Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 01 Ιουνίου 2006 07:54

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο έναντι ευρώ και γιέν

ΑΝΟΔΙΚΑ, για δεύτερη ημέρα κινήθηκε το δολάριο, καθώς οι διαπραγματευτές πιστεύουν ότι η Federal Reserve θα συνεχίσει να αυξάνει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, στηρίζοντας τη ζήτηση για περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ, έναντι των αντίστοιχων στην Ευρώπη και την Ιαπωνία, όπου το κόστος του δανεισμού είναι χαμηλότερο.

Το αμερικανικό νόμισμα ανέκαμψε από τις ζημίες τον Μάϊο, καθώς τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, κατέδειξαν, ότι τα επιτόκια θα αυξηθούν για 17η φορά, για την χαλιναγώγηση του πληθωρισμού, κατά την επόμενη συνεδρίασή της αυτόν τον μήνα. Οι εικασίες ότι ο κύκλος αύξησης των επιτοκίων για δύο χρόνια κοντεύει να κλείσει ώθησαν το δολάριο σε απώλειες για τρίτο μήνα έναντι του ευρώ τον Μάϊο.

Το δολάριο αναρριχήθηκε στο 1,2775 έναντι του ευρώ στις 11:40 π.μ. στο Τόκυο, από 1,2808 που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Το αμερικανικό νόμισμα αγοράστηκες στα 112,61 γιέν από 112,65 γιέν. Οικονομικοί αναλυτές εκτιμούν ότι το νόμισμα των ΗΠΑ θα ανατιμηθεί στο 1,27 έναντι του ευρώ αυτόν τον μήνα.

Το γιέν ισχυροποιήθηκε έναντι του ευρώ, στα 143,86 από 144,27 χθες, καθώς αισιοδοξία επικρατεί ότι η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό για να αυξηθούν τα βασικά επιτόκια δανεισμού τα οποία βρίσκονται κοντά στο μηδέν.