Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 07:12

NYSE: Εξαγοράζει το Euronext, δημιουργείται το πρώτο υπερατλανικό Χρηματιστήριο

ΣΥΜΦΩΝΙΑ, για την εξαγορά του Euronext NV, αντί του ποσού των 7,78 δισ. ευρώ (9,96 δισ. δολ.), δημιουργώντας το πρώτο υπερατλαντικό Χρηματιστήριο και αποκλείοντας την ανταγωνιστική προσφορά της Deutsche Boerse AG, έκλεισε η NYSE Group Inc.

Το NYSE θα καταβάλλει 0,98 μετοχές και 21,32 ευρώ σε μετρητά για κάθε μία μετοχή του Euronext, που εδρεύει στο Παρίσι, του δεύτερου μεγαλύτερου Χρηματιστηρίου της Ευρώπης. Η συμφωνία, που ανακοινώθηκε από τις δύο εταιρείες σήμερα, αξιολογεί το Euronext στα 69,10 ευρώ ανά μετοχή.

Η NYSE Euronext, όπως θα ονομάζεται μετά τη συγχώνευση των δύο η νέα εταιρεία, θα ενώσει το ηλικίας 214 ετών New York Stock Exchange με τα Χρηματιστήρια στο Παρίσι, το Αμστερνταμ, τις Βρυξέλλες και τη Λισαβόνα και τη δεύτερη σε μέγεθος χρηματιστηριακή αγορά της Ευρώπης. Το νέο Χρηματιστήριο θα διαχειρίζεται περίπου 2,1 τρισ. δολ. σε μετοχές τον μήνα, δύο φορές περισσότερο από το Nasdaq Stock Market Inc. Στις εισηγμένες σε αυτό εταιρείες, θα συγκαταλέγονται η Total SA, τη μεγαλύτερη εταιρεία διΰλισης της Ευρώπης έως την Εxxon Mobil Corp., τη μεγαλύτερη εταιρεία στον κόσμο από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας.

Η NYSE Euronext θα εδρεύει στη Ν. Υόρκη, με τις ευρωπαϊκές δραστηριότητες να γίνονται από τα γραφεία του Euronext.

Η NYSE Group ανακοίνωσε τα πρώτα αποτελέσματα τον Απρίλιο, με κέρδη 30,3 εκατ. δολ. για το τρίμηνο που έληξε τον Μάρτιο.

Οι μετοχές της, σημείωσαν άνοδο 2,65 δολ., ποσοστό 4,4%, φθάνοντας στα 62,45 δολ. η μία στις 4:24 μ.μ. Οι μετοχές της Euronext, σημείωσαν άνοδο 1,9 ευρώ, φθάνοντας στα 68,9 ευρώ η μία.