Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 08:03

Rich Kinder: 13,4 δισ. δολ. για την εξαγορά της Kinder Morgan

ΟΜΙΛΟΣ με επικεφαλής τον ανώτατο εκτελεστικό διευθυντή της Kinder Morgan Inc., Richard Kinder, σχεδιάζει να αγοράσει την εταιρεία, διαχειρίστρια αγωγών περίπου 43.000 μιλίων στις ΗΠΑ και τον Καναδά, προς περίπου 13,4 δισ. δολ., καθώς αυξάνονται οι τιμές των καυσίμων.

Ο όμιλος περιλαμβάνει κεφάλαιο που διαχειρίζεται η Goldman Sachs Group Inc., την ασφαλιστική εταιρεία American International Group Inc. και τις εταιρείες επενδύσεων Carlyle Group και Riverstone Holdings LLC, σύμφωνα με επιστολή στο διοικητικό συμβούλιο της Kinder Morgan στις 28 Μαΐου, η οποία δημοσιοποιήθηκε σήμερα από την εταιρεία. Η προσφορά των 100 δολ. ανά μετοχή είναι 18,5% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της εταιρείας στις 26 Μαΐου.

Ο Kinder, που είχε στην κυριότητά του περίπου το 18% της Kinder Morgan μέχρι τον Απρίλιο, ηγείται της προσφοράς, που περιλαμβάνει τον συνιδρυτή Bill Morgan, καθώς οι τιμές ρεκόρ του πετρελαίου και του φυσικού αερίου ωθούν ανοδικά τα κέρδη και τις εξαγορές στον τομέα της ενεργείας. Η πρόταση καταδεικνύει ότι η αγορά θα συνεχίσει να είναι ανοδική.

Μέχρι στιγμή μέσα στο έτος έχουν γίνει 262,9 δισ. δολ. εξαγορές στον τομέα της ενεργείας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg, 65% υψηλότερες από την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο που ήταν 159,5 δισ. δολάρια.

Οι διευθύνοντες την Kinder Morgan δημιούργησαν μια ειδική επιτροπή που θα εξετάσει την προσφορά, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας. Οι μετοχές της Kinder Morgan έκλεισαν στα 84,41 δολ. η μία στις 26 Μαΐου, χαμηλότερα από τα 103,75 δολ. η μία, επίπεδα ρεκόρ, στα οποία έκλεισαν στις 20 Ιανουαρίου.