Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2006 10:36

Commonwealth Bank: 751 εκατ. δολ. για συμμετοχή στην εξαγορά της ΒΑΑ

ΠΟΣΟΝ πλέον του 1 δισ. δολ. Αυστραλίας (751 εκατ. δολ.) ενδέχεται να δαπανήσει η Commonwealth Bank of Australia, η μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλίας, προκειμένου να συμμετάσχει μαζί με την Goldman Sachs Group Inc. σε όμιλο, που θα κάνει προσφορά για την εξαγορά της BAA Plc, της μεγαλύτερης εταιρείας διαχείρισης αεροδρομίων στον κόσμο.

Το τμήμα διαχείρισης κεφαλαίων της τράπεζας, μέρος του ομίλου της Goldman, εξετάζει τις δυνατότητες για πιθανή υψηλότερη προσφορά για την ΒΑΑ, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Commonwealth. Η ΒΑΑ απέρριψε την προσφορά εξαγοράς της ύψους 9,73 δισ. λιρών Αγγλίας (18,3 δισ. δολ.) από την ισπανική Grupo Ferrovial SA, την περασμένη εβδομάδα.

Η Colonial First State Global Asset Management το σκέλος της Commonwealth που διαχειρίζεται 137 δισ. δολ. Αυστραλίας κάνει επενδύσεις σε αεροδρόμια και εταιρείες κοινής ωφελείας. Η Macquarie Bank Ltd., η δεύτερη σε μέγεθος διαχειρίστρια κεφαλαίων της Αυστραλίας, διαχειρίζεται μερίδια σε έξι αεροδρόμια, συμπεριλαμβανομένου του αεροδρομίου της Ρώμης, της Κοπεγχάγης και των Βρυξελλών.

Η BAA αμύνεται των προσφορών της Grupo Ferrovial, η οποία βελτίωσε την προσφορά της στις 900 πένες ανά μετοχή της εταιρείας στις 30 Μαΐου και της Goldman Sachs, που προσέφερε 870 πένες ανά μετοχή τον Απρίλιο. Η ΒΑΑ που εδρεύει στο Λονδίνο, έχει στην κυριότητά της το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, το πιο πολυσύχναστο διεθνές αεροδρόμιο και άλλα στην περιοχή του Λονδίνου, όπως το Gatwick και το Stansted.

Η Colonial κατέχει ήδη μερίδια σε αεροδρόμια σε πόλεις της Αυστραλίας, όπως το Μπρισμπέιν, το Περθ και την Αδελαΐδα. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Warwick Negus, 44 ετών, εργάστηκε με την Goldman ως διαχειριστής κεφαλαίων και τραπεζίτης για εννέα χρόνια. Παραιτήθηκε το 2002 για να δημιουργήσει ένα κεφάλαιο, το 452 Capital, πριν πάει στην Colonial, πέρυσι.

Οι μετοχές της Commonwealth Bank παρέμειναν αμετάβλητες στα 44,10 δολ. Αυστραλίας η μία, κατά το σημερινό κλείσιμο του Χρηματιστηρίου του Σύδνεϋ. Πέρυσι, σημείωσαν συνολικά άνοδο 17%, την ίδια που σημείωσαν οι οκτώ μετοχές των τραπεζών που απαρτίζουν τον S&P/ASX 200 Banks Index.