Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 28 Σεπτεμβρίου 2018 09:44

Market Beat: Η άνοδος διεθνώς στηρίζει ανοδικό φινάλε μέσω τραπεζών, κατά προτίμηση

Η υπέρβαση μιας σημαντικής οροφής χρειάστηκε, τα κόλπα των αγοραστών στις δημοπρασίες, επί τρεις συνεδριάσεις διαδοχικά, για να μην έχουν χρόνο αντιδράσουν οι πωλητές. Αλλά, φάνηκε καθαρά ότι η κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος για blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ δεν αρκεί. Οι τράπεζες ωστόσο, μόλις απόκτησαν ανοδική δυναμική έκαναν το όνειρο των επενδυτών που σέβονται την τεχνική ανάλυση πραγματικότητα.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η υπέρβαση μιας σημαντικής οροφής χρειάστηκε, τα κόλπα των αγοραστών στις δημοπρασίες, επί τρεις συνεδριάσεις διαδοχικά, για να μην έχουν χρόνο αντιδράσουν οι πωλητές. Αλλά, φάνηκε καθαρά ότι η κυκλικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος για blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ δεν αρκεί. Οι τράπεζες ωστόσο, μόλις απόκτησαν ανοδική δυναμική έκαναν το όνειρο των επενδυτών που σέβονται την τεχνική ανάλυση πραγματικότητα.

Θυμίζουμε από το σχόλιο της Τετάρτης: «Μια απλή παρατήρηση του διαγράμματος του ΓΔ από την αρχή του έτους αποκαλύπτει, πως το shell in May and go away έχει στο ΧΑ το 2018… την πλήρη εφαρμογή του. Και αυτό βοηθά την συντήρησή του ως τις 13/9, τεχνικά και για την ώρα. Αν το ρητό εφαρμοστεί πλήρως, τότε αναμένεται να αρχίσει μια άνοδος με σχετική διάρκεια που ως τώρα, με βάση τα εργαλεία της τεχνικής ανάλυσης, δεν φαίνεται να είναι στα σκαριά. Για τον Γενικό Δείκτη παραμένει πρώτο ζητούμενο το κλείσιμο υψηλότερα των 707,10 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών) και 714,80 μονάδων (απλός ΚΜΟ 200 εβδομάδων). Σε μία τέτοια περίπτωση, οι επόμενες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 742, 762 και 785 μονάδες».

Σήμερα τελευταία μέρα του τρίτου τριμήνου το διεθνές κλίμα με «έμπνευση» από τη χθεσινή άνοδο είναι γενικευμένα ανοδικό με τον ΝΙΚΚΕΙ στην Ιαπωνία να περνά ενδοσυνεδριακά τα υψηλά που είχανε να εμφανιστούν από τον Νοέμβριο του 1991.

Χθες λοιπόν, με τον γνωστό τρόπο της εμφάνισης μεγάλης ζήτησης στις δημοπρασίες ο ΓΔ έκλεισε πάνω από την πρώτη για τους υπολογισμούς μας αντίσταση αλλά χρειάζεται για να πειστούν οι θεσμικοί και όχι μόνο οι ιδιώτες επενδυτές να παραμείνει ψηλότερα με στόχο κλείσιμο πάνω από τις 715 μονάδες. Όσο η παραγωγή ειδήσεων οικονομικού περιεχομένου είναι φτωχή και η αγορά μπορεί να ελέγχει το πολιτικό κλίμα μόνο, θα προτιμά η συνισταμένη των επενδυτικών επιλογών να παρακολουθεί την τάση των διεθνών αγορών. «Η πρόσφατη πίεση σε όλο το εύρος των Αναδυόμενων Αγορών, η Ιταλία με τα συνεχιζόμενα ανοικτά θέματά της (Προϋπολογισμός – Χρέος - Πολιτική αστάθεια), η άνοδος των τιμών Πετρελαίου, η μη επίτευξη συμφωνίας για το "Brexit", αλλά και οι νέες κυρώσεις των ΗΠΑ στον εμπορικό πόλεμο που έχει ξεσπάσει με την Κίνα, συντηρούν την ανησυχία σε διεθνές επίπεδο». Ανέφερε ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ.

Για τα ελληνικά ομόλογα αποτυπώνει την άποψη των περισσότερων εγχώριων επενδυτών – παραγόντων: «Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους, παρά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, αλλά και την Κυβερνητική προσπάθεια με ταξίδια, δηλώσεις και συναντήσεις με Διεθνείς τραπεζίτες, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, κρατώντας "καρφωμένο" για μεγάλο διάστημα το 10ετες ομόλογο άνω του 4,0%».

Χθες παρατηρήσαμε αμέσως τη διάθεση να διατηρηθεί ο ανοδικός βηματισμός στου ΧΑ, ακόμα και αν σε πτώση βρίσκονταν οι Τράπεζες μαζί με τα Τρόφιμα Ποτά και σχεδόν όλοι οι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη. Για αυτό ο τζίρος πέρασε τα 3 εκατ. ευρώ στα πρώτα 40 λεπτά, με τον ΓΔ σε αρνητικό πεδίο, αλλά στο μεγαλύτερο διάστημα με τιμή άνω των 700 μονάδων.

Όσο για τον τρόπο που έδιναν τις μάχες οι αγοραστές με τους πωλητές θα λέγαμε ότι οι θεσμικοί που ήθελαν να κινηθεί ο ΓΔ ψηλότερα, αγόρασαν τις μετοχές που υστέρησαν την Τετάρτη, «θυσιάζοντας» μετοχές με άνοδο την προηγούμενη μέρα. Όταν όμως με τη συμπλήρωση μιας ώρας ελεύθερων συναλλαγών οι ΕΤΕ, ΒΙΟ, ΕΕΕ και ΣΑΡ έχαναν πάνω από -1%, ο ΓΔ ήταν στο -0,20% και πάνω από τις 700 μονάδες. Τονίζοντας την μέριμνα να μην χάσει τα στατιστικά του «πλεονεκτήματα». Η αγορά ωστόσο είχε χάσει το ρυθμό της και αναζητούσε κλάδο στυλοβάτη, με τζίρο πρώτης ώρας τα 4 εκατ. ευρώ. Αποδείχθηκε τελικά ότι ο τραπεζικός τομέας μπορούσε να κάνει αυτή τη δύσκολη δουλειά. Αλλά στην αντίθετη όχθη  είχαν περάσει ο ΟΠΑΠ με σημαντικές απώλειες και μαζί με ΔΕΗ ΕΕΕ ΣΑΡ ΕΛΠΕ και ΜΟΗ φρέναραν την άνοδο του μέσου όρου που στις 15:14 είχε περάσει πάνω από τις 705,0 μονάδες. Οι δημοπρασίες ωστόσο ήταν η φάση στην οποία εκτινάχθηκαν οι τιμές των τραπεζικών μετοχών και ξεπεράστηκε το εμπόδιο που έβαζε η μεγάλη πτώση σε δεικτοβαρή blue chip.

Όσοι μπορούν να παρακολουθήσουν όσα περιγράψαμε πιο πάνω αντιλαμβάνονται την υπογράμμιση από τον αναλυτή της Fast Finance ΑΕΠΕΥ: «Συμπερασματικά, διαφαίνεται μια προσπάθεια αντίδρασης, που για να έχει συνέχεια θα πρέπει να κρατηθούν "ως κόρη οφθαλμού" συγκεκριμένα σημεία στηρίξεων. Επιπλέον οι πολιτικές αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην χρονική συνέχεια, αλλά και το εύρος της αντίδρασης. Όλες οι Αγορές, αλλά κυρίως η Ελληνική, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτικό σκηνικό και φαίνεται πως το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος χρόνου, θα είναι πυκνό σε πολιτικά γεγονότα, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading».

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ    

Μικρά κέρδη παρουσίασαν την Πέμπτη το βράδυ οι αμερικανικοί δείκτες στη Wall Street, χάρη στη θετική πορεία της μετοχής της Apple.

Ο βιομηχανικός Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 26.439,93 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε άνοδο κατά 0,43% στις 8.041,97 μονάδες και ο δείκτης βαρόμετρο S&P 500 σημείωσε κέρδη κατά 0,28% στις 2.914,00 μονάδες.

Η Apple εκτινάχθηκε άνω του 2% χάρη στην αναβάθμιση της μετοχής σε «overweight» από την JP Morgan, ως απόρροια των ισχυρών επιδόσεων των νέων υπηρεσιών του τεχνολογικού «κολοσσού».

Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,6% εμφάνισε και η μετοχή της Amazon, μετά την αύξηση της τιμής-στόχου από τη Stifel στα επίπεδα των 2.525 δολαρίων.  Facebook, Alphabet και Twitter έκλεισαν επίσης, σε θετικό έδαφος, παρέχοντας ώθηση στον τεχνολογικό κλάδο.

Η άνοδος ακολουθεί τη προχθεσινή πτώση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, ως απόρροια της νέας αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve κατά 25 μονάδες βάσης στο εύρος 2 – 2,25%. Επρόκειτο για τον τρίτο γύρο αναθεώρησης της επιτοκιακής πολιτικής από τις αρχές του 2018, γεγονός το οποίο πιστοποιεί την πρόθεση της κεντρικής τράπεζας για ομαλοποίηση των νομισματικών μέτρων.

Την ίδια ώρα, η εμπορική διένεξη μεταξύ Ουάσιγκτον και Πεκίνου εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στο επενδυτικό κλίμα, με τον Ντόναλντ Τραμπ, μάλιστα, να κατηγορεί την Κίνα για απόπειρα παρέμβασης στις ενδιάμεσες εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Αμερικανός πρόεδρος δεν παρέλειψε να στρέψει τα αμερικανικά πυρά και προς τον Καναδά, επιρρίπτοντας ευθύνες στην Οτάβα για τον αργό ρυθμό προόδου στις εμπορικές διαπραγματεύσεις για τη NAFTA.

ΕΥΡΩΠΗ

Ανοδικά κινήθηκαν οι αγορές του ευρώ με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στο εμπόριο και στις οικονομικές εξελίξεις στις ΗΠΑ. Στο πεδίο των Βρετανικών πολιτικών αντιπαραθέσεων, η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι χάνει τη στήριξη των υπουργών της κυβέρνησής της για το σχέδιο εξόδου της χώρας της από την ΕΕ χωρίς συμφωνία, στην περίπτωση που οι Βρυξέλλες απορρίψουν το λεγόμενο σχέδιο της "Τσέκερς", ανέφεραν οι Times επικαλούμενοι πηγές.

Στην Ιταλία, μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Τζιοβάνι Τρία, ο υπουργός Οικονομικών, ίσως αναγκαστεί να παραιτηθεί αν δεν καταφέρει να τηρήσει τις υποσχέσεις των δύο λαϊκίστικων κομμάτων, όπως μεταδίδει το CNBC. Δημοσίευμα της La Stampa τον θέλει «έτοιμο να φύγει».

Στα χρηματιστήρια, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,35% στις 386,38 μονάδες. Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,45% στις 7.545,44 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,4% στις 12.435,59 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με άνοδο 0,5% στις 5.540,41 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης σημείωσε οριακή άνοδο 0,03% στις 9.527,50 μονάδες ενώ ο δείκτης MIB του Μιλάνου κατέγραψε απώλειες 0,62% στις 21.511,07 μονάδες.

Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία τον Σεπτέμβριο επιταχύνθηκε περισσότερο από το αναμενόμενο, ξεπερνώντας τον στόχο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που μεταδίδει το Reuters. Επίσης, χαμηλότερα κινήθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Σεπτέμβριο, για ένατο συνεχόμενο μήνα. Ο δείκτης οικονομικού κλίματος για τις 19 Χώρες που μοιράζονται το Ευρώ υποχώρησε στις 110,9 μονάδες, από 111,6 τον Αύγουστο. Οι εκτιμήσεις κατέληγαν στις 111,2 μονάδες.                                     

ΧΑ

Με τα διεθνή ανοδικά, με οδηγό τις τράπεζες, ξεπεράστηκαν οι 707 μονάδες

Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μεικτή τάση, και κίνηση περισσότερο σε θετικό και λιγότερο σε αρνητικό πεδίο. Από το πρώτο λεπτό κυριάρχησαν οι πωλητές αλλά χρειάστηκε να περάσουν περίπου 10 λεπτά (10:39) για να σημειωθεί το κατώτερο μέρας και από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε σταθερή υπεροχή της ζήτησης με διάστημα πτώσης από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά από τις 15:14 δηλαδή ως τις 16:26. Αυτή πέρασε γρήγορα τον μέσο όρο από τις 705 σε επίπεδα πάνω από τις 701 μονάδες αλλά η αναζήτηση μέγιστου τελείωσε στις 17:10 όταν ο ΓΔ σταμάτησε στις 707,96 μονάδες που αποτελούν τιμή πάνω από την πρώτη ζώνη αντίστασής του. Ο ΓΔ στις 17:00 ήταν στις 703,02 μονάδες και τον έκλεισαν στις 707,92 με ανοδική ώθηση περίπου 5 μονάδες. Έκλεισε οριακά κάτω από το μέγιστο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την καλύτερη δυνατή ανοδική μεταβολή (+0,86%) ακριβώς στις 17:10 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 707,96 από 703,13 την Τετάρτη. Ενώ το ελάχιστο προσεγγίστηκε με τη συμπλήρωση 10 λεπτών, αφού σημειώθηκε στις 10:40, όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 699,30 από 691,19 μονάδες την προηγούμενη.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές αλλά ορίστηκε μέσα στη σύνοδο, με τον ΓΔ για αρκετό διάστημα από τις 10:30 ως τις 13:10 με κίνηση από τις 699,00 ως τις 701,50 μονάδες. Οι θεσμικοί θέλησαν να κάνουν την προσπάθεια για άνοδο από την αρχή και έτσι ο ΓΔ εμφάνισε άνοδο λίγο μετά από το άνοιγμα που πολύ αργότερα αναιρέθηκε για να εμφανιστεί ξανά μετά τις 16:30. Ήταν συνεπώς με ειδική τακτική οι θεσμικοί που αγόραζαν επίμονα αρκετά blue chip κύρια, και τα περισσότερα του τραπεζικού μπλοκ. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος κυριάρχησαν οι εντολές αγοράς για τις τράπεζες και υπήρξε άλμα στο ανοδικό αποτέλεσμα.

Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 700,22 με προηγούμενο κλείσιμο στις 701,89 ήτοι με καθοδικό χάσμα 1,7 μονάδες και μια βουτιά ως τις 699,3 στις 10:40. Μετά ακολούθησαν ώρες ανόδου που έφερε τιμές πάνω από το μέγιστο της Τετάρτης. Ανάλογο ξεκίνημα συνέβη στις αγορές της ευρωζώνης, με πολλές εναλλαγές πρόσημου μεταβολής εμφανίστηκε πτώση που μετασχηματίστηκε σε άνοδο καθώς τελείωναν οι συναλλαγές στο ΧΑ και τελικά ο DAX και το Παρίσι έκλεισαν με θετικά πρόσημα. 

Τη σύνοδο σφράγισε το ελαφρά μικρότερο, από της προηγούμενης συνόδου, συναλλακτικό ενδιαφέρον που όμως αφορούσε κατά 5,952 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, δεν ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση δεν άλλαξε και μέσα στη μέρα πλησίασε στο 4,05%.

Ήταν σύνοδος με δυο καίριες εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 699,30 ήταν 23,5 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από τη σύνοδο της 13/9 στις 675,77. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με ανοδική δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών, καθώς οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν ανοδικό άνοιγμα και νευρική πλάγια ανοδική κίνηση κατόπιν. Έξω όπως και εδώ, υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 707,92 που ήταν 8,6 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 0,04 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο  (8,7 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 11,9 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 51,059 από 50,867 δις ευρώ. Ένδεκα blue chip υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, ΟΠΑΠ -1,64%, ΑΡΑΙΓ -1,31%, ΣΑΡ -1,28%, ΑΔΜΗΕ -1,16%, ΕΕΕ -1,13%, ΕΧΑΕ -0,90%, ΒΙΟ -0,64%, ΔΕΗ -0,43%, ΛΑΜΔΑ -0,30%, ΕΛΠΕ -0,25% και ΓΡΙΒ -0,12% ενώ 13 μετοχές του 25άρη ήταν ανοδικές.

Μέτρησαν θετικότατα οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,07% από -1,11%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,93% από -0,81%, την ΕΤΕ στο +2,29% από -1,07%, ΕΥΡΩΒ +4,07% από -2,54% και την ΠΕΙΡ στο 0,00% από +0,69%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν ελαφρώς χειρότερα από τα blue chip με μεταβολή +0,09% από +0,33%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip δεν άλλαξε, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (13 από 13) blue chip έναντι των καθοδικών (11 από 10) και ένα τη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,86% και έφθασε στις 707,92 από 701,89 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1855,90 από 1843,95 μονάδες με μεταβολή +0,65%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν προς τα πάνω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, με το κλείσιμο στο ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 42,478 από 43,955 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 5,952 από 8,108 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 34,871 από 33,887 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,200 από 1,242 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 48 από 55 των καθοδικών 43 από 39 από 30 και 28 από 31 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Με τη διεκπεραίωση καθηκόντων ως κίνητρο, δικαιολογούνται οι ουδέτερες προσδοκίες

Στην προτελευταία σύνοδο της εβδομάδας, οι θεσμικοί έδωσαν μεικτή δυναμική στον 25άρη με ανοδικό ξέσπασμα στο τέλος. Η πορεία του ήταν διαφορετική από της Τετάρτης, με κοινό το ότι η αναζήτηση μέγιστου τελείωσε στο τέλος των συναλλαγών, για τρίτη μέρα στη σειρά. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1839,20 μονάδες με καθοδικό χάσμα 4,7 μονάδων. Το ελάχιστο ήρθε στις 12:24 και ήταν οι 1835,75 μονάδες. Το μέγιστο στις 1855,90 ήταν η τιμή στις 17:10. Στο τέλος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης οδηγήθηκε στις 1843,03. Η εμφάνιση ζήτησης σε τραπεζικά blue chip στις δημοπρασίες, όρισε κλείσιμο στις 1855,90 μονάδες με μεταβολή +0,65%. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε σε 4,120 από 9,279 εκατ. ευρώ.

Στα ΣΜΕ του 25άρη, για την σειρά Οκτωβρίου, που κυριαρχεί πλέον, άλλαξαν χέρια 276 από 1082 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1853,75 μονάδες και κατώτερο τις 1830,00. Οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 1851,00. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκαν 81 ΣΜΕ με ανώτερο τις 1849,00 μονάδες και κατώτερο τις 1837,00. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Οκτωβρίου διαμορφώθηκαν σε 7419 από 7501 ΣΜΕ και της σειράς Νοεμβρίου 295 από 254 ΣΜΕ.

Στα calls του ίδιου δείκτη λήξης Οκτωβρίου, ο ημερήσιος όγκος ήταν μηδενικός όπως και για την επόμενη σειρά Νοεμβρίου. Στα δικαιώματα πώλησης για τη νέα κυρίαρχη σειρά, ο όγκος ήταν 1 από 2 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης στις 1775 μονάδες. Για την επόμενη το ενδιαφέρον ήταν μηδενικό.

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Λουκάς Παπαϊωάννου της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Η έκθεση της Moody’s, για άλλη μια φορά επισήμανε τις φοβίες, τα ερωτήματα και τις επιφυλάξεις των Διεθνών Επενδυτών για την Ελληνική Οικονομία. Η συνέχιση του αυστηρού δημοσιονομικού προγράμματος και των διαρθρωτικών αλλαγών του, οι καθυστερήσεις σε μεγάλα επενδυτικά προγράμματα (π.χ. Ελληνικό), ο χρόνος των επόμενων εκλογών αλλά και η πόλωση στην Ελληνική πολιτική σκηνή, συντηρούν την επιφυλακτικότητα στην Ελληνική Χρηματαγορά. Οι δηλώσεις και οι επαφές από μόνες τους δεν αρκούν και απαιτούνται συγκεκριμένες ενέργειες για να βγούμε 'πραγματικά' στις Αγορές.

Η καμπύλη επιτοκίων του Ελληνικού χρέους, παρά την πολυδιαφημισμένη λήξη των μνημονίων, αλλά και την Κυβερνητική προσπάθεια με ταξίδια, δηλώσεις και συναντήσεις με Διεθνείς τραπεζίτες, δεν άλλαξε την μεσοχρόνια εικόνα της, κρατώντας "καρφωμένο" για μεγάλο διάστημα το 10ετες ομόλογο άνω του 4,0%.

Αν και στην Ελληνική Οικονομία αχτίδες φωτός αρχίζουν να φαίνονται από πρόδρομους οικονομικούς δείκτες, με δυσκολία συντηρούν τον Γενικό Δείκτη πέριξ της τεχνικής περιοχής των 700 μονάδων, με τον Τραπεζικό κλάδο να αποτελεί το βασικό "πρόβλημα" του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.

Προς το παρόν η ανάπτυξη κινείται σε χαμηλότερα επίπεδα των στόχων που έχουν τεθεί στον προϋπολογισμό και τα ληξιπρόθεσμα χρέη των Ιδιωτών συνεχίζουν να γράφουν νέα ιστορικά υψηλά (εξαιτίας της υπερφορολόγησης) και τα υπερπλεονάσματα στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την Ελληνική Οικονομία.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, η πλειοψηφία των εισηγμένων εταιρειών συνέχισαν να βελτιώνουν τα αποτελέσματά τους, κρίνοντας από το πρώτο δείγμα δημοσιευμένων ισολογισμών, αν και από τον Τραπεζικό κλάδο περιμέναμε κάτι καλύτερο.

Το πρόβλημα Folli – Follie αρχίζει να παρουσιάζει το τεράστιο μέγεθος ζημιών του και οι παρενέργειες από την "λογιστική απάτη", θα ταλαιπωρούν για μεγάλο χρονικό διάστημα την Ελληνική Κεφαλαιαγορά.

Ο δείκτης Τραπεζών παλεύει να κρατήσει τις 556 - 550 μονάδες και μόνο αν επανέλθει πάνω από το 620, θα ελπίζουμε σε προσέγγιση του πρώτου επιπέδου αντίστασης των 660 - 670 μονάδων.

O Γενικός Δείκτης προσπαθεί να διατηρηθεί άνω των 700 μονάδων και διατήρηση του επιπέδου, σε ημερήσιο γράφημα, μας προδιαθέτει για επαναπροσέγγιση σε 1η φάση των 725 και σε 2η των 745 μονάδων. Ημερήσιο κλείσιμο κάτω από τις 690 μονάδες, θα επιβαρύνει την τεχνική αρνητική εικόνα του, κάνοντας τον στόχο των 660 μονάδων να φαίνεται εύκολος.

Αντίστοιχα η έγκυρη διάσπαση των 1860 μονάδων στον δείκτη μεγάλης κεφαλαιοποίησης, μεγαλώνει τις πιθανότητες για προσέγγιση αρχικά των 1915 και στην συνέχεια των 1950 μονάδων. Αδυναμία διακράτησης των 1830 αποτελεί το πρώτο σήμα για επαναπροσέγγιση των επίπεδων στήριξης 1797 και 1780 μονάδων.

Η μελέτη των εξαμηνιαίων αποτελεσμάτων θα μας βοηθήσει στην επανεκτίμηση των υφιστάμενων επενδυτικών μας θέσεων, αλλά και στην επιλογή νέων τοποθετήσεων. Επιλέγουμε μετοχές και όχι δείκτες και η βοήθεια των Επενδυτικών μας Συμβούλων αλλά και τεχνικών εργαλείων είναι μονόδρομος.

Συμπερασματικά, διαφαίνεται μια προσπάθεια αντίδρασης, που για να έχει συνέχεια θα πρέπει να κρατηθούν "ως κόρη οφθαλμού" συγκεκριμένα σημεία στηρίξεων. Επιπλέον οι πολιτικές αλλά και οι μακροοικονομικές εξελίξεις θα παίξουν σημαντικό ρόλο στην χρονική συνέχεια, αλλά και το εύρος της αντίδρασης. Όλες οι Αγορές, αλλά κυρίως η Ελληνική, επηρεάζονται σε μεγάλο βαθμό από το πολιτικό σκηνικό και φαίνεται πως το επόμενο διάστημα, μέχρι το τέλος χρόνου, θα είναι πυκνό σε πολιτικά γεγονότα, δίνοντας ευκαιρίες για μεσοχρόνιες τοποθετήσεις, αλλά και βραχυχρόνιο trading.

Σήμερα

Ο Nikkei της Ιαπωνίας χτύπησε ένα υψηλό 27 ετών σήμερα Παρασκευή 28/9, παίρνοντας δύναμη από την ώθηση της ισχύος του δολαρίου, αφού ο Πρόεδρος της Fed Jerome Powell δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν αντιμετωπίζουν μεγάλες πιθανότητες ύφεσης τα επόμενα δύο χρόνια και ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Αμερικής σχεδιάζει να συνεχίσει να αυξάνει σταδιακά τα επιτόκια. Συνέβαλλαν επίσης στο θετικό κλίμα τα ισχυρά κέρδη στη Wall Street την προηγούμενη που προκληθήκαν από την Fed.

Ο χρηματιστηριακός δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας ανήλθε στις 24.286,10 μονάδες, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 1991. Οδηγήθηκε εκεί από μια ανανεωμένη αισιοδοξία για την παγκόσμια οικονομία και την ελπίδα ότι ένα ασθενέστερο γιεν θα ωθήσει τα κέρδη των εταιριών με εξαγωγική δραστηριότητα. Τελευταία, 09:00 δική μας ώρα, ήταν στις 24135 μονάδες με κέρδη 1,42%.

Οι μετοχές σε άλλες περιοχές της Ασίας σημείωσαν άνοδο, με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας να αυξάνεται κατά 0,1%. Οι μετοχές στην Κίνα ήταν υψηλότερα πριν από τις εθνικές αργίες της ερχόμενης εβδομάδας. Τα blue chip κέρδισαν 1,1% και ο κύριος δείκτης Shanghai Composite της χώρας ήταν 0,81% υψηλότερα. Οι μετοχές της Αυστραλίας σημείωσαν άνοδο +0,77%, ενώ ο Kospi της Σεούλ έχασε έδαφος, υποχωρώντας κατά -0,62% μετά την άνοδο στο μέγιστο τελευταίων τριών μηνών της Πέμπτης.