Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου 2018 13:26

Φ. Κουβέλης: Πρωταγωνιστικός ο ρόλος του ΙΜΟ στη διαμόρφωση παγκοσμίων κανόνων για τη ναυτιλία

«Δραστηριοποιούμενη σχεδόν κατεξοχήν στο διεθνές εμπόριο μεταξύ τρίτων χωρών (cross-trade), η ελληνική ναυτιλία αισθάνεται τις δυσμενείς συνέπειες περιφερειακών ή εθνικών μέτρων που αποκλίνουν από τα διεθνή πρότυπα του Διεθνoύς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Εξ' ου και η αταλάντευτη προσήλωσή μας στον ρόλο του ΙΜΟ. Η πολιτική μας, τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε., όσο και στον ΙΜΟ, θα παραμείνει σταθερή προς την κατεύθυνση αυτή». Αυτό τονίζει στο μήνυμά του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης.

«Δραστηριοποιούμενη σχεδόν κατεξοχήν στο διεθνές εμπόριο μεταξύ τρίτων χωρών (cross-trade), η ελληνική ναυτιλία αισθάνεται τις δυσμενείς συνέπειες περιφερειακών ή εθνικών μέτρων που αποκλίνουν από τα διεθνή πρότυπα του Διεθνoύς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ). Εξ' ου και η αταλάντευτη προσήλωσή μας στον ρόλο του ΙΜΟ. Η πολιτική μας, τόσο στο πλαίσιο της Ε.Ε., όσο και στον ΙΜΟ, θα παραμείνει σταθερή προς την κατεύθυνση αυτή».

Αυτό τονίζει στο μήνυμά του με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Φώτης Κουβέλης.

Όπως σημειώνει, «ζούμε σε ένα περιβάλλον εξαιρετικά ασταθές, που επηρεάζεται από τις διακυμάνσεις της διεθνούς οικονομίας. Το γεγονός αυτό καθιστά πιο επιτακτική από ποτέ την ανάγκη για ενίσχυση της αποτελεσματικότητας στη μεταφορά των αγαθών και προϊόντων. Η ελληνική ναυτιλία αποτελούσε ανέκαθεν πρωταγωνιστή και πρωτοπόρο στην υιοθέτηση προδιαγραφών και καινοτομιών που διασφαλίζουν την ποιότητα υπηρεσιών, την περιβαλλοντική προστασία και την παροχή ναυτιλιακών υπηρεσιών με ανταγωνιστικούς όρους».

Κατά τον κ. Κουβέλη, «η ελληνική ναυτιλιακή διοίκηση παγίως υποστηρίζει την ανάπτυξη της ναυτιλίας των Ελλήνων και τον κρίσιμο θεσμικό ρόλο του ΙΜΟ για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν στη διεθνή ναυτιλία. Η ανάληψη περιφερειακών πρωτοβουλιών, που διαταράσσουν το ομοιόμορφο πλαίσιο λειτουργίας της διεθνούς ναυτιλίας και τη διεξαγωγή της με ίσους όρους παγκοσμίως, μας βρίσκει σταθερά αντίθετους» αναφέρει ο κ. Κουβέλης, υπογραμμίζοντας παράλληλα «τη σημασία της κοινής ναυτιλιακής ανάπτυξης σε όλους τους τομείς για τη χώρα μας, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο».

Ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας, την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, καθιερώθηκε το 1978 από τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ), με στόχο την υπενθύμιση της σημασίας της συνεισφοράς του Διεθνoύς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) στην προσπάθεια αναβάθμισης της εικόνας της ναυτιλίας, της ασφάλειας της ναυσιπλοΐας (safety), της ασφάλειας στη θάλασσα (security) και της προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Kεντρικό θέμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Ναυτιλίας αποτελεί το «Διεθνής Ναυτιλιακός Οργανισμός (ΙΜΟ) 70: Η κληρονομιά μας- καλύτερη ναυτιλία για ένα καλύτερο μέλλον» («ΙΜΟ 70: Our heritage-better shipping for a better future»).

Σύμφωνα με τον Φώτη Κουβέλη, η επιλογή του συγκεκριμένου θέματος «αναδεικνύει το πολύτιμο έργο που έχει προσφέρει ο Οργανισμός στη ναυτιλιακή κοινότητα και στη διασφάλιση υψηλών επιπέδων ασφάλειας ναυσιπλοΐας, προστασίας της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα και προστασίας του θαλασσίου περιβάλλοντος.

Παράλληλα, ευστόχως υπογραμμίζει τον άρρηκτο σύνδεσμο μεταξύ της ναυτιλίας και της διεθνούς κοινότητας, αλλά και τον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΙΜΟ στη διαμόρφωση παγκοσμίων κανόνων για τη ναυτιλία».

naftemporiki.gr