Σε λειτουργία τέθηκε από χθες το πληροφοριακό σύστημα για την έκδοση των οικοδομικών αδειών (e-Άδειες), ωστόσο η… αντίσταση των πολεοδομιών είχε αποτέλεσμα να δοθεί προθεσμία για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος για δύο κατηγορίες νέων οικοδομικών αδειών, έως 1 Δεκεμβρίου.
Από την έντυπη έκδοση
Της Τέτης Ηγουμενίδη
[email protected]
Σε λειτουργία τέθηκε από χθες το πληροφοριακό σύστημα για την έκδοση των οικοδομικών αδειών (e-Άδειες), ωστόσο η… αντίσταση των πολεοδομιών είχε αποτέλεσμα να δοθεί προθεσμία για την πλήρη εφαρμογή του συστήματος για δύο κατηγορίες νέων οικοδομικών αδειών, έως 1 Δεκεμβρίου.
Βάσει εκτιμήσεων του ΤΕΕ (Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος) που υλοποίησε και λειτουργεί την ηλεκτρονική πλατφόρμα, η εξοικονόμηση πόρων ετησίως για τον ιδιωτικό τομέα από το e-Άδειες φθάνει τα 150 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη το e-Άδειες συμβάλλει ώστε οι πολίτες «να μην ξαναδούν πολεοδομίες τα επόμενα χρόνια». Όμως, οι οικοδομικές άδειες θα γίνουν ουσιαστικά πλήρως ηλεκτρονικές σε ενάμιση μήνα. Μέχρι τότε δίνεται η δυνατότητα για τις κατηγορίες νέων οικοδομικών αδειών 1 και 2 να κατατίθενται και με τον παραδοσιακό τρόπο. Όπως είπε ο κ. Σταθάκης, χρειάζεται επιπλέον χρόνος για να προετοιμαστούν οι πολεοδομίες. Πληροφορίες αναφέρουν πως του ζητήθηκε ακόμα και η μετάθεση της έναρξης λειτουργίας του e-Άδειες, ενός συστήματος που αλλάζει ριζικά και απλοποιεί την όλη διαδικασία, διευκολύνει τις επενδύσεις και κυρίως, όπως υπογράμμισε και ο υπουργός Περιβάλλοντος χθες κατά την παρουσίασή του, «συμβάλλει στην πάταξη της διαφθοράς στις πολεοδομίες».
Οποιαδήποτε κίνηση εντός της ηλεκτρονικής πλατφόρμας γίνεται αυτόματα και αφήνει το ηλεκτρονικό της αποτύπωμα για χρήση σε κάθε έλεγχο.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός μίλησε για μεγάλη μεταρρύθμιση που άργησε, σημείωσε ότι θα έχει πολλαπλασιαστικά οφέλη διότι θα αλλάξει τη νοοτροπία πολιτών, υπηρεσιών και όλων των εμπλεκομένων, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ολοκληρωθούν τα ψηφιακά συστήματα σε όλο το φάσμα των αδειοδοτήσεων, με την υλοποίηση της πρότασης του ΤΕΕ για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη με όλα τα αναγκαία γεωχωρικά δεδομένα και όλες τις θεσμικές γραμμές. Ο ίδιος είπε ότι τις πρώτες ώρες λειτουργίας (9:00-11:30) του e-Άδειες κατατέθηκαν συνολικά 292 αιτήματα σε διάφορες κατηγορίες αδειών δόμησης.
Οι κατηγορίες αδειών για τις οποίες μέχρι την προαναφερόμενη προθεσμία μπορούν να διεκπεραιώνονται και με τον παραδοσιακό τρόπο αφορούν ειδικότερα: Βάσει του ν.4495/2017 άρθρο 36 η κατηγορία 1 περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, την ανέγερση ειδικού κτηρίου σε εντός σχεδίου περιοχή, επιφάνειας άνω των 1.000 τ.μ. δόμησης και ανέγερση κτηρίου με επικρατούσα χρήση κατοικίας άνω των δύο χιλιάδων 2.000 τ.μ. Την ανέγερση κτηρίου με χρήση κατοικίας σε εκτός σχεδίου περιοχή στην οποία δεν υφίσταται κτηματογράφηση ή σε μη άρτιο κατά τον κανόνα γήπεδο, και τις κατασκευές και εργασίες σε διατηρητέα κτήρια. Η κατηγορία 2 αφορά την ανέγερση κτηρίου σε οικόπεδο εντός οικισμού προϋφισταμένου του έτους 1923, χωρίς εγκεκριμένα όρια, τις νομιμοποιήσεις κτηρίων και κατασκευών αν απαιτείται αυτοψία και την ανέγερση ή προσθήκη ή κατασκευές και εργασίες σε οικόπεδα ή γήπεδα, όπου από γενικές ή ειδικές διατάξεις προβλέπεται αυτοψία από την αρμόδια ΥΔΟΜ.
Η κατηγορία 3 αδειών δόμησης η οποία και από χθες μπορεί να διεκπεραιωθεί μόνο ηλεκτρονικά αφορά μεταξύ άλλων την ανέγερση κτηρίου σε εντός εγκεκριμένου σχεδίου περιοχή, επιφάνειας έως 1.000 τ.μ. δόμησης για ειδικά κτήρια και έως 2.000 τ.μ. δόμησης για κτήρια με επικρατούσα χρήση κατοικίας. Ηλεκτρονικά γίνεται οτιδήποτε δεν αφορά νέα άδεια, όπως η έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας, εκτέλεση πρόσθετων εργασιών, αναθεώρηση οικοδομικών αδειών, ενημέρωση οικοδομικών αδειών κ.λπ.