Θετικό παραμένει σήμερα, Παρασκευή, το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες φαίνεται πως ανακάμπτουν -έστω και μερικώς- μετά τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων δύο ημερών.
Θετικό παραμένει σήμερα, Παρασκευή, το κλίμα στις διεθνείς αγορές, οι οποίες φαίνεται πως ανακάμπτουν -έστω και μερικώς- μετά τις ισχυρές απώλειες των προηγούμενων δύο ημερών.
Τα χρηματιστήρια παγκοσμίως, ταρακουνήθηκαν σημαντικά τα τελευταία 24ωρα, καθώς η προοπτική αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve, οι προειδοποιήσεις του ΔΝΤ για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά και οι κατά τόπους περιφερειακές αναταράξεις, προξένησαν έντονο εκνευρισμό στους επενδυτές.
Ωστόσο, το αρνητικό κλίμα σταδιακά αποκλιμακώνεται, με τους αγοραστές να υπερτερούν των πωλητών και να προσδίδουν μία ευχάριστη νότα στην τελευταία ημέρα της εβδομάδας.
Τον τόνο έδωσαν το πρωί της Παρασκευής τα ασιατικά χρηματιστήρια, τα οποία έβαλαν «φρένο» στις «βαριές» απώλειες και κατάφεραν να κλείσουν σε θετικό έδαφος.
Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήραν οι ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες κινούνται ήπια ανοδικά. Ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600, για παράδειγμα, ενισχύεται κατά 0,63% στις 361,90 μονάδες, ανακάμπτοντας από το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν 20 μηνών.
Ο γερμανικός DAX σημειώνει κέρδη 0,46%, ο βρετανικός FTSE 100 0,78%, ο γαλλικός CAC 40 0,57% και ο ιταλικός FTSE MIB 0,61%. Η προσοχή των επενδυτών αναπόφευκτα εστιάζει στη Ρώμη και το Λονδίνο, όπου οι πολιτικές εξελίξεις (προϋπολογισμός και Brexit, αντίστοιχα) καθορίζουν και τη διάθεση των επενδυτών.
Στην Αθήνα, ο Γενικός Δείκτης συμπλέει με τις διεθνείς τάσεις και παρουσιάζει αύξηση της τάξης του 0,51%, ενισχυόμενος στο επίπεδο των 630 μονάδων. Ωστόσο, ανησυχητικό σημάδι για την εξέλιξη της συνεδρίασης συνιστούν οι απώλειες στον τραπεζικό κλάδο, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να υποχωρεί άνω του 1,50%.
Στην αγορά ομολόγων, η κατάσταση φαίνεται πως παρουσιάζει ενδείξεις σταθεροποίησης, καθώς οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων υπαναχωρούν από το υψηλό επτά ετών των προηγούμενων ημερών.
Και όλα αυτά, μάλιστα, παρά τις νέες επικρίσεις του Ντόναλντ Τραμπ εις βάρος της Federal Reserve για «βιασύνη» στην αύξηση των επιτοκίων και την απόσυρση των διευκολυντικών μέτρων στήριξης.
Το ελληνικό 10ετές ομόλογο, από την πλευρά του, επανέρχεται κάτω του επιπέδου του 4,50%, με τα spreads να αποκλιμακώνονται στις 390 μονάδες βάσης. Αντίστοιχη βελτίωση παρατηρείται και στην Ιταλία, όπου η απόδοση του 10ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο επίπεδο του 3,55%.
Όσον αφορά τα εμπορεύματα, η τιμή των συμβολαίων WTI ενισχύεται κατά σχεδόν 1% στα 71,66 δολάρια/βαρέλι, ενώ η τιμή των συμβολαίων Brent καταγράφει άνοδο κατά 0,66% στα 80,79 δολάρια/βαρέλι. Ο χρυσός από την πλευρά του, υποχωρεί κατά 0,20% στα 1.225 δολάρια/ουγγιά, ως απόρροια της βελτίωσης του διεθνούς κλίματος.
Στην αγορά συναλλάγματος, τέλος, το ευρώ διολισθαίνει κάτω του επιπέδου του 1,16 δολαρίου, καταγράφοντας ήπιες απώλειες έναντι του δολαρίου, ενώ πτωτικά κινείται και η στερλίνα, η οποία διολισθαίνει στο 1,3211 δολάριο.
naftemporiki.gr