Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 07:47

Toyota, Honda: Μερίδιο ρεκόρ για τις ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ

ΜΕΡΙΔΙΟ ρεκόρ απέσπασαν οι ασιατικές αυτοκινητοβιομηχανίες στις ΗΠΑ τον Μάϊο, το οποίο οδήγησαν Toyota Motor Corp. και Honda Motor Co., οι δύο πιο βαρύτιμες αυτοκινητοβιομηχανίες στον κόσμο, αποτέλεσμα της ζήτησης για μικρότερα, πιο οικονομικά σε καύσιμα αυτοκίνητα.

Οι ιαπωνικές και οι νοτιο-κορεατικές μάρκες, απέσπασαν μερίδιο 40,2% των πωλήσεων, 3,9% υψηλότερο από το προηγούμενο έτος, υπερβαίνοντας το 40% που είχαν αποσπάσει τον Οκτώβριο. Οι πωλήσεις της Toyota, αναρριχήθηκαν 17%, ενώ της Honda σημείωσαν αύξηση 16%.

Η αύξηση των τιμών της βενζίνης, περιόρισαν τη ζήτηση για φορτηγά, που αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των πωλήσεων της General Motors Corp., της Ford Motor Co. και της Chrysler, σκέλους της DaimlerChrysler AG. Το νέο Toyota Yaris και το Fit της Honda, διανύουν δύο φορές μεγαλύτερη απόσταση με ένα γαλόνι βενζίνη, από το αντίστοιχο F-150 της Ford.

Aυτήν την εβδομάδα οι οδηγοί στις ΗΠΑ κατέβαλαν κατά μέσον όρο 2,87 δολ. το γαλόνι την απλή βενζίνη, 37% ακριβότερα από πέρυσι, σύμφωνα με το υπουργείο Ενεργείας των ΗΠΑ. Το Yaris και το Fit, διανύουν περίπου 40 μίλια με ένα γαλόνι βενζίνη, έναντι 17 μιλίων που καίει στο γαλόνι το F-150 της Ford, σύμφωνα με την Environmental Protection Agency των ΗΠΑ.

Οι συνολικές πωλήσεις αυτοκινήτων στις ΗΠΑ ήταν 1,49 εκατ. οχήματα τον μήνα που πέρασε, 0,7% χαμηλότερες, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg. Οι πωλήσεις της GM, της Ford και της Chrysler τον Μάϊο, υποχώρησαν συνολικά 8,9%.

Οι μετοχές της Toyota σημείωναν άνοδο 0,2%, φθάνοντας στα 6.030 γιέν η μία στο Τόκυο στις 11 π.μ. Οι μετοχές της Honda σημείωναν άνοδο 0,8%, φθάνοντας στα 7.480 γιέν η μία. Απώλειες 1%, στα 1.365 γιέν η μία, σημείωναν οι μετοχές της Nissan, ενώ άνοδο 1,6%, φθάνοντας στα 72.000 ουόν η μία, σημείωναν οι μετοχές της Hyundai Motor στη Σεούλ.