Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 08 Οκτωβρίου 2018 14:44

Μπαράζ ρευστοποιήσεων στο Χ.Α.

Εγκλωβισμένο στη μέγγενη των τραπεζικών πιέσεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κάνουν και πάλι εμφανή την παρουσία τους, οδηγώντας την αγορά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων.

Εγκλωβισμένο στη μέγγενη των τραπεζικών πιέσεων βρίσκεται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους πωλητές να κάνουν και πάλι εμφανή την παρουσία τους, οδηγώντας την αγορά κάτω από το ψυχολογικό όριο των 650 μονάδων.

Ο Γενικός Δείκτης, συγκεκριμένα, καταγράφει απώλειες κατά 2,07% και διολισθαίνει στις 645,30 μονάδες, διαπραγματευόμενος στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο ετών.

Στο επίκεντρο των ρευστοποιήσεων, για ακόμη μία φορά, συναντάται ο τραπεζικός κλάδος, ο οποίος υποχωρεί κατά 6%, με την πτώση στη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να υπερβαίνει το 10% και της Eurobank το 9%.  Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank παρουσιάζουν απώλειες κατά 5% και 3,5%, αντίστοιχα.

Οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι για την κατάσταση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεδομένων των νέων κεφαλαιακών αναγκών αλλά και της οξύτητας του προβλήματος των μη εξυπηρετούμενων «ανοιγμάτων», και περιμένουν τις επίσημες εξελίξεις γύρω από το Όχημα Ειδικού Σκοπού (SVP).

Την ίδια ώρα, προβληματισμός εγείρεται και από τον ιταλικό παράγοντα, με την «ανοιχτή» σύγκρουση Ρώμης – Βρυξελλών να ασκεί σημαίνουσες πιέσεις στον ευρωπαϊκό Νότο, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, κάτι το οποίο αποτυπώνεται εντονότερα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων.

Ενδεικτικά, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αυξάνεται κατά 14 μονάδες βάσης στο 4,652%, ενώ η απόδοση των 5ετών ομολόγων ενισχύεται κατά 11 μονάδες βάσης στο 3,645%. Τα spreads υπερβαίνουν τις 410 μονάδες βάσης, αγγίζοντας ακόμη και τις 412 μονάδες βάσης.

Στο ταμπλό, πέραν των τραπεζικών μετοχών, αξιοσημείωτες απώλειες παρουσιάζουν και οι μετοχές των Viohalco, Fourlis, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΗ, Motor Oil και Τιτάνα, οι οποίες υποχωρούν άνω του 2%.

Ο όγκος των συναλλαγών, περίπου 2,5 ώρες μέχρι το κλείσιμο της συνεδρίασης, κυμαίνεται στα 31 εκατομμύρια ευρώ, ενώ από το σύνολο των μετοχών 11 ενισχύονται, 75 υποχωρούν, 18 παραμένουν αμετάβλητες και 94 είναι ανενεργές.

naftemporiki.gr