Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 02 Ιουνίου 2006 11:51

Ακαρπες οι έρευνες για τον εντοπισμό των τούρκων ναυτικών

Ακαρπες παραμένουν οι έρευνες από θάλασσα και αέρα για τον εντοπισμό των πέντε τούρκων ναυτικών, του υπό σημαία Παναμά φορτηγού πλοίου «Χαν», το οποίο βυθίστηκε χθες ανοικτά της Ύδρας έπειτα από σύγκρουση με το ελληνικό τάνκερ «Αλιος Αρτεμις».

Εκτός από τα σκάφη του Λιμενικού και του Πολεμικού Ναυτικού, στις έρευνες συμμετέχει ένα Super Puma και ελικόπτερο του Π.Ν., ενώ σήμερα θα αποδεσμευτεί της έρευνας το «Αλιος Αρτεμις» (που απο χθες μετέχει στις έρευνες). Το ελληνικό τάνκερ θα κατευθυνθεί στη "ράδα" του πειραϊκού λιμανιού, όπου αξιωματικοί του Λ.Σ. θα πάρουν καταθέσεις από τον πλοίαρχο Μενέλαο Γκογιανό και τους υπόλοιπους αξιωματικούς.

Οσον αφορά τα αίτια της σύγκρουσης του τούρκικου φορτηγού πλοίου με το ελληνικό τάνκερ, αξιωματικοί του Λ.Σ. εκτιμούν ότι άγνωστο γιατί, ο τούρκος πλοίαρχος -που είναι μεταξύ των πέντε αγνοουμένων- παραβίασε τους διεθνείς κανόνες ασφαλούς ναυσιπλοΐας, αφού, αν και είχε από δεξιά του το «Αλιος Αρτεμις», δεν σταμάτησε την πορεία του, ώστε να αποφευχθεί η συγκρουση.

Ωστόσο, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ, ανεπίσημα οι ίδιοι αξιωματικοί επιρρίπτουν ευθύνες και στον έλληνα καπετάνιο, αφού όπως υποστηρίζουν οι καλές καιρικές συνθήκες -μπουνάτσα, καλή ορατότητα- δεν δικαιολογούν τις ενέργειές του.