Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 05 Ιουνίου 2006 11:48

FCC: Αγοράζει το 51% της Uniland αντί 1,09 δισ. ευρώ

ΣΤΗΝ αγορά του 51% της εταιρείας παραγωγής τσιμέντου Corporacion Uniland SA, αντί του ποσού του 1,09 δισ. ευρώ (1,41 δισ. δολ.) προχωρά το σκέλος της Fomento de Construcciones & Contratas SA, της τρίτης μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Ισπανίας, προκειμένου να αναπτυχθεί στη μεγαλύτερη αγορά τσιμέντου της Ευρώπης.

Η FCC, που εδρεύει στη Βαρκελώνη, αγόρασε μερίδιο από τις οικογένειες που ελέγχουν την εταιρεία, μέσω της εταιρείας Cementos Portland Valderrivas SA, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση. Υπό τη συμφωνία αυτή, οι μέτοχοι έχουν τη δυνατότητα να πουλήσουν άλλο ένα μερίδιο 22,5%, της Uniland, μέσα στην επόμενη πενταετία.

Οι κατασκευές κατοικιών και τα έργα της κυβέρνησης έχουν τονώσει τη ζήτηση για υλικά οικοδομών και κατέστησαν την Ισπανία στη μεγαλύτερη αγορά παραγωγής τσιμέντου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χρησιμοποιώντας το 1/5 της συνολικής παραγωγής. Η FCC δαπανά 3 δισ. ευρώ για να διπλασιάσει τις πωλήσεις της σε τρία χρόνια με εξαγορές σε βιομηχανίες, όπως σε εταιρείες διαχείρισης απορριμμάτων και τσιμέντου.

Οι μετοχές της FCC σημείωσαν άνοδο έως 65 σεντς, ποσοστό 1,1%, φθάνοντας στα 60,90 ευρώ και διαπραγματεύθηκαν στα 60,30 ευρώ η μία στις 9:13 π.μ. στη Μαδρίτη, δίνοντας στην εταιρεία μια χρηματιστηριακή αξία 7,87 δισ. ευρώ. Οι μετοχές Cementos Portland, σημείωσαν άνοδο 35 σεντς, ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 90,45 ευρώ η μία.

Η Cementos Portland είπε ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν πάνω από το 1,8 δισ. ευρώ το 2007 μετά την εξαγορά, έναντι 978 εκατ. ευρώ το 2005. Επιπλέον η Portland θα εξοικονομήσει περισσότερα από 20 εκατ. ευρώ από το δεύτερο έτος της εξαγοράς.

Η Uniland έχει δύο βιομηχανίες τσιμέντου στην Ισπανία και σκέλη στην Τυνησία, την Αργεντινή και την Ουρουγάη.

Τον Δεκέμβριο η Cementos Portland έκανε προσφορά για τις μετοχές της εταιρείας παραγωγής τσιμέντου Cementos Lemona SA. H FCC αγόρασε πέρυσι μία εταιρείας υπηρεσιών παράδοσης δεμάτων, την Grupo Logistico Santos και την διαχειρίστρια απορριμμάτων Abfall Service AG.