Αυτή την εποχή οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι με το που συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για την ανάπτυξη του γνωστού, από τη διαρκή επανάληψη, σκεπτικισμού. Αναφερόμαστε στα επιχειρήματα όσων θεωρούσαν αναποτελεσματική την πολιτική που επιλέχθηκε για το ξεπέρασμα της κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Υποστήριζαν πως η αμερικανική οικονομία παρέμεινε τραυματισμένη. Αυτό διέκριναν στα στοιχεία από την αγοράς εργασίας, από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και από το «φρικτό», σε σχέση με το παρελθόν, επιτόκιο που προσφέρανε τα Αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Του Κώστα Ιωαννίδη
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
Τι γίνεται στις αγορές αν απέναντι στο πολύ καλό δεν υπάρχει καλύτερο;
Αυτή την εποχή οι επενδυτές συνειδητοποιούν ότι με το που συμπληρώθηκαν δέκα χρόνια από τότε που ξέσπασε η παγκόσμια κρίση δεν υπάρχει πλέον περιθώριο για την ανάπτυξη του γνωστού, από τη διαρκή επανάληψη, σκεπτικισμού. Αναφερόμαστε στα επιχειρήματα όσων θεωρούσαν αναποτελεσματική την πολιτική που επιλέχθηκε για το ξεπέρασμα της κρίσης μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers. Υποστήριζαν πως η αμερικανική οικονομία παρέμεινε τραυματισμένη. Αυτό διέκριναν στα στοιχεία από την αγοράς εργασίας, από τους χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και από το «φρικτό», σε σχέση με το παρελθόν, επιτόκιο που προσφέρανε τα Αμερικανικά κρατικά ομόλογα.
Από την απασχόληση τα σπουδαία
Πολλά άλλαξαν αυτή την εβδομάδα, προσθέτοντας στοιχεία υπέρ της θέσης που παρουσίασε ο πρόεδρος της Federal Reserve, Jerome Powell, περί μιας ιστορικά ρόδινης και εκτεταμένης περιόδου υπερβολικά χαμηλής ανεργίας, μέτριου πληθωρισμού και σταθερής ανάπτυξης. Την αλλαγή έφερε η Amazon που ανέβασε στα 15 δολάρια τον ελάχιστο ωριαίο μισθό και ενδεχομένως αυτό θα αποτελέσει πρόκληση για τις εταιρείες σε εθνικό επίπεδο. Αλλαγή υπήρξε και μέσω ενός άλματος στις αποδόσεις των μακροπρόθεσμων ομολόγων που τόνισαν την πίστη των αγοραίων ότι τα γρανάζια της ανάπτυξης θα παραμείνουν δεσμευμένα προκαλώντας μια μακροχρόνια ανάκαμψη. Την Παρασκευή, ανακοινώθηκε επίσημα ότι το ποσοστό ανεργίας έφτασε το 3,7%, που αποτελεί χαμηλό σε βάθος 49 ετών. Υπογραμμίζοντας συνέχεια στην αύξηση της απασχόλησης, που πολλοί αναλυτές, ακόμα και στη Fed, ανέμεναν από καιρό να επιβραδυνθούν.
Μπορεί η αύξηση των αμερικανικών μηνιαίων μισθών να επιβραδύνθηκε το Σεπτέμβριο, πιθανότατα από τον αντίκτυπο του Hurricane Florence στις μισθοδοσίες των εστιατορίων και των εταιριών λιανικών πωλήσεων, αλλά η έκθεση του Υπουργείου Εργασίας έδειξε αύξηση των μισθών. Ικανή να οδηγήσει την Fed σε ένα δρόμο με περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων. Αυτό λοιπόν κούμπωσε με μια απότομη πτώση των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου που ξεκίνησε στη μέση της βδομάδας και ώθησε τις αποδόσεις των 10 ετών σε υψηλά επταετίας, επιβαρύνοντας τις μετοχικές αξίες ενώ παράλληλα έχει απλωθεί στις αγορές ομολόγων παγκοσμίως.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters και της Commodity Futures Trading Commission που κυκλοφόρησαν την Παρασκευή: Τα καθαρά long (υπέρ ανόδου) στοιχήματα των κερδοσκόπων στο δολάριο ΗΠΑ αυξήθηκαν στο ανώτερο, από τα μέσα Δεκεμβρίου του 2016, επίπεδο. Η αξία της καθαρής θέσης long του δολαρίου ήταν 26,68 δις δολάρια την εβδομάδα που έληξε στις 2 Οκτωβρίου, από 23,17 δις την προηγουμένη. Η τοποθέτηση υπέρ της ανόδου των δολαρίων ΗΠΑ προέκυψε από τις καθαρές συμβάσεις κερδοσκόπων της Διεθνούς Νομισματικής Αγοράς σε γιεν, ευρώ, βρετανική λίρα, ελβετικό φράγκο και δολάρια Καναδά και Αυστραλίας. Την Παρασκευή το δολάριο υποχώρησε ελαφρά, αλλά δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η τροχιά του έχει κατεύθυνση προς τα πάνω.
Στα βάσανα η Ευρώπη
Ενώ οι ρυθμοί ανάπτυξης των ΗΠΑ δυναμώνουν, η εικόνα στις υπόλοιπες ισχυρές οικονομικά οντότητες σε παγκόσμια βάση δεν είναι τόσο ρόδινη. Οι διαπραγματευτές της ΕΕ για το Brexit δήλωσαν την Παρασκευή, στους πρεσβευτές των 27 κρατών που παραμένουν στο μπλοκ, ότι δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος στο ιρλανδικό ζήτημα και πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα φέρουν ως πρόταση οι Βρετανοί στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα.
Η Βρετανία αναμένεται να εγκαταλείψει την ΕΕ τον Μάρτιο, αλλά οι συνομιλίες για τη διαχείριση της άνευ προηγουμένου διάσπασης έχουν παραμείνει σε αδιέξοδο, σχετικά με τις διαφορές όσον αφορά τον τρόπο αποφυγής συνοριακών ελέγχων μεταξύ της Ιρλανδίας και της Βρετανίας. «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε με τον κατάλληλο βηματισμό ώστε να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις αυτές το φθινόπωρο». Δήλωσε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης το Σάββατο. Ο κ. Juncker δήλωσε σε αυστριακές εφημερίδες ότι απαιτείται πολιτική δήλωση σχετικά με τις μελλοντικές σχέσεις μεταξύ της Βρετανίας και των πρώην ευρωπαίων εταίρων της, που θα συνοδεύσει τη συμφωνία για το Brexit. «Είναι αδύνατο να διαχωριστεί η συνθήκη απόσυρσης, από την ΕΕ, από τη δήλωση της μελλοντικής σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης».
Και σαν να μην έφτανε αυτό η Commission με επιστολή προς τον Ιταλό υπουργό Οικονομίας Τζιοβάνι Τρία, δήλωσε ότι με το σχεδιαζόμενο έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ το 2019,το διαρθρωτικό έλλειμμα της Ιταλίας, θα αυξηθεί κατά 0,8% του ΑΕΠ.
Ωστόσο, το συμβούλιο των υπουργών της ΕΕ ζήτησε από την Ιταλία τον Ιούλιο να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμα κατά 0,6% του ΑΕΠ το επόμενο έτος, πράγμα που σημαίνει ότι ο εκτροχιασμός στο έλλειμμα θα είναι 1,4 ποσοστιαίες μονάδες.
Σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ, η Ιταλία, η οποία έχει δείκτη δημόσιου χρέους προς ΑΕΠ 133% και το υψηλότερο κόστος εξυπηρέτησης του χρέους στην Ευρώπη, θα πρέπει να μειώσει κάθε χρόνο το διαρθρωτικό έλλειμμα μέχρι την εξισορρόπησή του. «Καλούμε τις ιταλικές αρχές να διασφαλίσουν ότι το σχέδιο προϋπολογισμού θα είναι σύμφωνο με τους κοινούς δημοσιονομικούς κανόνες», κατέληγε η επιστολή της Commission. Ακολούθησε δήλωση πως η Ιταλία, αν οδηγηθεί από την ευρωζώνη στη χρεοκοπία, δεν είναι Ελλάδα για να υποταχτεί, θα προκαλέσει παγκόσμια κρίση. Η προθεσμία για να υποβάλει νέο σχέδιο στην Commission η Ιταλία εκπνέει στις 15 Οκτωβρίου.
Της Κίνας τα προβλήματα
Οι προοπτικές για την οικονομία της Κίνας από αρκετούς Αμερικανούς αναλυτές θεωρείτο πιο αδύναμη από όσο παρουσιαζόταν. Τώρα αρκετοί ισχυρίζονται ότι θα αδυνατίσει πολύ νωρίτερα από ό, τι αναμένεται ευρέως. Μια σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης των προσαρμοσμένων στον πληθωρισμό λιανικών πωλήσεων τα τελευταία δύο χρόνια υποδηλώνει ότι ο δημογραφικός παράγοντας γήρανσης -που αποδίδεται στο προηγούμενο μέτρο του ελέγχου του πληθυσμού με το δικαίωμα για ένα παιδί- μπορεί να έχει ήδη πλήξει σημαντικά τις καταναλωτικές δαπάνες. Ως εκ τούτου, η κλιμάκωση στον εμπορικό πόλεμο του Προέδρου Τραμπ με την Κίνα μπορεί να βλάψει την οικονομία της Κίνας πολύ πιο σκληρά από ό, τι ευρέως συνειδητοποιείται.
Επιπλέον, καλλιεργείται ήδη η άποψη ότιο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα δεν αφορά μόνο το εμπόριο και τα δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας. Αλλά αφορά και στις φιλοδοξίες της Κίνας για να καταστεί υπερδύναμη. Όπως ερμηνεύουν τις κινήσεις της για τον έλεγχο της Θάλασσας της Νότιας Κίνας, για την οικοδόμηση του «δρόμου του μεταξιού» που συνδέει την Κίνα με την Ευρώπη μέσω της Κεντρικής Ασίας και για την εκμετάλλευση των πόρων της Αφρικής. Καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η κινεζική κυβέρνηση, υπό τον ισόβιο Πρόεδρο Xi Jinping, προτίθεται να αμφισβητήσει το καθεστώς της Αμερικής ως μοναδικής υπερδύναμης του κόσμου. Ίσως οι τυχόν παραχωρήσεις που θα κάνουν οι Κινέζοι να απορριφθούν από τη διοίκηση του Trump. Αφού δεν έχουν τίποτα να προσφέρουν που να ικανοποιούν το πραγματικό σχέδιο Trump εκτός από μια άνευ όρων υποχώρηση από τα γεωπολιτικά σχέδια επέκτασής τους. Κάτι το οποίο δεν θα κάνουν ποτέ εθελοντικά. Έτσι, η διοίκηση Trump μπορεί πιθανά να αυξήσει την κόντρα σύντομα επιβάλλοντας ένα μόνιμο δασμό 25% σε όλα τα αγαθά που εισάγουν οι ΗΠΑ από την Κίνα. Ο στόχος δεν είναι να εξαναγκάσει σε παραχωρήσεις την Κίνα, αλλά να βγάλει τους βιομηχάνους που κατέφευγαν στην Κίνα και ιδανικά να επιστρέψουν στις ΗΠΑ ή να προτιμήσουν πάλι χώρες με φθηνά ημερομίσθια όπως το Μεξικό που συμφωνούν με τους όρους διμερών εμπορικών συμφωνιών με τις ΗΠΑ! Για την ώρα μερικοί μεταφέρονται από την Κίνα στο Βιετνάμ.
Οι διαχειριστές κεφαλαίου από τις ΗΠΑ και οι αγορές της Wall Street ορίζουν την παγκόσμια τάση, μια εποχή μεταβατική με κρυφές και φανερές ατζέντες στο πολιτικό πεδίο και γενικότερα στη σφαίρα της γεωπολιτικής. Γιατί όντως η οικονομία των ΗΠΑ φαίνεται ισχυρή ενώ στον υπόλοιπό κόσμο τα προβλήματα περισσεύουν και θα αυξηθούν όσο ανεβαίνει το κόστος δανεισμού στο δολάριο που επίσης ισχυροποιείται. Περάσαμε στη φάση που τα στοιχεία από την απασχόληση και τις αμοιβές έγιναν κεντρική πληροφορία για την πορεία του πληθωρισμού.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2876,52 μονάδες, είχε πτώση -1,33% ενώ στο 2018 διαμόρφωσε κέρδη +7,59%. Ο Dow, με μεταβολή -0,46%, έκλεισε στις 26.361,98 μονάδες, στο 2018 κερδίζει +6,65%. Ο S&P400 υποχωρώντας –2,91% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +3,37%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή -4,24%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +5,93%. Ο δε Nasdaq, με βουτιά -3,64%, ψαλίδισε τα κέρδη του για το 2018 στο +12,24%.
Ο FTSE100 του Λονδίνου υποχώρησε -2,55% στη βδομάδα, με απώλειες -4,80% στο 2018. Ο DAX έπεσε -1,10%, με ετήσια επίδοση -6,24%, ο CAC είχε μεταβολή -2,44%, διατήρησε τη θετική του απόδοση στο 2018 +0,88%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας υποχώρησε -1,44% και στο έτος αποδίδει -7,87%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή -1,77%, στο 2018 αποδίδει πλέον -6,90%. Ο Bovespa της Βραζιλίας εκτινάχθηκε +3,76%, με +7,75% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού βούλιαξε -2,93%, αποκτώντας απώλειες -2,64% στο 2018.
Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή -1,02%, στο 2018 διατήρησε κέρδη +4,87%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -3,22% και επίδοση για φέτος -8,10%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -5,11%, στο 2018 αποδίδει +0,87%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -4,38% και στο 2018 εμφάνισε επίδοση -11,19%. Μεταβολή +0,00% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -14,69%.
ΧΑ
Συνέχεια στην αναζήτηση πυθμένα για το 2018
Η πρώτη εβδομάδα του τελευταίου τριμήνου έδειξε πως διατήρησε την καθοδική δυναμική που «προσέφερε» ο Σεπτέμβρης συνολικά και το πτωτικό του φινάλε. Έτσι την πρώτη κιόλας εβδομάδα του Οκτωβρίου η αγορά με εκτίναξη της νευρικότητας και αύξηση των όγκων έδωσε στον 25άρη ένα κούρεμα κατά -5% και στον μέσο όρο, που επηρεάζεται λιγότερο από τις τράπεζες, απώλειες -4,73% με τον FTSEM στο -5,67%.
Η εβδομάδα ξεκίνησε αναγνωριστικά, με τη δυναμική στο ΧΑ μεικτή, αλλά με μικρό εύρος διακύμανσης και επικράτηση των πιέσεων στην αρχή και το τέλος της διαπραγμάτευσης. Ο τζίρος τη Δευτέρα διαμορφώθηκε στα 29,703 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 6,308 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,06% και έφθασε στις 691,30 από 691,69 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1817,75 από 1822,33 μονάδες με μεταβολή -0,25%. Η μεταβολή του τραπεζικού δείκτη ήταν οριακή +0,06%. Αλλά την Τρίτη μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες -3,97% και με τζίρο στα 36,721 εκατ. ευρώ πακέτα αξίας 5,630 εκατ., η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (2 από 14) blue chip έναντι των καθοδικών (22 από 10). Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,47% και έφθασε στις 681,17 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1796,06 μονάδες με μεταβολή -1,19%.
Την Τετάρτη, ημέρα του μικρού σοκ που δεν επέτρεψε ούτε στιγμή την εμφάνιση πλάγιας κίνησης, έγινε ξεπούλημα θέσεων στις τράπεζες και ακολούθησε γενίκευση των πιέσεων. Το μέγιστο ήταν η τιμή ανοίγματος το ελάχιστο στις 653,14 ήταν το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους, αρκετά χαμηλότερο από το προηγούμενο στις 675,77 μονάδες από τις 13/9. Μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-8,78%). Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,10% και έφθασε στις 666,84 μονάδες ενώ ο 25άρης έκλεισε στις 1759,43 με μεταβολή -2,04%. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 100,805 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,447 εκατ. ευρώ. Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών ανοδική τάση, και κίνηση μόνιμα σε θετικό πεδίο. Τη σύνοδο σφράγισε το αξιόλογο συναλλακτικό ενδιαφέρον, στα 90,441 εκατ. ευρώ ο τζίρος που όμως αφορούσε κατά 27,985 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip (+8,31%), δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς, που συνέχισαν να εμφανίζουν άνοδο της απόδοσης τους κατά 10 μονάδες βάσης και μέσα στη μέρα πέρασε στο 4,50%. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +1,43% και έφθασε στις 676,36 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1779,31 μονάδες με μεταβολή +1,13%.
Την Παρασκευή είχαμε συντονισμένη κάθοδο σε όλα σχεδόν τα χρηματιστήρια του κόσμου. Στην Αθήνα αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και ορίστηκε για μικρά διαστήματα, με πλάγια κίνηση σε όλο και χαμηλότερα επίπεδα, μέσα στη σύνοδο. Η στατιστική εικόνα των blue chip επιδεινώθηκε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (1 από 17) blue chip έναντι των καθοδικών (24 από 8). Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 74,876 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 21,683 εκατ. ενώ η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 48,509 από 50,216 δις ευρώ την προηγούμενη Παρασκευή 28/9. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -2,57% και έφθασε στις 658,97 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1730,48 με μεταβολή -2,74%.
Στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου ο ΓΔ έχασε -4,73% και ο 25άρης -5,04% με τον FTSEM στο -5,67%. Έτσι στο έτος πλέον ο μέσος όρος χάνει -17,87% ο 25άρης -16,93% και ο FTSEM -12,22%. Η στατιστική εικόνα των blue chip μετά την πρώτη βδομάδα του Οκτωβρίου επιδεινώθηκε υπολογίσιμα καθώς μόνο τρία κατάφεραν να εμφανίσουν θετικό πρόσημο εβδομαδιαίας μεταβολής.
Ήταν η ΜΟΗ +5,33% με ετήσια απόδοση +26,20%, η ΜΥΤΙΛ +1,29% και απόδοση στο 2018 -5,25%, ΤΕΝΕΡΓ +0,78% στη βδομάδα και +45,58% στο έτος. Με θετικές ετήσιες μεταβολές εκτός των δυο που αναφέρθηκαν στις ανοδικές της βδομάδας συναντάμε πλέον τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ +11,96% (-2,17% στη βδομάδα), ΟΛΠ +5,16% (-1,21% στη βδομάδα) και ΕΕΕ +1,32% (-6,38% στη βδομάδα).
Τα blue chip με απώλειες εβδομάδας ανώτερες των βασικών δεικτών ήταν πολλά ήτοι: ΠΕΙΡ -27,13% (-55,37% στο έτος), ΔΕΗ -10,94% (-35,69% στο έτος), ΜΠΕΛΑ -9,22% (-22,01% στο έτος), ΤΙΤΚ -8,20% (-14,41% στο έτος), ΕΥΡΩΒ -8,17% (-29,88% στο έτος), ΛΑΜΔΑ -7,96% (-14,49% στο έτος), ΒΙΟ -6,84% (-13,76% στο έτος), ΕΕΕ -6,38% (+1,32% στο έτος), ΕΥΔΑΠ -6,23% (-18,21% στο έτος), και ΑΡΑΙΓ -5,79% (-13,21% στο έτος). Τα blue chip με μεταβολές περίπου όσο των βασικών δεικτών ήταν ΟΤΕ -5,11% (-12,78% στο έτος), ΟΠΑΠ -4,87% (-18,10% στο έτος), ΕΛΠΕ -4,12% (-5,26% στο έτος), και ΕΤΕ –4,00% (-47,34% στο έτος). Οι καθοδικές στην εβδομάδα των πιέσεων αλλά με αμυντικά χαρακτηριστικά ήταν οι ΕΧΑΕ -0,23% (-17,11% στο έτος), ΑΛΦΑ -0,81% (-31,23% στο έτος), και ΟΛΠ -1,21% (+5,16% στο έτος). Ακολουθεί η ομάδα των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης με πτώση πάνω από -2% και ως -4% στην πρώτη βδομάδα του Οκτώβρη ήτοι ΑΔΜΗΕ -3,76% (-17,98% στο έτος), ΓΡΙΒ -3,64% (-16,52% στο έτος), ΦΡΛΚ -3,29% (-11,82% στο έτος), ΣΑΡ -2,70% (-42,92% στο έτος), και ΓΕΚΤΕΡΝΑ -2,17% (+11,96% στο έτος).
ΟΙ εγχώριοι αναλυτές ανησυχούν για μια πιθανή εξάπλωση της φυγής από μετοχές του 25άρη εκτός τραπεζών, όπως έδειξαν και οι συναλλαγές αυτής της πρώτης και σκληρής εβδομάδας για το ΧΑ και τα περισσότερα χρηματιστήρια του ευρώ.
Τεχνική ανάλυση - παράγωγα
Οριακά θετική προσδοκία αποτύπωσαν οι traders μετά το -5% του 25άρη
Στην πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου με την αναζήτηση νέων χαμηλών στην υποκείμενη αγορά, είχαμε αύξηση 61,1% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Η υποχώρηση στις ανοικτές θέσεις, σχετίζεται με την επικράτηση υψηλής μεταβλητότητας. Ο 25άρης κατέληξε στις 1730,48 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -5,04%. Στα options του οι όγκοι εκτινάχθηκαν κατά 236,5% και στα 3 calls αντιστοιχούσαν 2 put.
Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ανήλθαν σε 9.304 συμβόλαια, καταλήγοντας με 7.079 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 1704 από 1067 ΣΜΕ. Για τη σειρά του Νοεμβρίου διαμορφώθηκε στα 157 από 88 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Οκτωβρίου ανήλθαν σε 6.589 από 6.946 και της επόμενης σε 490 από 285 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Οκτωβρίου έγιναν στις 1732,25 μονάδες, με τον υποκείμενο δείκτη να υστερεί έναντι του ΣΜΕ της κυρίαρχης σειράς.
Ο Απόστολος Μάνθος της Aenaon Markets μετά το κλείσιμο την Παρασκευή σημείωσε:
«Με τον Γενικό Δείκτη να δηλώνει έντονη αδυναμία ανοδικής διαπερατότητας της ζώνης αντίστασης των 685 με 675 μονάδων, ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής η διαγραμματική διάθεση μιας νέας 'μετωπικής' με το επίπεδο στήριξης των 660 μονάδων. Κίνηση η οποία εάν ολοκληρωθεί με "επιτυχία", θα ανοίξει διάπλατα το δρόμο προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 630 μονάδων έχοντας όμως πλέον κατά νου το όριο των 600 μονάδων.
Προσπαθώντας τώρα να βρούμε κάποια πηγή ανοδικής σκέψης εντοπίζουμε στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις ένα "candlestick pattern", που αποκαλείται “Stick Sandwich” και κάτω από κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να αποτελέσει σημάδι ανοδικής αλλαγής (Bullish reversal). Σημαντικό στοιχείο σε αυτό το σχηματισμό είναι να μην προκληθεί νέο χαμηλό από εκείνο των 654 μονάδων, γεγονός που θα υποδείξει την αδυναμία των πωλητών να σπρώξουν ποιο κάτω τον Γενικό Δείκτη.
Δυνάμεις έχασε ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στη μάχη διατήρησης του άτμητου, σε daily close, των 1755 με 1750 μονάδων, αφήνοντας έτσι περιθώριο για σκέψεις καθόδου προς το επόμενο επίπεδο στήριξης των 1688 μονάδων.
Βέβαια μια τέτοια κίνηση θα χτυπήσει πτωτικά και τα υπόλοιπα blue chips, μιας που το 45,8% ελέγχεται από την Coca Cola HBC (με 25,82% συμμετοχή), τον ΟΤΕ (με 11,53% συμμετοχή) και τον ΟΠΑΠ (με 8,46% συμμετοχή) Αλλαγή στο υπάρχον σκηνικό θα μπορούσε να προκληθεί μόνο με το ανοδικό "πάτημα" του δείκτη άνω των 1800 μονάδων.
Έως και -17,5% έχασε ο Τραπεζικός δείκτης με τη διάτρηση της διαγραμματικής περιοχής στήριξης των 563 με 550 μονάδων, κατεβαίνοντας δυο - δυο τα "σκαλιά" προς το "υπόγειο" των 455 μονάδων..!! Καλοδεχούμενη η χθεσινή ανοδική αντίδραση 'πιεσμένου ελατηρίου' αλλά για να μπορέσει να δηλώσει ο εν λόγω δείκτης ανοδικό παρόν στις επόμενες συνεδριάσεις, θα πρέπει να μην περάσει πτωτικά από το επίπεδο των 530 με 525 μονάδων, όπου και περικλείει αρκετό βάρος των VWAP συναλλαγών.
Σήμερα οι μετοχές στην Ασία σκόνταψαν στις αρχικές συναλλαγές, καθώς οι επενδυτές περίμεναν με αγωνία τις αγορές της Κίνας που άνοιξαν εκ νέου μετά από διακοπές μιας εβδομάδας και αφού η κεντρική τράπεζά της αποφάσισε την περικοπή των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών σε μια προσπάθεια στήριξης της ανάπτυξης. Οι μετοχές της Αυστραλίας μειώθηκαν κατά -1,13%. Οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές για διακοπές.
«Είναι πιθανό οι χρηματιστηριακές αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης να ανακάμψουν από τις πρόσφατες απώλειες εάν οι επενδυτές μπορούν να αντλήσουν αισιοδοξία με βάση τη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής», ανέφερε σε σημείωμα ο Jonathen Chan, της CMC Markets & Stockbroking.
Αυτή η εκτίμηση δεν επιβεβαιώθηκε και ο Nikkei, στις 07:40 δική μας ώρα δεν είχε μεταβολή λόγω αργίας, αλλά ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή -0,41%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχασε -0,20%, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχώρησε -0,84%. Μεταβολή -2,95% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind..
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ μετά το κλείσιμο την Παρασκευή ανέφερε: «Δυστυχώς, στην Ελλάδα, πρέπει πρώτα να γίνει αντιληπτό ακόμη και από τον τελευταίο Πολίτη ότι οι Αγορές είναι φοβισμένες και εξοργισμένες και μετά να αντιδράσουν οι Αρμόδιοι. Έτσι φτάσαμε στη "Μαύρη Τετάρτη" που ήρθε να συμπληρώσει την πολύ κακή πορεία των τελευταίων μηνών. Οι Αρμόδιοι άρχισαν να αντιδρούν, αλλά πρέπει να δούμε αν οι αντιδράσεις θα καταλαγιάσουν του φόβους.
Οι Ελληνικές Τράπεζες κρίθηκαν επαρκώς κεφαλαιοποιημένες, με αυστηρά "stress tests", μόλις τον Μάϊο. Για να ισχύει αυτό, τα "κόκκινα" δάνεια των Τραπεζών δεν πρέπει να συνεχίσουν να αυξάνονται και μάλιστα πρέπει να μειώνονται. Επίσης οι Τράπεζες δεν έχουν ρευστότητα για χρηματοδοτήσουν την ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας. Αυτό όμως δεν χρειάζεται ανακεφαλαιοποίηση. Χρειάζεται αύξηση των καταθέσεων, ή εξασφαλισμένο δανεισμό που θα αυξήσει τα διαθέσιμα κεφάλαια των Τραπεζών.
Με τις καθυστερήσεις στη μείωση των "κόκκινων" δανείων και τις υπαναχωρήσεις της Κυβέρνησης σε όλα τα θέματα που έχει υποσχεθεί να εφαρμόσει, οι Αγορές άρχισαν να φοβούνται.
Ο φόβος έφερε άρνηση δανεισμού των Ελληνικών Τραπεζών και πωλήσεις. Βοήθησε και η κατάσταση στην Ιταλία που κάνει τις Αγορές επιφυλακτικές. Σε μια αδύναμη Οικονομία, αν δεν καταλαγιάσουν οι φόβοι των Αγορών τα πράγματα χειροτερεύουν γρήγορα και ανεξέλεγκτα. Τελικά καταφέραμε να δημιουργήσουμε πρόβλημα, εκεί που δεν υπήρχε. Οι ζημιές στα χαρτοφυλάκια των θυγατρικών των Τραπεζών, η αδυναμία να βρουν επενδυτές για τα "κόκκινα" δάνεια, αδυναμία δανεισμού λόγω επιτοκίων και άλλα πολλά, μπορεί, πράγματι, να φέρουν τις Τράπεζες στο κατώφλι της ανάγκης ανακεφαλαιοποίησης, σαν "αυτοεκπληρούμενη προφητεία".
Το Χρηματιστήριο μετά την πτώση έδειξε μια τάση σταθεροποίησης. Αυτό είναι θετικό, αλλά το κλείσιμο της Παρασκευής ήταν απογοητευτικό. Οι επόμενες δύο μέρες θα είναι καθοριστικές. Αν η πτώση χαρακτηριστεί περιστασιακή, οι ελπίδες επανέρχονται. Αλλιώς η πτώση θα συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση. Οι Αρμόδιοι έχουν το Σαββατοκύριακο μπροστά τους για να φροντίσουν να καταλαγιάσουν τους φόβους των Αγορών».
Σήμερα
Οι μετοχές στην Ασία σκόνταψαν στις αρχικές συναλλαγές σήμερα Δευτέρα 8/10, καθώς οι επενδυτές περίμεναν με αγωνία τις αγορές της Κίνας που άνοιξαν εκ νέου μετά από διακοπές μιας εβδομάδας και αφού η κεντρική τράπεζά της αποφάσισε την περικοπή των υποχρεωτικών αποθεματικών των τραπεζών σε μια προσπάθεια στήριξης της ανάπτυξης.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Asia-Pacific της MSCI εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3%, αφού οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο υποχώρησαν για δεύτερη μέρα στη σειρά την Παρασκευή.
Οι μετοχές της Αυστραλίας μειώθηκαν κατά -1,13%. Οι αγορές στην Ιαπωνία είναι κλειστές για διακοπές.
Οι επενδυτές στις αγορές της Κίνας δεν κατάφεραν να επικεντρωθούν, στην απόφαση την Κυριακή από την People's Bank of China (PBOC) να μειώσει το ύψος των μετρητών που πρέπει να διατηρούν οι τράπεζες ως αποθεματικά, προκειμένου να μειώσουν το κόστος χρηματοδότησης και να ωθήσουν την ανάπτυξη εν μέσω ανησυχιών για την κλιμακούμενη εμπορική διαμάχη με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
"Είναι πιθανό οι χρηματιστηριακές αγορές του Χονγκ Κονγκ και της Σαγκάης να ανακάμψουν από τις πρόσφατες απώλειες εάν οι επενδυτές μπορούν να αντλήσουν αισιοδοξία με βάση τη μεταβολή της νομισματικής πολιτικής", ανέφερε σε σημείωμα ο Jonathen Chan, της CMC Markets & Stockbroking.
Αυτή η εκτίμηση δεν επιβεβαιώθηκε και ο Nikkei, δεν είχε μεταβολή λόγω αργίας, αλλά ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα στις 07:40 δική μας ώρα είχε μεταβολή -0,41% που στις 09:05 έγινε -0,25%. Ο δείκτης Sensex στην Ινδία έχανε -0,20% και στις 09:05 έγινε +0,34%, στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng υποχωρούσε -0,84% που στις 09:05 έγινε -0,72%. Μεταβολή -2,95% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind. που στις 09:05 έγινε -2,89%.
Οι αγορές μετοχών σε ολόκληρο τον κόσμο βρέθηκαν υπό πίεση την περασμένη εβδομάδα μετά από μια απότομη πώληση στα αμερικανικά κρατικά ομόλογα, που προκλήθηκε από σχόλια των αξιωματούχων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ και τα μακροοικονομικά δεδομένα που θεωρούνται ευρέως ότι ενισχύουν την περίπτωση περαιτέρω αυξήσεων των επιτοκίων των Η.Π.Α.
Στις αγορές συναλλάγματος, το δολάριο ήταν 0,07% ισχυρότερο έναντι του γιεν αγοράζοντας 113,78 γιεν, ενώ το ευρώ ήταν 0,05% ισχυρότερο έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1528 δολάρια.