Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 31 Μαΐου 2006 10:49

Dexia: Συμφωνία για το 75% της τουρκικής Denizbank αντί 2,44 δισ. δολ.

ΣΤΗΝ απόκτηση του 75% της τουρκικής δανείστριας, DenizBank AS, αντί ποσού περίπου 2,44 δισ. δολ., για να επεκταθεί σε μία οικονομία που αναπτύσσεται ταχύτερα από την δική της, θα προχωρήσει η Dexia SA, η τρίτη μεγαλύτερη τράπεζα του Βελγίου.

Η Dexia θα χρηματοδοτήσει την εξαγορά από την αύξηση του κεφαλαίου της κατά περίπου 1 δισ. ευρώ (1,29 δισ. δολ.), σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση. Η Dexia, που εδρεύει στις Βρυξέλλες και το Παρίσι, εκτιμά ότι θα ολοκληρώσει τη συμφωνία το τέταρτο τρίμηνο.

Ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Dexia, Axel Miller, ο οποίος ανέλαβε τη θέση αυτή τον Ιανουάριο, πουλά περιουσιακά στοιχεία και επιδιώκει να επεκταθεί στο εξωτερικό μέσω εξαγορών και joint ventures. H Dexia εισπράττει τα περισσότερα κεφάλαια από τον δανεισμό των τοπικών κυβερνήσεων και θέλει να αναπτύξει την καταναλωτική πίστη εκτός Βελγίου, για να επιτύχει τον στόχο των ετήσιων κερδών ανά μετοχή, πάνω από το 10% μέσα στο 2007.

Η Dexia, η οποία θα παρουσιάσει το νέο επιχειρηματικό της πλάνο αργότερα μέσα στο έτος, απέτυχε να συγχωνευθεί με την ιταλική Sanpaolo IMI SpA το 2004 και απέρριψε ένα χρόνο αργότερα την προσέγγιση για εξαγορά από την Fortis.