Στα 88 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ του 2015, έχουν υποχωρήσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των τραπεζών ανέφερε στο ΑΜΠΕ επιτελικό στέλεχος τράπεζας, με αφορμή τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αυτή πρόκληση.
Στα 88 δισ. ευρώ από τα 110 δισ. ευρώ του 2015, έχουν υποχωρήσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) των τραπεζών ανέφερε στο ΑΜΠΕ επιτελικό στέλεχος τράπεζας, με αφορμή τις μεγάλες πιέσεις που δέχθηκε ο τραπεζικός κλάδος στο Χρηματιστήριο και τις ανησυχίες που εκφράστηκαν για τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την μεγάλη αυτή πρόκληση.
Κατά το τραπεζικό στέλεχος που επικαλείται το ΑΜΠΕ, «έχοντας επιτύχει τους στόχους που έχουν δεσμευτεί για το 2017 και το πρώτο εξάμηνο του 2018 οι τράπεζες συνεχίζουν την πολύ μεγάλη προσπάθεια που βρίσκεται σε εξέλιξη για τη μείωση των κόκκινων δανείων».
Κατά το ίδιο στέλεχος, απώτερος στόχος των τραπεζών είναι το 2021 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα να υποχωρήσουν γύρω στο 20% των συνολικών δανείων. Όπως συμπλήρωσε το τραπεζικό στέλεχος, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο εφησυχασμού αλλά αντίθετα εντατικοποίησης των προσπαθειών, ώστε να πειστούν οι αγορές.
Στο 4% τα μη εξυπηρετούμενα στα νέα δάνεια
Όπως τονίζεται στο ίδιο δημοσίευμα, από την ανάλυση των πρόσφατων οικονομικών αποτελεσμάτων των τραπεζών θετικό κρίνεται και το γεγονός της μη δημιουργίας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων. Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις στον τομέα της λιανικής στις χρηματοδοτήσεις που δόθηκαν από το 2011 και μετά, κυμαίνονται κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και συγκεκριμένα κάτω από 4%, με τον μέσο όρο της Ε.Ε. να είναι οριακά πάνω από το 5%.
Σε κάθε δημόσια παρέμβαση τους τα διοικητικά στελέχη των ελληνικών τραπεζών τονίζουν επίσης ότι η ρευστότητα στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα έχει πλέον αποκατασταθεί και οι τράπεζες έχουν ξεκινήσει τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, επισημαίνοντας πάντως ότι η ζήτηση είναι ακόμη σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα, γεγονός που κρατά τους ρυθμούς πιστωτικής επέκτασης σε οριακά επίπεδα.
Δίνεται έμφαση στην επιστροφή καταθέσεων που συνεχίζεται και το 2018, με 4 δισ. καταθέσεις επιπλέον να έχουν επιστρέψει το 2018 καθώς και στο μηδενισμό σχεδόν της χρηματοδότησης των τραπεζών μέσω του ακριβού ELA από 86 δισ. ευρώ που είχε ανέλθει το καλοκαίρι του 2015. Επίσης θετικό κρίνεται το γεγονός της περαιτέρω ουσιαστικής χαλάρωσης των capital controls, στον δρόμο για την πλήρη κατάργηση τους.
Πέραν όμως της αντιμετώπισης των NPEs το εγχώριο τραπεζικό, αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις και το διεθνές τραπεζικό, σύστημα βρίσκεται μπροστά στην αντιμετώπιση και άλλων σημαντικών προκλήσεων. Με βασικότερη πρόκληση να αποτελεί ο εντεινόμενος ανταγωνισμός από μη τραπεζικούς φορείς που κερδίζουν μερίδια αγοράς και σημαντικό αριθμό πελατών, ιδιαίτερα μικρότερων ηλικιών καθώς και η είσοδος των νέων τεχνολογιών που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσαν μέχρι σήμερα οι τράπεζες.
Χαρακτηριστική περίπτωση εμφάνισης νέων παικτών σε διεθνές επίπεδο αποτελούν οι Fintech που εισέρχονται δυναμικά στην τραπεζική αγορά με το ενδιαφέρον των επενδυτών να είναι τεράστιο, έχοντας επενδύσει περισσότερα από έξι δισ. ευρώ το πρώτο τετράμηνο του έτους. Στο πλαίσιο αυτό οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε διαδικασία ψηφιακού μετασχηματισμού τους, επενδύοντας συνολικά περίπου ένα δισ. ευρώ σε χρονικό ορίζοντα τριετίας.
Πηγή: ΑΜΠΕ