για την απόκτηση μεριδίου στη ρωσική Severstal

ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την αγορά μεριδίου ελέγχου στη ρωσική εταιρεία OAO Severstal, αντί του ποσού των 13 δισ. ευρώ (16,6 δισ. δολ.) έκλεισε η Arcelor, μια εμπορική συναλλαγή, η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα τη δημιουργία της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, σε συνδυασμό με την απόκρουση της επιθετικής προσφοράς εξαγοράς της από την Mittal Steel Co.

Η Arcelor αποκτά το 89,6% της Severstal, άλλα περιουσιακά στοιχεία και μετρητά ύψους 1,25 δισ. ευρώ από τον δισεκατομμυριούχο, Alexei Mordashov, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας που εδρεύει στο Λουξεμβούργο. Ο Mordashov θα λάβει 295 εκατ. νέες μετοχές της Arcelor, προς 44 ευρώ η μία, για συνολικό μερίδιο 32,2%.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Arcelor, Guy Dolle, που ήταν αντίθετος στην προσφορά της Mittal αρνήθηκε να συνομιλήσει με τον δισεκατομμυριούχο, Lakshmi Mittal, για το θέμα της εξαγοράς.

Σημειώνεται, ότι το Λουξεμβούργο, όπου εδρεύει η Arcelor, πέρασε στις 4 Μαΐου έναν νόμο, που επιτρέπει στις εταιρείες να θεσπίσουν άμυνες κατά των εξαγορών τους ή να βρουν άλλον αγοραστή για να προστατευθούν από τις προσφορές εξαγοράς τους, χωρίς την συγκατάθεση των μετόχων.

Στις 19 Μαΐου, η Mittal που εδρεύει στο Ρόττερνταμ, αύξησε την προσφορά της για την Arcelor, ενώ μερικοί από τους επενδυτές της τελευταίας, πίεσαν τον Dolle να αρχίσει συνομιλίες, θέτοντας τέλος στην άρνησή του επί τέσσερα χρόνια.

Η Arcelor είπε ότι θα ανακτήσει και πάλι τη θέση της, ως η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο με ετήσια παραγωγή 70 εκατ. μετρικών τόνο, έναντι παραγωγής 60 εκατ. μετρικών τόνων της Mittal. Οι πωλήσεις της Arcelor θα κυμανθούν στα 650 ευρώ ο τόνος, έναντι 450 ευρώ ο τόνος της Mittal.

Επίσης, η Arcelor θα λάβει μερίδιο του Mordashov στην Severstal- Resource, η οποία έχει περιουσιακά στοιχεία σιδηρομεταλλεύματος και άνθρακα και στην ιταλική εταιρεία Lucchini SpA. Severstal, που εδρεύει στο Σερέποβετς της Ρωσίας και είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού της χώρας, με την οποία η Arcelor έχει ήδη venture στη Ρωσία για την παραγωγή ατσαλιού για αυτοκίνητα.

Σύμβουλοι της Arcelor είναι η BNP Paribas SA, η Calyon, η Deutsche Bank AG, η JPMorgan Chase & Co., η Merrill Lynch & Co., Morgan Stanley και η UBS AG.