Αυτόν τον αιώνα ισχύει και εφαρμόζεται συχνά το ρητό “When you doubt stay out” ήτοι «όταν έχει αμφιβολίες μείνε έξω από την αγορά» και σαν συνέχεια που ως ευκόλως εννοούμενη παραλείπεται, ως την ώρα που θα εξαφανιστούν.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Αυτόν τον αιώνα ισχύει και εφαρμόζεται συχνά το ρητό “When you doubt stay out” ήτοι «όταν έχει αμφιβολίες μείνε έξω από την αγορά» και σαν συνέχεια που ως ευκόλως εννοούμενη παραλείπεται, ως την ώρα που θα εξαφανιστούν.
Η απότομη πτώση την Τετάρτη στη Wall Street δεν ήταν μια απλή ανατάραξη, καθώς συνοδεύτηκε από εκτίναξη του δείκτη VIX που μετρά την μεταβλητότητα της τάσης, στις αγορές Φάρο των χρηματιστηρίων παγκοσμίως. Την προκάλεσε η επίμονη τάση για άνοδο στις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων, η κρίση στην ευρωζώνη και οι εντάσεις που προκαλούνται από τα ρητορικά ξεσπάσματα του προέδρου των ΗΠΑ. Τελευταία τα έχει με την Fed.
Οι ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο ενός εμπορικού πολέμου της Κίνας με τις ΗΠΑ, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και η προσοχή πριν από τις δημοσιεύσεις της κερδοφορίας των επιχειρήσεων αναφέρθηκαν ως πιθανοί λόγοι πίσω από το ξεπούλημα, το μεγαλύτερο στην αγορά από τον Φεβρουάριο.
Κάτι φαίνεται να αλλάζει στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία σήμερα το πρωί. Οι ασιατικές αγορές εμφάνισαν άνοδο προσωρινά σήμερα, Παρασκευή 12/10, διατηρώντας τα επίπεδα τιμών που οδηγήθηκαν μετά από μια καθοδική αλυσίδα εννέα ημερών. Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των βασικών δεικτών στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,6% στην αρχή της συνεδρίασης στις αγορές της Ασίας, εν μέρει με την βοήθεια των σχολίων στον τύπο μετά από ρεπορτάζ ότι το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. δεν θα αποκαλέσει την Κίνα χειριστή της διακύμανσης των νομισμάτων σε μια επικείμενη έκθεση.
Ήταν στο ξεκίνημα των συναλλαγών, στο πρώτο κιόλας δίλεπτο, μετά από καθοδικό χάσμα 5,87 μονάδων στο άνοιγμα που έγινε στις 619,96 μονάδες, όταν ο μέσο όρος χτύπησε στις 610,51 μονάδες. Είναι επίπεδα τιμών που σύμφωνα με την στατιστική προϊστορία μπορούν θα εκληφθούν ως στήριξη. Αλλά αυτές τις μέρες υπάρχει τόση ανησυχία σε παγκόσμια κλίμακα, ώστε πολλά στατιστικά δεδομένα μπορούν να εύκολα ξεφτίσουν από την ορμή του ξεπουλήματος.
Κανένας σοβαρός οικονομικός παράγοντας ωστόσο δεν θα αποδώσει τις πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο σε εισαγόμενα μόνο προβλήματα και ανησυχίες. Η βασική ανησυχία των επενδυτών σε ελληνικές αξίες είναι αν η δική μας οικονομία, με το διεθνές περιβάλλον σε αναταραχή λόγω επιδείνωσης συνθηκών στο εμπόριο και στις διακρατικές σχέσεις, θα αντέξει να βαδίζει χωρίς παραπάτημα, ενώ τα επιτόκια δανεισμού ανεβαίνουν διεθνώς.
Αυτό που χρειάζεται συνεπώς ο κλάδος των Τραπεζών και η αγορά γενικότερα, είναι κινήσεις στο εσωτερικό, για την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας. Το φαινόμενο να μην κρατηθεί στη γειτονία των 610 μονάδων ο ΓΔ από τις 10:32 και μετά αποτέλεσε το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα από το ταμπλό χθες και χρειάστηκε να φθάσουμε στις 16:10 για να δούμε θετικό πρόσημο στη μεταβολή του. Κάτι που δεν ήταν σίγουρο στα μέσα της συνόδου αν και η κορυφή στις 620 μονάδες εμφανίστηκε στις 11:30 και η επόμενη μετά από υποχώρηση ως τις 614 ήρθε στις 12:54 και ήταν πάνω από τις 623 μονάδες και στις 14:32 χτύπησε στις 624,5. Μια ευχάριστη λοιπόν έκπληξη περίμενε τους επενδυτές στο δεύτερο μέρος της συνόδου καθώς στις 16:20 είχαμε νέα κορυφή για τον ΓΔ στις 628,2 μονάδες.
Υπήρξε συνεπώς μια καλοχτισμένη αντίδραση χθες που έκανε τους διαχειριστές να αλλάξουν οπτική για τις ελληνικές μετοχές μια πτωτική γενικά μέρα.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Έντονα πτωτικές τάσεις για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα επικράτησαν στη Wall Street, με τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να σημειώνει «βουτιά» σχεδόν 1.400 μονάδων μέσα σε δύο ημέρες.
Ο Dow Jones κατέγραψε την Πέμπτη απώλειες 2,1% (546 μονάδων), υποχωρώντας στις 25.053 μονάδες. Ενδοσυνεδριακά, κατέγραφε πτώση 1,3% στην έναρξη της συνεδρίασης, προτού ανακάμψει εμφανίζοντας οριακά κέρδη, για να υποχωρήσει εκ νέου σε αρνητικό πεδίο. Την Τετάρτη, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 831 μονάδες, καταγράφοντας τις υψηλότερες ημερήσιες απώλειες από τον περασμένο Φεβρουάριο. Στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις, ο βιομηχανικός δείκτης κατέγραψε απώλειες 1.377 μονάδων.
Την ίδια ώρα, απώλειες 2,1% κατέγραψε και ο ευρύτερος δείκτης S&P 500, διολισθαίνοντας στις 2.728 μονάδες αφού παρουσίασε επίσης έντονες διακυμάνσεις. Αυτή ήταν η έκτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση για τον S&P 500. Απώλειες 1,3% κατέγραψε ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq,φτάνοντας στις 7.728 μονάδες.
ΕΥΡΩΠΗ
Στην Ευρώπη, βαριές απώλειες 1,5% κατέγραψε ο γερμανικός DAX, διολισθαίνοντας στις 11.539 μονάδες. Ο δείκτης CAC 40 του Παρισιού και ο FTSE 100 του Λονδίνου υποχώρησαν κατά 1,9%.
Στη Μαδρίτη ο IBEX 35 εμφάνισε απώλειες 1,7%, ενώ πτωτικά κατά 1,8% κινήθηκε και ο FTSE MIB στο Μιλάνο. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 κατέγραψε απώλειες 2%.
Το διεθνές επενδυτικό κλίμα έχει δεχθεί ένα ισχυρό πλήγμα, εξαιτίας μίας σειράς παραγόντων: Από τον εμπορικό πόλεμο έως τις πολιτικο-οικονομικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη και από τη στροφή των κεντρικών τραπεζών σε αυστηρή νομισματική πολιτική έως τις προειδοποιήσεις για φούσκα στις τεχνολογικές μετοχές.
Οι επενδυτές προσπαθούν να κρατηθούν στην επιφάνεια, απομακρυνόμενοι από το ρίσκο μετοχών, εμπορευμάτων, νομισμάτων αναδυόμενων αγορών και ομολόγων οικονομιών, που θεωρούνται «αδύναμοι κρίκοι». Στρέφονται με γοργούς ρυθμούς στα παραδοσιακά καταφύγια, όπως τα γερμανικά ομόλογα και το ιαπωνικό γιεν.
Ως απόρροια όλων αυτών, τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων αυξάνονται ολοένα και περισσότερο, με την απόδοση του 10ετούς ομολόγου των ΗΠΑ να εκτινάσσεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά και πλέον ετών.
Η Federal Reserve παραμένει προσηλωμένη στη στρατηγική ομαλοποίησης της νομισματικής πολιτικής, έχοντας προαναγγείλει ακόμη έναν γύρο -τον τέταρτο για το 2018- αύξησης επιτοκίων τον προσεχή Δεκέμβριο, αίροντας τα υποστηρικτικά μέτρα προς τις αγορές χρήματος.
Αυτό συνεπάγεται σημαντικές απώλειες κυρίως, για τις αναδυόμενες και αναπτυσσόμενες αγορές, οι οποίες τα τελευταία εννέα χρόνια είχαν εθιστεί στο «φθηνό» χρήματα, με αποτέλεσμα την εκτίναξη των παγκόσμιων χρηματιστηρίων σε ιστορικά υψηλά επίπεδα.
ΧΑ
Επικράτηση ανόδου στην Αθήνα, εν μέσω ισχυρής καθόδου παγκόσμια
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών την ακριβώς αντίθετη από την προηγούμενη σύνοδο. Μετά από βουτιά, στο ελάχιστο μέρας στις 10:33. Αυτό ήταν πολλές μονάδες κάτω από το χθεσινό και έγινε το νέο χαμηλό έτους. Μετά τις 10:33 ξεκίνησε μια σταθερής κλίσης άνοδος και λόγω μεγάλης διάρκειας ο ΓΔ πέρασε σε θετικό πεδίο μετά τις 16:10 και οι αγοραστές μπόρεσαν να ορίσουν μέγιστο μέρας (630,26) χαμηλότερα κατά 13 μονάδες τουλάχιστον από την τιμή του μέγιστου την Τετάρτη. Ενώ στις 17:00 τον άφησαν στις 629,89 μονάδες τον έκλεισαν στις 626,86 με πτωτική ώθηση 3,03 μονάδων, ορίζοντας κλείσιμο ελαφρά χαμηλότερα από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή μεταβολή (+0,71%) ακριβώς στις 16:59 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 630,26 από 643,15 την Τετάρτη. Ενώ το ελάχιστο σημειώθηκε λίγο πριν τη συμπλήρωση τριών λεπτών ελεύθερης διαπραγμάτευσης.
Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και δεν ορίστηκε ούτε για κάποιο μικρό διάστημα. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν προσπάθεια για άνοδο από την αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο μετά τις 10:35, ενώ η κίνηση, με περιοδικά εμφανιζόμενα κύματα αγορών, είχε μια σταθερά κλιμακούμενη ανοδική πορεία, αμέσως μετά την εγγραφή του ελάχιστου μέρας. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι πιέσεις και υπήρξε, μετά τις 17:00, ψαλίδισμα στο ανοδικό αποτέλεσμα.
Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο από τα επίπεδα της προηγούμενης συνόδου συναλλακτικό ενδιαφέρον, που αφορούσε κατά 2,163 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς που εμφάνισαν ξανά άνοδο της απόδοσης τους. Αφού η απόδοση κερδίζοντας 3 μονάδες βάσης μέσα στη μέρα πλησίασε το 4,50%.
Ήταν σύνοδος ουσιαστικά χωρίς εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 610,51 μονάδες ήταν το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους, 12 μονάδες χαμηλότερα από το προηγούμενο από τη σύνοδο της 09/10 στις 622,61. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με καθοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών όταν οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα και νευρική καθοδική κίνηση μετά. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 625,83 μονάδες που ήταν 16,35 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 3,40 κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.
Ήταν μια σύνοδος με ελαφρά μεγαλύτερο (19,75 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 18,4 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν πτωτικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 45,935 από 46,125 δις ευρώ. Δέκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,18% από +2,94%, ΟΤΕ -2,57% από +0,57%, η ΜΥΤΙΛ -2,22%, ΛΑΜΔΑ -2,02% από +2,06%, ΦΡΛΚ -1,98% από +0,63%, ΒΙΟ -1,56% από +1,19%, ΟΠΑΠ -1,12% από +0,53%, ΕΥΔΑΠ -1,09%, ΑΔΜΗΕ -0,63% από +1,78%, και ΤΕΝΕΡΓ -0,49% ενώ 14 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.
Μέτρησαν μεικτά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,20% από -1,95%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +0,09% από -1,45%, την ΕΤΕ στο +6,09% από -3,90%, ΕΥΡΩΒ +0,97% από -0,76% και την ΠΕΙΡ στο +6,36% από -2,40%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή -0,02% από -0,91%.
Η στατιστική εικόνα των blue chip βελτιώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (14 από 11) blue chip έναντι των καθοδικών (10 από 14) και ένα την ΕΧΑΕ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,16% και έφθασε στις 626,86 από 625,83 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1645,18 από 1639,40 μονάδες με μεταβολή +0,35%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο πιο κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.
Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 47,269 από 50,560 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 2,163 από 5,891 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 40,864 από 42,680 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,221 από 1,336 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 32 από 41 των καθοδικών 54 από 43 και 30 από 33 ήταν οι σταθερές.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Προετοιμάζονται για την (επόμενη) εβδομάδα εκπνοής των σειρών Οκτωβρίου
Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν ανοδική δυναμική στον 25άρη, με πορεία περισσότερο σε αρνητικό πεδίο. Το άνοιγμα στις 1623,22 μονάδες, έγινε με πτωτικό χάσμα 16,18 μονάδων και στις 10:34 εμφανίστηκε το ελάχιστο μέρας στις 1599,69. Το μέγιστο εμφανίστηκε ένα λεπτό πριν τις 17:00 ήταν οι 1656,08 μονάδες. Ενώ οι θεσμικοί στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης τον άφησαν στις 1655,02 5 το κλείσιμο ορίστηκε στις 1645,18 με μεταβολή +0,35%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 14,504 εκατ. ευρώ.
Για την σειρά Οκτωβρίου στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 1928 συμβόλαια με ανώτερο τις 1685,50 μονάδες, κατώτερο τις 1587,75 με τελευταίες πράξεις στις 1655,00 μονάδες. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 567 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1659,00, κατώτερο τις 1590,00 και τελευταίες πράξεις στις 1650,00 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Οκτωβρίου ήταν 5892 από 5903 ΣΜΕ και της σειράς Νοεμβρίου 507 από 509 ΣΜΕ.
Στα calls λήξης Οκτωβρίου του ίδιου δείκτη ο ημερήσιος όγκος ήταν 51 συμβόλαια την για τιμές εξάσκησης από τις 1600 ως τις 1675 μονάδες. Για τη σειρά Νοεμβρίου άλλαξαν χέρια 74 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1600 ως τις 1700 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης για τη σειρά Οκτωβρίου, ο όγκος ήταν 149 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1575 ως τις 1675 μονάδες. Για την επόμενη το ενδιαφέρον έφερε 71 συμβόλαια για τιμές εξάσκησης από τις 1550 ως τις 1700 μονάδες.
Από τα 10 καθοδικά blue chip χθες, τα επτά ήταν ανάμεσα στα 11 ανοδικά στη σύνοδο της Τετάρτης. Θυμίζουμε: ΓΕΚΤΕΡΝΑ -4,18% από +2,94%, ΟΤΕ -2,57% από +0,57%, η ΜΥΤΙΛ -2,22%, ΛΑΜΔΑ -2,02% από +2,06%, ΦΡΛΚ -1,98% από +0,63%, ΒΙΟ -1,56% από +1,19%, ΟΠΑΠ -1,12% από +0,53%, ΕΥΔΑΠ -1,09%, ΑΔΜΗΕ -0,63% από +1,78%, και ΤΕΝΕΡΓ -0,49%.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ
Το 'sell off' των τελευταίων ημερών, κυρίως στον Τραπεζικό τομέα, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία για τους Παροικούντες στην Ελληνική και όχι μόνο Κεφαλαιαγορά. Τα σημάδια, αλλά και τα αίτια αυτού του φαινομένου, είναι γνωστά και διατυπωμένα από πολλούς Αναλυτές εδώ και πολύ καιρό. Οι πιέσεις των τελευταίων ημερών ξύπνησαν κακές μνήμες του παρελθόντος για την συνέχεια του φαινομένου, αλλά και τις πιθανές παρενέργειες στην Ελληνική Οικονομία.
Τα συνεχιζόμενα προβλήματα στο διεθνές οικονομικό περιβάλλον, που "κρύβονται κάτω από το χαλί" κατά περιόδους , ή υποεκτιμάται η σοβαρότητά τους, συνεχίζουν να υπάρχουν και λειτουργούν αρνητικά για την αδύναμη Ελληνική Οικονομία και Χρηματαγορά. Η κατάσταση στην Ιταλία, με τα συνεχιζόμενα ανοικτά θέματά της (Προϋπολογισμός – Χρέος - Πολιτική αστάθεια και άνοδος αποδόσεων Κρατικών ομολόγων), η συνεχιζόμενη άνοδος του Αμερικανικού 10ετους ομολόγου άνω του 3%, οι πιέσεις στις Παγκόσμιες Χρηματαγορές, η άνοδος των τιμών Πετρελαίου, η μη επίτευξη συμφωνίας για το "Brexit", αλλά και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα, συντηρούν την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο.
Οι ανωτέρω συνθήκες αλλά και τα εγγενή προβλήματα στασιμότητας της Ελληνικής Οικονομίας, αύξησαν το κόστος του 10ετους Ελληνικού ομολόγου στο απαγορευτικό 4,50%, παρά τις συντονισμένες καθησυχαστικές Κυβερνητικές δηλώσεις και συναντήσεις.
Τα αντικρουόμενα μακροοικονομικά στοιχεία, παρά τις μικρές αχτίδες φωτός, με δυσκολία συντηρούν το οικονομικό κλίμα στα τρέχοντα έρποντα επίπεδα.
Προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπερφορολόγησης), ενώ τα δημογραφικά στοιχεία είναι απογοητευτικά για το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας. Τα υπέρ πλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία, αυξάνοντας τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς Ιδιώτες και μειώνοντας στο ελάχιστο τις Δημόσιες Επενδύσεις.
Τα καλά αποτελέσματα αρκετών εισηγμένων εταιριών, ευτυχώς περιόρισαν προς το παρόν την πίεση κυρίως στον "εύκολο Τραπεζικό σάκο του μποξ". Αν όμως αυτή η πίεση συνεχιστεί δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις υπόλοιπες εισηγμένες.
Το πρόβλημα Follie – Follie με το τεράστιο μέγεθος ζημιών της και οι παρενέργειες από την λογιστική απάτη, θα ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.
Ο δείκτης Τραπεζών, παρά την σημερινή αναγκαία και ανακουφιστική τεχνική αντίδρασή του, έχει μπροστά του περαιτέρω ταλαιπωρία, έχοντας διασπάσει σημαντικές τεχνικές στηρίξεις. Οι 560 μονάδες αποτελούν σημαντική αντίσταση και μόνο άνω αυτού του επιπέδου μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα χειρότερα αποφευχθήκαν. Σε αντίθετη περίπτωση οι 450 μονάδες αποτελούν το τελευταίο "οχυρό".
Αν και οι συνθήκες στις Ελληνικές Τράπεζες δεν είναι ίδιες με το 2010 και κυρίως το 2015, συνεχιζόμενες πιέσεις θα αρχίσουν να δημιουργούν ξανά αλυσιδωτές αρνητικές αντιδράσεις, βασιζόμενες στο θυμικό των Μετόχων τους. Οι ευθύνες των διοικήσεών τους για τις απαράδεκτα αργές ενέργειές τους στην αντιμετώπιση των διαχρονικών προβλημάτων τους είναι αδιαμφισβήτητες.
O Γενικός Δείκτης παρά την ισχνή σημερινή αντίδραση πρέπει να επανέλθει άνω των 660 και 690 μονάδων και να διατηρήσει τα επίπεδα αυτά σε ημερήσιο γράφημα, για να μας προδιαθέσει για κάτι καλύτερο στην παρούσα φάση. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 600 μονάδες θα επιβαρύνει περαιτέρω την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας εφικτό τον στόχο των 580 και 550 μονάδων.
Αντίστοιχα μόνο έγκυρη προς τα πάνω διάσπαση των 1785 - 1800 μονάδων στον FTSE25, μεγαλώνει τις πιθανότητες να είδαμε τα χειρότερα. Οι 1600 μονάδες αποτελούν γραμμή αμύνης, που αν διασπαστεί η προσέγγιση αρχικά των 1540 και σε δεύτερη φάση των 1490 μονάδων είναι εφικτή.
Συμπερασματικά, η σημερινή ανοδική προσπάθεια μόνο ως αντίδραση μπορεί να εκληφθεί, που για να έχει συνέχεια θα πρέπει να επανέλθουμε άμεσα άνω των προαναφερθέντων τεχνικών σημείων. Συνεχιζόμενη πίεση στον Τραπεζικό τομέα, αλλά και πιθανή αυξανόμενη αναταραχή στις Διεθνείς Αγορές, δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες τις υπόλοιπες μετοχές του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, πολλές από τις οποίες βρίσκονται κοντά σε ιστορικά υψηλά χωρίς να έχουν διορθώσει σημαντικά.
Οι πολιτικές αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην τρέχουσα χρονική συγκυρία. Όλες οι Αγορές, αλλά κυρίως η Ελληνική, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτικό σκηνικό και φαίνεται πως το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος χρόνου, θα είναι πυκνό σε πολιτικά γεγονότα, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading. Εν κατακλείδι, αρχίστε να σκέφτεστε μετοχές που θα θέλατε να είχατε στο χαρτοφυλάκιο σας και σε ποιες τιμές, γιατί οι περίοδοι πανικού και φόβου είναι οι καλύτερες για τοποθετήσεις με μέτρο.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές εμφάνισαν άνοδο σήμερα Παρασκευή 12/10, ανεβαίνοντας από τα επίπεδα τιμών που βρέθηκαν μετά από μια καθοδική αλυσίδα εννέα ημερών, αλλά το συναίσθημα ήταν αδύναμο μετά την κατάρρευση των μετοχών της Wall Street και οι προσδοκίες για εκτίναξη της αστάθειας της αγοράς έφθασαν σε υψηλό οκτώ μηνών.
Οι ανησυχίες για τον οικονομικό αντίκτυπο ενός εμπορικού πολέμου της Κίνας με τις ΗΠΑ, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων των ΗΠΑ αυτή την εβδομάδα και η προσοχή πριν από τις δημοσιεύσεις της κερδοφορίας των επιχειρήσεων αναφέρθηκαν ως πιθανοί λόγοι πίσω από το ξεπούλημα, το μεγαλύτερο στην αγορά από τον Φεβρουάριο.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός της Ιαπωνίας αυξήθηκε κατά 0,2% μετά το άνοιγμα των αγορών της Νότιας Κορέας και της Αυστραλίας και αργότερα περισσότερο, μια μέρα μετά την πτώση της τάξης του 3,6%, φθάνοντας στο πιο χαμηλό επίπεδο σε βάθος 18 μηνών.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε αρχικά -0,6% αλλά στη συνέχεια μειώθηκαν οι πιέσεις και διαπραγματεύτηκε στο -0,10% ενώ στο τέλος έκλεισε με κέρδη +0,46%.
Ο αμερικανικός S & P 500 έχασε -2,06% την Πέμπτη χτυπώντας σε χαμηλό για το τρίμηνο, μετά από πτώση -3,29% την Τετάρτη.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο 0,6% στην αρχή της Ασίας την Παρασκευή, εν μέρει με την βοήθεια των εκθέσεων των ΜΜΕ ότι το υπουργείο Οικονομικών των Η.Π.Α. δεν θα αποκαλέσει την Κίνα χειριστή νομισμάτων σε μια επικείμενη έκθεση.
Ωστόσο, το φρόνημα των επενδυτών παραμένει ασταθές με το δείκτη Cboe Volatility. Το VIX ανεβαίνει στο 24,98, το υψηλότερο κλείσιμο του από τις 12 Φεβρουαρίου, μια ημέρα μετά ο S & P 500 έπεσε περισσότερο από 3%.
«Εξακολουθεί να υπάρχει κίνδυνος για την αγορά λόγω των ανησυχιών ότι ο εμπορικός πόλεμος της Κίνας ενδέχεται να επιβραδύνει την παγκόσμια ανάπτυξη», δήλωσε ο Masahiro Ichikawa, της Sumitomo Mitsui Asset Management στο Τόκιο.
Πράγματι, μέχρι στιγμής αυτή τη βδομάδα οι κινεζικές και αμερικανικές μετοχές εμφάνισαν από τις χειρότερες επιδόσεις σε ένα σημάδι ότι οι ανησυχίες των επενδυτών για τον εμπορικό πόλεμο γίνονται βαθύτερες.
Ο δείκτης MICNA0000PUS της MSCI για την Κίνα έχει μειωθεί σχεδόν κατά 10%, ενώ ο δείκτης MSCI των ΗΠΑ έχασε 5,5%, σε σύγκριση με πτώση 4,9% για το δείκτη μετοχικών επιδόσεων αποδόσεων της MSCI που αφορά σε 47 χώρες.