Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 04 Οκτωβρίου 2018 12:07

ΒΒG: Όχημα ειδικού σκοπού για κόκκινα δάνεια εξετάζει η Αθήνα

Τις διάφορες εναλλακτικές για να αποφευχθεί ένα νέο μαζικό ξεπούλημα των τραπεζικών  μετοχών, εξετάζουν οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με το Bloomberg μία από τις σκέψεις είναι η δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για τα κόκκινα δάνεια. 

Τις διάφορες εναλλακτικές για να αποφευχθεί ένα νέο μαζικό ξεπούλημα των τραπεζικών  μετοχών, εξετάζουν οι ελληνικές αρχές. Σύμφωνα με το Bloomberg μία από τις σκέψεις είναι η δημιουργία οχήματος ειδικού σκοπού για τα κόκκινα δάνεια. Πρόκειται για ένα μοντέλο που έχει ακολουθηθεί και σε άλλες πρώην μνημονιακές χώρες με τραπεζικές αδυναμίες. 

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο οικονομικών ειδήσεων, επικαλούμενο τρεις καλά πληροφορημένες πηγές, το σχέδιο, του οποίου οι λεπτομέρειες δεν έχουν ακόμη οριστικοποιηθεί, η χώρα θα δημιουργήσει ένα Σχήμα Προστασίας Ενεργητικού. Στη βάση αυτού οι τράπεζες θα μπορούν να "ξεφορτώνονται" ορισμένα από τα κόκκινα δάνεια σε Οχήματα Ειδικού Σκοπού (SPVs), βελτιώνοντας έτσι τους ισολογισμούς τους. 

Τα SPVs θα εκδίδουν ομόλογα, ορισμένα από τα οποία θα φέρουν κρατική εγγύηση, και θα τα πωλούν σε επενδυτές, όπως ανέφεραν οι πηγές υπό καθεστώς ανωνυμίας. Οι συναλλαγές ομολόγων αυτές θα βοηθήσουν στην εμβάθυνση της αγοράς των κόκκινων δανείων.

Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το οποιό διαθέτει μερίδια και στις τέσσερις συστημικές τράπεζες, βρίσκεται, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, σε διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να αντιμετωπιστούν πιθανά ζητήματα κρατικής ενίσχυσης, όπως και με τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Μία εκ των πηγών ανέφερε ότι το σχέδιο θα μπορούσε να μειώσει το βάρος των κόκκινων δανείων έως και 15 δισ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου ανέρχονταν στα 88,6 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος. 

Αν και η δημιουργία μίας λεγόμενης «bad bank» έχει εξεταστεί και απορριφθεί από τους πιστωτές στο παρελθόν, παρόμοια ρυθμίσεις έχουν γίνει στην Ιταλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Για να μην υπάρχουν ανησυχίες για κρατική ενίσχυση στην περίπτωση της Ελλάδας, το σχέδιο προβλέπει τη χρήση κεφαλαίων από το «μαξιλάρι» ρευστότητας (capital buffer) και ιδιώτες επενδυτές. 

Η κυβέρνηση έχει ήδη διαβεβαιώσει ότι σε συνεργασία με τις τράπεζες και το ΤΧΣ θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα, αλλά δεν έχει ανοίξει προς το παρόν τα χαρτιά της. 

Υπενθυμίζεται ότι χθεσινό δημοσίευμα του Bloomberg έκανε λόγο για ακόμη πιο φιλόδοξους στόχους των ελληνικών τραπεζών στη μείωση των κόκκινων δανείων, με «μαχαίρι» κατά 60% έως το 2021. 

Σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών οι τράπεζες ανακάμπτουν δυναμικά, καλύπτοντας το χαμένο έδαφος. Ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται 9% αυτή την ώρα. 

naftemporiki.gr