Τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επισημαίνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης. Εκφράζει δε αισιοδοξία για το μέλλον της τράπεζας, μετά και την επέκταση στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και συνολικά για τον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών, διαπιστώνοντας πολιτική βούληση για τη στήριξή του.
Τη σταδιακή αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επισημαίνει ο πρόεδρος του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλης Μαρακάκης. Εκφράζει δε αισιοδοξία για το μέλλον της τράπεζας, μετά και την επέκταση στο λεκανοπέδιο Αττικής, αλλά και συνολικά για τον κλάδο των συνεταιριστικών τραπεζών, διαπιστώνοντας πολιτική βούληση για τη στήριξή του.
Όπως σημειώνει ο κ. Μαρακάκης, καταγράφεται μια κινητικότητα, μια τάση να αυξηθούν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες, αλλά χρειάζεται σίγουρα ακόμα χρόνος για πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης. «Μην ξεχνάτε ότι δεν έχουν συμβεί και λίγα. Στα τέλη του 2009 οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταθέσεις της τάξης των 235 δισ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια το ποσό αυτό είχε πέσει σε περίπου 125-130 δισ. ευρώ. Αυτό οδήγησε τις τράπεζες να ζητήσουν επιπλέον στήριξη από τον ELA καθώς πρακτικά είχαν μεγάλη δυσκολία να χρηματοδοτήσουν την αγορά, εν μέσω εφαρμογής των capital controls» θυμίζει.
Σήμερα πλέον, οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι εξαρτημένες από τον ELA όμως σε πολύ μικρότερο βαθμό. Στην ορύφωση της κρίσης η εξάρτηση από τον ELA έφτασε και τα 90 δισ. ευρώ ενώ σήμερα είμαστε κάτω από τα 5 δισ. «Σήμερα λοιπόν, βήμα - βήμα ζούμε μια διαδικασία σοβαρής χαλάρωσης των capital controls. Κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργεί μια αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους καταθέτες» υπογραμμίζει ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων.
Οι καταθέσεις της Τράπεζας
Οι καταθέσεις της Τράπεζας στο πρώτο εξάμηνο του 2018 διαμορφώθηκαν σε 344,6 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση περίπου 6% σε σχέση με το τέλος του 2017. Παρ όλα αυτά, αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, θα δει πως πάνω στην ανάπτυξη ήρθε η κρίση όπου υπήρξε μεγάλη εκροή καταθέσεων όπως άλλωστε και στο σύνολο του τραπεζικού συστήματος. «Είμαστε από τις ελάχιστες αν όχι η μοναδική Τράπεζα που δεν αφήσαμε τους πελάτες μας ακάλυπτους την περίοδο της κρίσης. Τους δώσαμε ρευστότητα και τους κρατήσαμε ζωντανούς. Και αυτό το αναγνώρισαν, όταν το 2015 με τη στήριξη τους συγκεντρώσαμε 22 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου σε μία περίοδο που ήταν κρίσιμη για την Ελλάδα με την ανασφάλεια στο ζενίθ» σημειώνει.
Τα σχέδια για το μέλλον
Μέσα στο καλοκαίρι η τράπεζα άνοιξε τρία νέα καταστήματα στην Αττική. Πλέον είναι 7 στο σύνολο τους και καλύπτουν όλο το λεκανοπέδιο, με τη διοίκηση να είναι πολύ αισιόδοξη για την πορεία τους. Τα 4 καταστήματα που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Αττική έχουν γίνει ιδιαίτερα αποδεκτά από τους καταθέτες και δίνουν πολύ θετικά αποτελέσματα, γεγονός που γεννά αισιοδοξία και για τη θετική πορεία των τριών νέων καταστημάτων. Σε αυτό συμβάλλει και το ισχυρό Κρητικό στοιχείο στην Αθήνα, με την τράπεζα να εκτιμά ότι μπορεί να πετύχει σοβαρή άντληση κεφαλαίων, κάτι που είναι αναγκαίο.
«Οι τράπεζες έχουν ανάγκη από δύο στοιχεία. Από κεφάλαια και καταθέσεις. Είναι μονόδρομος για εμάς η ανάπτυξη στην Αθήνα γιατί από εκεί μπορούμε να αντλήσουμε και τα δύο» εξηγεί ο κ. Μαρακάκης.
Σε αυτή την φάση βέβαια υπάρχουν οι περιορισμοί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Για αυτό και για να ανοίξουν τα τρία νέα καταστήματα στην Αθήνα, η τράπεζα αναγκάστηκε να κλείσει ανάλογο αριθμό στην Κρήτη. Το προσωπικό βέβαια απορροφήθηκε πλήρως. Στο νησί η τράπεζα διαθέτει ισχυρό δίκτυο με 16 καταστήματα.
Το επενδυτικό περιβάλλον στην Κρήτη
Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κρήτη παραμένει αξιόλογο, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού. Επενδυτικά κεφάλαια από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, διοχετεύονται σε πρότζεκτ που κυμαίνονται μεταξύ 20 και 400 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι λοιπόν προφανές, ότι οι επενδυτές βλέπουν μια προοπτική σε βάθος χρόνου. Την οπτική αυτή ενισχύει η γεωστρατηγική θέση του νησιού και ο ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσει στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ότι αφορά την Τράπεζα Χανίων, είναι έτοιμη και πάντα πρόθυμη να στηρίξει την τοπική -και όχι μόνον- επιχειρηματικότητα, να συμμετέχει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας στο μέτρο που της αναλογεί και να είναι “παρούσα” στη νέα αναπτυξιακή τροχιά στην οποία μπορεί και πρέπει να μπει η Κρήτη.
Η επόμενη ημέρα για τις συνεταιριστικές τράπεζες
Σε πρόσφατη συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο ο κ. Μαρακάκης διεπίστωσε πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών. Συνάντηση επίσης πριν λίγο καιρό είχαν οι πρόεδροι των Συνεταιριστικών Τραπεζών και με τον Γ. Δραγασάκη, όπου διαπιστώθηκε βούληση για στήριξη του κλάδου.
Ανάπτυξη χωρίς το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει. Υπό τις συνθήκες αυτές η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων προτείνει τη δημιουργία κάποιου θεσμού που θα αποτελεί ομπρέλα προστασίας των συνεταιριστικών τραπεζών. «Δεν μπορεί να προστατεύονται οι συστημικές και όχι εμείς που αντέξαμε στην κρίση» σημειώνει ο επικεφαλής της.
Αυτό, όπως εξηγεί, θα μπορούσε να το κάνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα που πάει να δημιουργηθεί, ή το ΕΤΕΑΝ. Παλιότερα το έκανε η Πανελλήνια που είχαμε δημιουργήσει, αλλά και αυτή είχε μπει στο retail και χρειάστηκε ανακεφαλαιοποίηση. Δεν υπήρχαν τα κεφάλαια, αφού οι μέτοχοι – δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες, είχαν τα δικά τους προβλήματα. Έτσι το κράτος δεν έδωσε 180 εκατ. που χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση και πλήρωσε 350 εκατ. για να την κλείσει. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τους παραλογισμούς που υπάρχουν.
Οι υπόλοιπες δραστηριότητες της τράπεζας
Σήμερα εργάζονται στον τραπεζικό τομέα 225 άτομα, αλλά στον Όμιλο της Τράπεζας απασχολούνται πάνω από 550.
Η Τράπεζα από την ίδρυσή της, έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό επενδυτικό φορέα. Με μοχλούς τις εταιρείες «ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε», «ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε», «ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Ε.Σ.» και μέσω συμμετοχών στις εταιρείες «Prime Energy A.E», η Τράπεζα επενδύει άμεσα σε μερικούς εκ των πλέον σημαντικών τομέων της Κρητικής οικονομίας. Επιγραμματικά οι θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας είναι οι ΑΒΕΑ, ΒΙΟΧΥΜ Α.Ε, Αφοί Χιωτάκη Α.Β.Ε.Ε. και «Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος Κρήτης Α.Ε.». Επιπλέον είναι σε εξέλιξη και η δημιουργία του «Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων Α.Ε». Ένα νέο επιχειρηματικό πάρκο στα Χανιά σε έκταση 515 στρεμμάτων.
«Αυτά κάνουμε και άλλα πολλά, έχουμε όνειρά και σχέδια. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και η χώρα θα πάει μπροστά, το ίδιο και η Τράπεζα» καταλήγει ο κ. Μαρακάκης.