Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών βρίσκεται πλέον ο ιταλικός προϋπολογισμός, με τη Ρώμη να κηρύσσει το «τέλος της λιτότητας», αλλά και να δηλώνει πεπεισμένη ότι θα πείσει Κομισιόν και αγορές για την αξιοπιστία του σχεδίου της. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του διαμηνύει πως η Ιταλία δεν θα πρέπει να περιμένει υπερβολική ευελιξία. Στη δημόσια συζήτηση για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ έρχονται δε να προστεθούν πληροφορίες, που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει μέτρα ενθάρρυνσης των εγχώριων επενδυτών για αγορά κρατικών ομολόγων.
Στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών βρίσκεται πλέον ο ιταλικός προϋπολογισμός, με τη Ρώμη να κηρύσσει το «τέλος της λιτότηας», αλλά και να δηλώνει πεπεισμένη ότι θα πείσει Κομισιόν και αγορές για την αξιοπιστία του σχεδίου της. Ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την πλευρά του διαμηνύει πως η Ιταλία δεν θα πρέπει να περιμένει υπερβολική ευελιξία. Στη δημόσια συζήτηση για την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του ευρώ έρχονται δε να προστεθούν πληροφορίες, που θέλουν την κυβέρνηση να εξετάζει μέτρα ενθάρρυνσης των εγχώριων επενδυτών για αγορά κρατικών ομολόγων.
«Δεν υπάρχει καμία προκατάληψη κατά της Ιταλίας. Αν δεχόμασταν την παρέκκλιση του ιταλικού προϋπολογισμού από τους ευρωπαϊκούς κανόνες, ορισμένες χώρες θα μας προπηλάκιζαν με την κατηγορία ότι είμαστε υπερβολικά ευέλικτοι με τη συγκεκριμένη χώρα» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «η δυναμική της ιταλικής δημόσιας οικονομίας «τον κάνει να ανησυχεί ιδιαίτερα», αλλά πρόσθεσε ότι θα γίνει συζήτηση, όπως γίνεται και με όλες τις άλλες χώρες». Αργότερα σήμερα ο επικεφαλής της Κομισιόν αναμένεται να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό, Τζουζέπε Κόντε, ο οπίος σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους υπογράμμισε ότι ο προϋπολογισμός δίνει τέλος στην εποχή της λιτότητας, κάνει πράξη τις προεκλογικές υποσχέσεις Πέντε Αστέρων και Λέγκας, αλλά δεν παραβαίνει τους κανόνες της Ε.Ε.
Από την πλευρά του και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα πείσει τις Βρυξέλλες για την στρατηγική, που έχει ως στόχο να δώσει ώθηση ανάπτυξη, μειώνοντας έτσι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Οι αγορές φαίνεται σήμερα να αντιδρούν θετικά στις εξελίξεις, αναδεικνύοντας την Ιταλία σε θετικό πρωταγωνιστή. Το χρηματιστήριο ανακάμπτει και οι αποδόσεις των ομολόγων αποκλιμακώνονται αισθητά.
Πηγές της ιταλικής κυβέρνησης, εν τω μεταξύ, ανέφεραν στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως η Ρώμη εξετάζει μεταξύ άλλων να προσφέρει φορολογικά κίνητρα σε Ιταλούς επενδυτές για αγορά κρατικών ομολόγων. Το μέτρο, όπως εξηγούσαν, δεν περιλαμβάνεται στο σχέδιο του προϋπολογισμού, που εγκρίθηκε από το υπουργικό συμβούλιο, αλλά θα μπορούσε να προστεθεί με τροπολογία κατά τη συζήτηση για την ψήφισή του στη Βουλή.
Μένει να φανεί πώς θα υποδεχθούν μία τέτοια εξέλιξη οι επενδυτές.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Reuters, ANSA