Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας και το όριο των 630 μονάδων παρά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch, αλλά και την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.
Σε κλοιό πιέσεων βρέθηκε για ακόμη μία συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, χάνοντας και το όριο των 630 μονάδων παρά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch, αλλά και την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.
Παρά τη θετική εκκίνηση, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε απώλειες κατά 2,43% και διολίσθησε στις 626,17 μονάδες, υποχωρώντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2017.
Ενδοσυνεδριακά, η υψηλότερη τιμή που κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης ήταν στις 649,50 με κατώτερη στις 626,17 μονάδες. Ο τζίρος κυμάνθηκε στα 58,2 εκατ. ευρώ.
Οι τιμές των μετοχών καταγράφουν συνολικές απώλειες 7,42% και μείωση της χρηματιστηριακής τους αξίας κατά 3,146 δισ. ευρώ μετά τη μεγάλη υποχώρηση των τριών τελευταίων συνεδριάσεων.
Ο τραπεζικός κλάδος βρέθηκε εκ νέου στο επίκεντρο των πιέσεων και διολίσθησε κατά 3,50% με τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης να καταγράφει απώλειες 2,25% και τον δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί κατά 0,58%. Από τους επιμέρους δείκτες, τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσε ο δείκτης Πετρελαίου και Αερίου (-5%).
Στις τράπεζες, η Πειραιώς υποχώρησε κατά 7,62%, η Eurobank κατά 5,12%, η Εθνική κατά 3,88%, η Alpha Bank κατά 1,51% και η Attica Bank κατά 0,30%.
Σε ό,τι αφορά τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, θετικό πρόσημο εμφάνισε μόνο ο ΑΔΜΗΕ (+0,13%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες μετά την Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε η Motor Oil (-6,14%).
Από το σύνολο των μετοχών, 31 ενισχύθηκαν και 74 υποχώρησαν, ενώ 19 παρέμειναν αμετάβλητες.
Χθες Δευτέρα, ο οίκος Fitch, χαιρετίζοντας την απελευθέρωση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών, προχώρησε στην αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδων της αξιολόγησης των ΕΤΕ – Alpha Bank και κατά μία βαθμίδας της αξιολόγησης των Eurobank – Τράπεζα Πειραιώς.
Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διατηρούνται αμείωτες, εν αναμονή και των επίσημων αποφάσεων για την προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με κλιμάκια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με στόχο την αναζήτηση της κατάλληλης «φόρμουλας».
Την ίδια ώρα, η αγορά αποτιμά και την έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το Ταμείο να «ανεβάζει» στο 2,4% τον πήχη της ανάπτυξης για το 2019 και να διατηρεί στο 2% τον στόχο για το 2018. Βέβαια, οι ιθύνοντες της Ουάσιγκτον «βλέπουν» σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,2% έως το 2023.
naftemporiki.gr