Δίχως… τέλος συνεχίζεται η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να δοκιμάζουν το τεχνικό όριο των 630 μονάδων. Οι ισχυρότερες πιέσεις και πάλι εντοπίζονται στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει άνω του 5%.
Δίχως… τέλος συνεχίζεται η κατρακύλα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να δοκιμάζουν το τεχνικό όριο των 630 μονάδων, αγνοώντας πλήρως τόσο την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τον οίκο Fitch, όσο και την αναθεώρηση των εκτιμήσεων του ΔΝΤ για την πορεία της εγχώριας οικονομίας.
Ο Γενικός Δείκτης, παρά τη θετική εκκίνηση, υποχωρεί κατά 1,68% και διαμορφώνεται στις 631,03 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών. Ο τραπεζικός δείκτης, ο οποίος τις προηγούμενες ημέρες βρέθηκε στο επίκεντρο των πιέσεων, παρουσιάζει ήπιες απώλειες της τάξης του 1%.
Οι ισχυρότερες πιέσεις και πάλι εντοπίζονται στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διολισθαίνει άνω του 5%. Από κοντά ακολουθεί και η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, καταγράφοντας πτώση της τάξης του 2,50%. Η Eurobank παράλληλα, υποχωρεί κατά 0,85%, ενώ η Alpha Bank ενισχύεται οριακά κατά 0,25%.
Χθες, ο οίκος Fitch, χαιρετίζοντας την απελευθέρωση των περιορισμών στις αναλήψεις μετρητών, προχώρησε στην αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδων της αξιολόγησης των ΕΤΕ – Alpha Bank και κατά μία βαθμίδας της αξιολόγησης των Eurobank – Τράπεζα Πειραιώς.
Ωστόσο, οι ανησυχίες των επενδυτών για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια διατηρούνται αμείωτες, εν αναμονή και των επίσημων αποφάσεων για την προσπάθεια άμβλυνσης των επιπτώσεων του προβλήματος. Στο πλαίσιο αυτό την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν διαβουλεύσεις με κλιμάκια του ΔΝΤ και της ΕΚΤ, με στόχο την αναζήτηση της κατάλληλης «φόρμουλας».
Την ίδια ώρα, η αγορά αποτιμάει και την έκθεση του ΔΝΤ για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, με το Ταμείο να «ανεβάζει» στο 2,4% τον πήχη της ανάπτυξης για το 2019 και να διατηρεί στο 2% τον στόχο για το 2018. Βέβαια, οι ιθύνοντες της Ουάσιγκτον «βλέπουν» σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 1,2% έως το 2023.
Αρνητικά πρόσημα παρατηρούνται και στον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τις Jumbo, Σαράντης και Motor Oil να κατακρημνίζονται άνω του 3%. Ταυτόχρονα, απώλειες πέριξ του 1,5% και του 2% εμφανίζουν και οι μετοχές των Fourlis, Grivalia Properties, Viohalco, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, Μυτιληναίου, ΟΤΕ και Τιτάνα.
Ο όγκος των συναλλαγών, περίπου 2,5 ώρες πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης, κυμαίνεται στα 26,5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών, 28 ενισχύονται, 54 υποχωρούν, 11 παραμένουν αμετάβλητες και 105 είναι ανενεργές.
naftemporiki.gr