Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 11:26

Ιταλία: Οι χαμηλοί τόνοι των Βρυξελλών, το τηλεφώνημα Ματαρέλα και οι αγορές

Χαμηλούς τόνους επιλέγει να κρατήσει προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ιταλικό προϋπολογισμό, την ώρα που η αναταραχή στις αγορές είναι έντονη, με τα ιταλικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα. 

Χαμηλούς τόνους επιλέγει να κρατήσει προς το παρόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τον ιταλικό προϋπολογισμό, την ώρα που η αναταραχή στις αγορές είναι έντονη, με τα ιταλικά ομόλογα και τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται σφυροκόπημα. Βαρύ το κλίμα συνολικά στις ευρωπαϊκές αγορές.

«Δεν υπάρχει κανένα κέρδος από μια αντιπαράθεση με την Ιταλία για τους δημοσιονομικούς της στόχους» σχολίασε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί, στέλνοντας πάντως μήνυμα και στη Ρώμη ότι «έχει κάθε συμφέρον να σεβαστεί τους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ».

Μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο ο Επίτροπος είπε ότι θεωρητικά είναι δυνατή η επιβολή κυρώσεων αν κριθεί ότι ο προϋπολογισμός ξεφεύγει από τους κανόνες της ΕΕ, αν και, όπως πρόσθεσε, δεν τάσσεται γενικά υπέρ της χρήσης του μέτρου αυτού.

Η Κομισιόν θα έχειι τις επόμενες ημέρες επαφές με Ιταλούς αξιωματούχους και θα δώσει τις απαντήσεις της για τους δημοσιονομικού στόχους που προβλέπουν έλλειμμα 2,4% του ΑΕΠ, αλλά και μείωση του δημοσίου χρέους, πριν από τα μέσα Οκτωβρίου. 

Οι σχέσεις του υπουργού Οικονομικών, Τζιοβάνι Τρία, θεωρούνται πολύ καλές και αυτό βοηθά. Σύμφωνα με ιταλικά μέσα ενημέρωσης ο Ιταλός πρόεδρος, Σέρτζιο Ματαρέλα, τηλεφώνησε χθες στον Τρία χθες για να του ζητήσει να μην παραιτηθεί, μετά την «ήττα» του στην ενδοκυβερνητική σύγκρουση με τους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάιο. 

Υπενθυμίζεται ότι ο υπουργός Οικονομικών ήθελε το έλλειμμα να περιοριστεί στο 1,6% του ΑΕΠ, καθώς θεωρούσε ότι μόνο έτσι μπορεί να διατηρηθεί το χρέος σε βιώσιμο δρομο. 

naftemporiki.gr