Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η αγορά στο τέλος δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα κέρδη που εμφάνιζε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.
Με αρνητικό πρόσημο έκλεισε και στην τρίτη συνεδρίαση της εβδομάδας ο Γενικός Δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς η αγορά στο τέλος δεν κατάφερε να συγκρατήσει τα κέρδη που εμφάνιζε στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.
Ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε οριακές απώλειες 0,05% στις 625,83 μονάδες, παραμένοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2017, αν και εντός της ημέρας εμφάνιζε κέρδη που άγγιξαν ακόμη και το 2%.
Ενδοσυνεδριακά, η υψηλότερη τιμή που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 643,15 με κατώτερη στις 624,82 μονάδες. Ο τζίρος κυμάνθηκε στα 51,31 εκατ. ευρώ.
Οι τιμές των μετοχών καταγράφουν συνολικές απώλειες περίπου 7,5% μετά τις τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις.
Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο, καθορίζοντας εν πολλοίς και το πρόσημο του Γενικού Δείκτη με τις έντονες διακυμάνσεις του. Αν και ενδοσυνεδριακά οι τράπεζες εμφάνιζαν κέρδη περίπου 8%, τελικώς έκλεισαν με απώλειες 1,95%, με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί κατά 0,29% και τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης κατά 0,91%. Από τους επιμέρους δείκτες, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Προσωπικών και Οικιακών Προϊόντων (-5,1%), ενώ κέρδη 2,1% εμφάνισε ο δείκτης Πετρελαίου και Αερίου.
Στις τράπεζες, η Attica Bank υποχώρησε κατά 6,5%, η Εθνική κατά 3,9%, η Πειραιώς κατά 2,4%, η Alpha Bank κατά 1,5% και η Eurobank κατά 0,8%.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, κέρδη 7,3% κατέγραψε η Jumbo και 4,2% η Motor Oil. Στον αντίποδα, απώλειες 4,8% εμφάνισε η ΔΕΗ.
Από το σύνολο των μετοχών, 45 ενισχύθηκαν και 48 υποχώρησαν, ενώ 33 παρέμειναν αμετάβλητες.
Χθες Δευτέρα, ο οίκος Fitch, χαιρετίζοντας την απελευθέρωση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών, προχώρησε στην αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδων της αξιολόγησης των ΕΤΕ – Alpha Bank και κατά μία βαθμίδας της αξιολόγησης των Eurobank – Τράπεζα Πειραιώς.
Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διατηρούνται αμείωτες, εν αναμονή και των επίσημων αποφάσεων για την προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με κλιμάκια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με στόχο την αναζήτηση της κατάλληλης «φόρμουλας».
Στο μεταξύ, ο διοικητής της ΤτΕ Γιάννης Στουρνάρας απέδωσε σε εξωγενείς παράγοντες το «ξεπούλημα» των τραπεζικών μετοχών τις τελευταίες ημέρες. «Οι χρηματιστηριακές εξελίξεις του τραπεζικού κλάδου τις προηγούμενες ημέρες δεν σχετίζονται με την υγεία των ελληνικών τραπεζών, αλλά με καθαρά εξωγενείς παράγοντες, όπως η άνοδος των επιτοκίων διεθνώς και ιδιαίτερα σε γειτονικές με την Ελλάδα χώρες» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Την ίδια ώρα, η αγορά αποτιμά και την έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το Ταμείο να «ανεβάζει» στο 2,4% τον πήχη της ανάπτυξης για το 2019 και να διατηρεί στο 2% τον στόχο για το 2018. Βέβαια, οι ιθύνοντες της Ουάσιγκτον «βλέπουν» σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,2% έως το 2023.
naftemporiki.gr