Έντονα πιεστικές διαμορφώνονται οι συνθήκες στον όμιλο Folli Follie Group (FF Group) - όχι μόνο για τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ομολογιούχους της εταιρείας που είδαν χθες τους τίτλους τους να κατακρημνίζονται στα 9 σεντ ανά ευρώ.
Από την έντυπη έκδοση
Της Σοφίας Εμμανουήλ
[email protected]
Έντονα πιεστικές διαμορφώνονται οι συνθήκες στον όμιλο Folli Follie Group (FF Group) - όχι μόνο για τη διοίκηση και τους εργαζόμενους, αλλά και για τους ομολογιούχους της εταιρείας που είδαν χθες τους τίτλους τους να κατακρημνίζονται στα 9 σεντ ανά ευρώ.
Ειδικότερα, ενώ ο τίτλος της Folli Follie τελεί σε καθεστώς αναστολής τους τελευταίους 4 μήνες, το εταιρικό ομόλογο που η εταιρεία έχει εκδώσει στο Χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου άρχισε ήδη να μετράει βαθύτατες απώλειες μετά τα πρώτα ανακοινωθέντα ευρήματα της Alvarez & Marsal σχετικά με τα οικονομικά στοιχεία του Ομίλου στο ασιατικό σκέλος.
Από την ημέρα γνωστοποίησης της έκθεσης της Q&M (αρχές Μαΐου), η τιμή ομολόγου της Folli Follie έχει διανύσει μία σταθερά πτωτική πορεία η οποία εντάθηκε τις τελευταίες ημέρες φθάνοντας σε επίπεδα πέριξ των 20 σεντ ανά ευρώ ονομαστικής αξίας.
Μετά τη γνωστοποίηση των ευρημάτων του ελεγκτικού οίκου, η τιμή βυθίστηκε στα 9 σεντ ανά ευρώ. Πρόκειται για ομόλογο που εκδόθηκε από την FF Group Finance Luxembourg II σε ελβετικό φράγκο με λήξη τον Νοέμβριο του 2021.
Πλέον, ως κρίσιμα ορόσημα για το αμέσως επόμενο διάστημα ορίζονται η δημοσίευση του β’ μέρους της έρευνας που έχει αναλάβει η Alvarez&Marsal, η νέα δικαστική μάχη εν όψει λήξης της προστασίας που έχει η εταιρεία έναντι ενεργειών πιστωτών της, αλλά και η οριστικοποίηση της συμφωνίας με ορκωτό ελεγκτή που θα υλοποιήσει το έργο του επανελέγχου και της αναδιατύπωσης των οικονομικών καταστάσεων.
Ας σημειωθεί ότι χθες, σύμφωνα με το χρηματιστηριακό ημερολόγιο, η FF Group θα έπρεπε να ανακοινώσει οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου για την οικονομική χρήση 2018, κάτι το οποίο (προφανώς) δεν συνέβη.
Ο τελευταίος ισολογισμός που έχει προωθήσει η εταιρεία στο Χρηματιστήριο είναι αυτός του 2017, με τη «μαρκαρισμένη» με ειδική σήμανση οικονομική έκθεση από τους ορκωτούς ελεγκτές VNT Ορκωτοί Ελεγκτές Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Ανώνυμη Εταιρεία (ECOVIS), οι οποίοι στις 16 Ιουλίου απέσυραν τις υπογραφές τους από την έκθεση ελέγχου διότι η θυγατρική της εισηγμένης, Folli Follie Group Sourcing Limited (FFG Sourcing) και οι ορκωτοί ελεγκτές της, Th. NG Chi Wa & Co, δεν τους έδωσαν τις πληροφορίες που ήθελαν για να επαληθεύσουν τις οικονομικές καταστάσεις και ιδίως τα ταμειακά διαθέσιμα της FFG Sourcing στις 31 Δεκεμβρίου 2017.
Προφανώς και θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εν εξελίξει και οι προγραμματισμένοι έλεγχοι στα οικονομικά στοιχεία της εταιρείας το 2017 και παρελθουσών χρήσεων και να οριστεί ορκωτός ελεγκτής που θα επιβεβαιώσει τα στοιχεία της τρέχουσας χρήσης πριν δημοσιοποιηθεί νέος ισολογισμός ή περιοδικές οικονομικές καταστάσεις.
Υπενθυμίζεται ότι τα αποτελέσματα 2017 ανακοινώθηκαν στις 26 Απριλίου 2018. Λίγες ημέρες μετά (3 Μαΐου) η έκθεση της QCM πυροδότησε την αντίστροφη μέτρηση που οδηγεί στην σμίκρυνση του ομίλου (το ακριβές μέγεθος του οποίου θα προκύψει με την πολυαναμενόμενη αναδιατύπωση των οικονομικών καταστάσεων). Στις 25 Μαΐου η μετοχή ετέθη σε καθεστώς αναστολής διαπραγμάτευσης. Για το επόμενο διάστημα η αγωνία κλιμακώνεται και για τους 5.079 εργαζόμενους (στοιχεία 2017) σε συνδυασμό με μετόχους και ομολογιούχους. Όπως και όλη η αγορά, τελούν εν αναμονή της διαδικασίας απονομής ευθυνών, μεσούσης της διερεύνησης της υπόθεσης από τον οικονομικό εισαγγελέα και εν όψει της ολοκλήρωσης της εγκληματολογικής (forensic) έκθεσης της A&M, αρχές Οκτωβρίου, και της εκπνοής, στις 12 Νοεμβρίου, της περιόδου προστασίας της FF Group από τους πιστωτές της, σύμφωνα με την προσωρινή διαταγή που έχει δώσει το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών.