Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 08:27

London Metal Exchange: Διεύρυνση ωρών διαπραγμάτευσης

ΑΔΕΙΑ για τη διαπραγμάτευση συμβολαίων κατά τη διάρκεια της ημέρας στην Ασία, δίνει από αύριο το London Metal Exchange, με στόχο να προσελκύσει περισσότερες δουλειές από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, της μεγαλύτερης χώρας χρήσης μετάλλων στον κόσμο.

Το μεγαλύτερο Χρηματιστήριο Μετάλλων στον κόσμο, θα θέσει σε λειτουργία το σύστημα Select, στη 1 μ.μ. ώρα Λονδίνου. Αυτήν την ώρα στη Σαγκάη είναι 8 π.μ. ή μία ώρα πριν από την έναρξη της λειτουργίας του Shanghai Futures Exchange. Το Select, που τώρα λειτουργεί από τις 7 π.μ. έως τις 7 μ.μ. στο Λονδίνο, επιτρέπει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ των εισηγμένων στο LME εταιρειών.

Το ηλικίας 129 ετών χρηματιστήριο, προσπαθεί να δελεάσει περισσότερους χρήστες από την Ασία, όπου η ζήτηση των μετάλλων αυξάνεται με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι σε άλλα μέρη του κόσμου. Η Κίνα, με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 10% κατά μέσον όρο τα τρία τελευταία χρόνια, έχει καταστεί η μεγαλύτερη χώρα χρήσης χαλκού, αλουμινίου, νικελίου και ψευδαργύρου, αυξάνοντας τη ζήτηση για συμβόλαια που επιτρέπουν στους διαπραγματευτές να μειώσουν τον κίνδυνο της ξαφνικής αλλαγής των τιμών.

Η διευρυμένη συνεδρίαση θα ισχύσει για τους διαπραγματευτές στην Ιαπωνία και τη Σιγκαπούρη, ενώ οι αρχές επέτρεψαν στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου να διαθέσει το Select στους διαπραγματευτές με τις απαιτούμενες εγκρίσεις, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση στις 15 Μαΐου. Το LME, περιμένει τη σχετική έγκριση από τα Χρηματιστήρια του Χονγκ Κονγκ και της Αυστραλίας, στα οποία έχει καταθέσει τη σχετική έγκριση, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Το LME δεν χρειάζεται έγκριση από την κυβέρνηση της Κίνας για τη διάθεση του Select, σύμφωνα με το ίδιο. Το Select διατίθεται στα μέλη του από την Κίνα, που έχουν τις απαιτούμενες εγκρίσεις.

Τον Οκτώβριο του 2005, το London Metal Exchange υπέγραψε συμφωνία με το Multi Commodity Exchange της Ινδίας, η οποία επιτρέπει στο Χρηματιστήριο Mumbai να χρησιμοποιήσει τις τιμές του LME ως βάση για τα συμβόλαια του αλουμινίου, του κασσίτερου και του νικελίου.

Εξι μέταλλα, συμπεριλαμβανομένου του χαλκού και του αλουμινίου, διαπραγματεύονται στο LME. Το Χρηματιστήριο που διαχειρίστηκε συμβόλαια ύψους 4,5 τρισ. δολ. το 2005, ανήκει σε μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Man Financial Inc., με έδρα το Σικάγο και της Barclays Plc.