Άλλη μια μέρα πτώσης για το ελληνικό Χρηματιστήριο και τις ελληνικές τράπεζες ήταν η χθεσινή, μολονότι υπήρξε συγκροτημένη προσπάθεια η αγορά να δει υψηλότερα επίπεδα. Η αρχική άνοδος αποδόθηκε στο χαμηλό επίπεδο των τιμών των μετοχών που διέγειρε αγοραστικές εντολές, αλλά και στη στήριξη που επιχείρησε να δώσει ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντας πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα υγείας. Και η περαιτέρω μείωση του ELA βοήθησε το κλίμα.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνη Σακελλάρη
[email protected]
Άλλη μια μέρα πτώσης για το ελληνικό Χρηματιστήριο και τις ελληνικές τράπεζες ήταν η χθεσινή, μολονότι υπήρξε συγκροτημένη προσπάθεια η αγορά να δει υψηλότερα επίπεδα.
Η αρχική άνοδος αποδόθηκε στο χαμηλό επίπεδο των τιμών των μετοχών που διέγειρε αγοραστικές εντολές, αλλά και στη στήριξη που επιχείρησε να δώσει ο διοικητής της ΤτΕ, Γ. Στουρνάρας, σημειώνοντας πως οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν πρόβλημα υγείας. Και η περαιτέρω μείωση του ELA βοήθησε το κλίμα.
Παρά πάντως την καταρχήν θετικότερη εικόνα των τραπεζών, οι τραπεζικές μετοχές κατέληξαν να κλείσουν με πτώση, επενδυτές έχασαν κεφάλαια στο intraday, ενώ οι τίτλοι των πιστωτικών ιδρυμάτων δείχνουν να παραμένουν υπό τη δαμόκλειο σπάθη των spreads και των κινήσεων στην Ιταλία.
H ΕΚΤ χθες μείωσε το όριο παροχής έκτακτης ρευστότητας μέσω του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες κατά 200 εκατ. ευρώ, στα 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Τράπεζα της Ελλάδας. Η μείωση του ανώτατου ορίου αντανακλά, όπως αναφέρει το Reuters, τη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών, λαμβανομένων υπ' όψιν των ροών που προέρχονται από καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα και από την πρόσβαση των τραπεζών στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ανέφερε η ΤτΕ. Το όριο αυτό ισχύει έως και τις 7 Νοεμβρίου.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας, «η συνεχιζόμενη βελτίωση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών αντανακλά τη βελτίωση της κατάστασης του ελληνικού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες».
Ας σημειωθεί πως ο κ. Στουρνάρας έλυσε τη σιωπή του έπειτα από πολυήμερη πολιτική κόντρα ως προς τη στάση που πρέπει να κρατήσει η Αρχή σε ό,τι αφορά τις πιέσεις των τραπεζών.
Και ενώ μια βελτίωση του κλίματος βρίσκεται προ των πυλών, εντούτοις μια έκθεση της Moody's ταράσσει πάλι τα νερά.
Τι λέει η Moody's
Η ευαισθησία της Ελλάδας σε κίνδυνο εκδήλωσης ατυχημάτων παραμένει υψηλή, σύμφωνα με τη Moody's, κυρίως λόγω του τραπεζικού συστήματος της χώρας.
Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα διαθέτει συνολικά στοιχεία ενεργητικού ύψους 291 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία στις 31 Ιουλίου 2018, συνεχίζοντας την πτωτική του πορεία από την κορύφωση του 2012.
Αυτό διαπιστώνει ο οίκος αξιολόγησης Moody's, ο οποίος παρουσιάζει την εξέλιξη των τραπεζών την οκταετία.
Σύμφωνα με τη Moody's, μεταξύ Δεκεμβρίου 2011 και Ιουλίου 2018 το σύνολο περιουσιακών στοιχείων μειώθηκε με ετήσιο ρυθμό 7%, κυρίως λόγω της μεγάλης μείωσης των συνολικών πιστώσεων, η οποία αντανακλά επίσης και τα μέτρα απομόχλευσης και του υψηλού όγκου των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Επίσης, οι επενδύσεις σε τίτλους μειώθηκαν από 72 δισ. ευρώ το 2011 σε 25 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2018.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, το τραπεζικό σύστημα παρουσίασε συνολικά στοιχεία ενεργητικού ύψους 301 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2017, που αντιπροσωπεύουν ποσοστό ενεργητικού προς ΑΕΠ στο 169%.
Το ποσοστό μειώθηκε σε 169% το 2017 από 230% το 2011, μετά την κορύφωση του 231% το 2012. Ο δείκτης κυμάνθηκε πάνω από 200% πριν μειωθεί σε 169% το 2017 λόγω της συρρίκνωσης των περιουσιακών στοιχείων του τραπεζικού συστήματος και των συνεχιζόμενων προσπαθειών των τραπεζών για απομόχλευση.
Επίσης, η χρηματοδότηση μέσω του μηχανισμού παροχής βοήθειας (ELA) μειώθηκε σε περίπου 6% του συνόλου των τραπεζικών περιουσιακών στοιχείων τον Ιούνιο του 2018 από 36% μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2015.
Οι τράπεζες, όμως, σύμφωνα με τον οίκο, εξακολουθούν να πιέζονται.Η ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων παραμένει βασική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, οι οποίες είχαν σχεδόν 89 δισ. NPEs τον Ιούνιο του 2018.
Ο τεράστιος όγκος των NPEs καταναλώνει πόρους και μειώνει την κερδοφορία και το κεφάλαιο των τραπεζών. Το δανειακό χαρτοφυλάκιο των τραπεζών μειώθηκε κατά περίπου 19% μεταξύ του τέλους του 2012 και του Δεκεμβρίου του 2017, καθώς οι οικονομικές συνθήκες επιδεινώθηκαν και οι τράπεζες απέφυγαν τις πιστώσεις λόγω του υψηλού επιπέδου παραβατικών περιπτώσεων και των περιορισμένων επιχειρηματικών ευκαιριών. Η ισχύς του τραπεζικού τομέα παραμένει χαμηλή.