Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 30 Μαΐου 2006 16:43

Οι Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας στην Ε.Ε.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υιοθέτησε σήμερα τη Γνωμοδότησή της σχετικά με τη Λευκή Βίβλο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπηρεσίες κοινής ωφέλειας.

Η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου υιοθέτησε ομόφωνα την τροπολογία του Ευρωβουλευτή της ΝΔ Γεωργίου Παπαστάμκου, σύμφωνα με την οποία αναγνωρίζεται η δυνατότητα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε υψηλής ποιότητας και προσιτές υπηρεσίες, με ιδιαίτερη μέριμνα για τις αγροτικές περιοχές, τις περιοχές στις οποίες συντελείται βιομηχανική μετάβαση και τις περιοχές που πλήττονται από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά προβλήματα, όπως οι νησιωτικές και οι ορεινές περιοχές.

Στην ίδια Γνωμοδότηση της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, με τροπολογία του κ. Παπαστάμκου και συναδέλφου του, του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, απορρίφθηκε η πρόταση να υπάρξει κοινοτική οδηγία-πλαίσιο για τον καθορισμό των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, και διασφαλίσθηκε η διατήρηση της αρμοδιότητας των εθνικών, περιφερειακών και τοπικών αρχών να καθορίζουν, να οργανώνουν, να χρηματοδοτούν και να ελέγχουν τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας.

Τέλος, η Επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου υιοθέτησε την τροπολογία του Ελληνα Ευρωβουλευτή, κατά την οποία υπογραμμίζεται ότι η διασφάλιση της ποιότητας του νερού και η καθολική πρόσβαση στο πόσιμο νερό είναι ζωτικής σημασίας, και ότι, συνεπώς, ο τομέας του ύδατος δεν πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο απελευθέρωσης και απορρύθμισης.