Έντονη ανησυχία εκφράζει η περιβαλλοντική οργάνωση Helmepa για πιθανές απορρίψεις θείου στη θάλασσα στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των αερίων εκπομπών διοξειδίου του θείου.
Του Λάμπρου Καραγεώργου
[email protected]
Έντονη ανησυχία εκφράζει η περιβαλλοντική οργάνωση Helmepa για πιθανές απορρίψεις θείου στη θάλασσα στο πλαίσιο της προσπάθειας για μείωση των αερίων εκπομπών διοξειδίου του θείου.
Η επερχόμενη το 2020 εφαρμογή του νέου Κανονισμού, σύμφωνα με τον οποίο θα είναι υποχρεωτική για τα πλοία η χρήση καθαρών καυσίμων, με χαμηλή περιεκτικότητα θείου 0,5%, αποτελεί μια ριζική τεχνολογική αλλαγή, την αφετηρία μιας νέας εποχής της λειτουργίας των πλοίων, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Ο στόχος της νέας νομοθεσίας, προστίθεται, είναι τα πετρέλαια των πλοίων κατά την καύση τους να μην εκπέμπουν αέρια ρυπογόνα για το περιβάλλον και επιβλαβή για την υγεία του ανθρώπου και να είναι σε κάθε περίπτωση ασφαλή, όπως ορίζουν διεθνείς κανονισμοί για τα πλοία και τα πληρώματα τους.
Απαιτείται όμως, υπογραμμίζει η Helmepa, ιδιαίτερη προσοχή καθώς και περαιτέρω επιστημονική μελέτη της παρατηρούμενης αυξητικής τάσης να χρησιμοποιηθούν ισοδύναμοι εναλλακτικοί τρόποι προσαρμογής με τον νέο αυτό Κανονισμό. Ιδιαίτερα, πρέπει να μελετηθούν οι τεχνικές μέθοδοι στα πλοία, που θα αφαιρούν το θείο από τα καυσαέρια το οποίο, στη συνέχεια, πιθανώς θα απορρίπτεται σωρευτικά στη θάλασσα μαζί με υπολείμματα της καύσης και ορισμένα επιβλαβή μέταλλα και θρεπτικά άλατα.
Αυτές οι απορρίψεις δημιουργούν στη Helmepa πολλά ερωτηματικά και έντονη ανησυχία για τις μακροχρόνιες επιπτώσεις που μπορεί να έχουν στο θαλάσσιο περιβάλλον. Και είναι αδιανόητο σήμερα, στην τόσο προηγμένη τεχνολογικά εποχή μας, αναγκαίες παγκόσμια προσπάθειες μείωσης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης να αποβούν τελικά επικίνδυνες για το ήδη επιβαρυμένο θαλάσσιο οικοσύστημα.
Σημειώνεται ότι η Helmepa, στα πλαίσια της αποστολής που της ανάθεσαν το 1982 οι ιδρυτές της, Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ) και Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών (ΕΕΕ), παρακολουθεί με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και επικροτεί τις προσπάθειες της διεθνούς ναυτιλίας να ανταποκριθεί στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις για τη βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και επομένως και της ποιότητας της ανθρώπινης ζωής.