Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 10:22

Ινδία: Στο 9,3% η οικονομική ανάπτυξη

ΕΠΙΤΑΧΥΝΘΗΚΕ η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας το τελευταίο τρίμηνο, καθώς οι εταιρείες που σχετίζονται με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, προσέλαβαν προγραμματιστές και τεχνικούς, ωθώντας ανοδικά τις δαπάνες για κατοικίες, ταξίδια και κινητά τηλέφωνα.

Η τέταρτη σε μέγεθος οικονομία της Ασίας, αναπτύχθηκε με ρυθμό 9,3% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος κατά τους τρεις τελευταίους μήνες της χρήσης που έληξαν στις 31 Μαρτίου, μετά από ανάπτυξη 7,5% (αναθεωρημένα στοιχεία), κατά το τρίτο τρίμηνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της κυβέρνησης στο Νέο Δελχί. Κατά μέσον όρο οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι η ανάπτυξη θα έχει ρυθμό αύξησης 7,9% και πως η χώρα είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη μετά την Κίνα μεταξύ των 20 μεγαλύτερων οικονομιών στον κόσμο.

Οι προσλήψεις στις εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της Dell Inc. και της Infosys Technologies Ltd., ενδέχεται να τονώσουν τις δαπάνες των καταναλωτών για υπηρεσίες, όπως τραπεζικές και για ταξίδια, οι οποίες αποτελούν το ήμισυ της οικονομίας της Ινδίας, ύψους 775 δισ. δολαρίων. Η κυβέρνηση, σχεδιάζει να αυξήσει τις επενδύσεις σε δρόμους και λιμάνια και στοχεύει σε ανάπτυξη 10% την επόμενη δεκαετία, για να θέσει τέλος στη φτώχεια στη δεύτερη πιο πολυπληθή χώρα στον κόσμο.

Η οικονομική ανάπτυξη της Ινδίας το τελευταίο τρίμηνο, συγκρίνεται με ανάπτυξη 10,3% της οικονομίας της Κίνας, η οποία είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερη, 3,6% της οικονομίας των ΗΠΑ και 2% των 12 χωρών μελών της Ε.Ε., που συναλλάσσονται με το ευρώ.

Η ανάπτυξη την οικονομική χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, είχε ρυθμό 8,4%, σύμφωνα με την κυβέρνηση της Ινδίας και ήταν ταχύτερη της πρόβλεψης στις 7 Φεβρουαρίου για ανάπτυξη 8,1%. Το προηγούμενο έτος, η οικονομία της Ινδίας αναπτύχθηκε με ρυθμό 7,5%.