Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 07:28

Aeroports de Paris: Εως 1,4 δισ. ευρώ από τη δημόσια εγγραφή

ΣΤΗΝ πώληση μετοχών, αξίας τουλάχιστον 1,4 δισ. ευρώ (1,8 δισ. δολ.) σε δημόσια εγγραφή θα προχωρήσει η γαλλική κρατική Aeroports de Paris, ιδιοκτήτρια των μεγαλύτερων αεροδρομίων της Γαλλίας, με στόχο την κατασκευή εγκαταστάσεων, σε συνδυασμό με την άντληση κεφαλαίων για την κυβέρνηση.

Η πώληση, η μεγαλύτερη της Γαλλίας σε χρονικό διάστημα έξι μηνών, θα αποτελείται από νέες μετοχές αξίας 600 εκατ. ευρώ και από την πώληση μετοχών αξίας 800 εκατ. ευρώ που κατέχει το κράτος, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας της Γαλλίας. Η δημόσια εγγραφή αξιολογεί την διαχειρίστρια των αεροδρομίων Charles de Gaulle και Orly στο Παρίσι, στα περίπου 4,3 δισ. ευρώ.

Το αεροδρόμιο Charles de Gaulle, το δεύτερο μεγαλύτερο της Ευρώπης μετά το Heathrow του Λονδίνου που διαχειρίζεται η BAA Plc, σχεδιάζει να επενδύσει πλέον των 2,7 δισ. ευρώ μέσα σε πέντε χρόνια σε νέες εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων χώρων στάθμευσης για τα αεροσκάφη της Airbus τύπου Α380. Η ανακαίνιση του αεροδρομίου ενδέχεται να βοηθήσει στον περιορισμό του ανταγωνισμού από άλλα ευρωπαϊκά αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της Φραγκφούρτης, στο σκέλος της σύνδεσης πτήσεων με την Αμερική και την Ασία.

Οι μετοχές θα έχουν τιμή κλίμακας από 42 έως 48,5 ευρώ η μία για τους οργανισμούς και από 41 έως 47,5 ευρώ για ιδιώτες, σύμφωνα με την γαλλική κυβέρνηση. Στους υπαλλήλους της εταιρείας θα διατεθούν έως το 10% της προσφοράς, με βάση τους όρους προτίμησης, σύμφωνα με τον γαλλικό νόμο.

Η κυβέρνηση θα μειώσει το μερίδιό της από το 67,4% έως 71,6%, με βάση το ύψος των μετοχών που θα προσφέρει. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής Pierre Graff, θα ενημερώσει τους δημοσιογράφους σήμερα στο Παρίσι για την πώληση, που λήγει στις 14 Ιουνίου. Οι μετοχές της εταιρείας θα τιμολογηθούν στις 15 Ιουνίου και θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται την επόμενη ημέρα.

Η Aeroports de Paris εκτιμά ότι η επιβατική κίνηση στα δύο αεροδρόμιά της θα αυξηθεί 3,75% από τα επίπεδα ρεκόρ των 78,7 εκατ. επιβατών πέρυσι.

Οι πωλήσεις και τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων κέρδη θα αυξηθούν «κατά τι» από το 3,75%, σύμφωνα με τη διοίκηση της εταιρείας στις 16 Μαΐου. Τα Ebitda δεν περιλαμβάνουν το κόστος της δημόσιας εγγραφής. Τα καθαρά κέρδη σημείωσαν αύξηση 25%, φθάνοντας στα 179,9 εκατ. ευρώ το 2005.

Το σκέλος της επενδυτικής τραπεζικής της Credit Agricole SA, Calyon, η Citigroup Inc., η HSBC Holdings Plc και η Morgan Stanley διαχειρίζονται τη δημόσια εγγραφή. Η πώληση, θα είναι η μεγαλύτερη στη Γαλλία από εκείνη της Electricite de France SA τον περασμένο Νοέμβριο κατά την οποία αντλήθηκαν 7,2 δισ. ευρώ.

Χθες, η ΒΑΑ, η μεγαλύτερη διαχειρίστρια αεροδρομίων στον κόσμο, απέρριψε, ως πολύ χαμηλή, τη βελτιωμένη προσφορά εξαγοράς ύψους 9,73 δισ. λιρών Αγγλίας (18,3 δισ. δολ.), που της έκανε η ισπανική Grupo Ferrovial SA, με έδρα τη Μαδρίτη.