Ως το τέλος του μήνα οι τράπεζες θα δώσουν τους νέους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ό,τι αφορά την τριετία 2019-2021.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Ως το τέλος του μήνα οι τράπεζες θα δώσουν τους νέους στόχους για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε ό,τι αφορά την τριετία 2019-2021.
Όπως παρατηρούν οι αναλυτές, όσο πιο επιθετικά κινηθούν τα πιστωτικά ιδρύματα στην εξυγίανση του δανειακού τους χαρτοφυλακίου, τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να απαιτηθούν σε έναν δεύτερο χρόνο κεφάλαια τα οποία θα καλύψουν τις απώλειες εκ των προβλέψεων.
Η επιθετικότητα των τραπεζών ως προς τους στόχους των «κόκκινων» δανείων επί της ουσίας οδηγεί τα πιστωτικά ιδρύματα να απεμπολούν τις δυνατότητες ανάκτησης ή σωστότερα να τις εκχωρούν στους αγοραστές των δανείων.
Τα πιστωτικά ιδρύματα, σύμφωνα με όλους του αναλυτές που πραγματοποιούν equity analysis και επομένως δεν υπολογίζουν με βάση το θεσμικό πλαίσιο τα κεφάλαια των τραπεζών, βρίσκονται σε μια λεπτή γραμμή που μπορούν να εξαντλήσουν με σχετική ταχύτητα κεφάλαια.
Ούτως ή άλλως οι τράπεζες συνοδεύουν τους στόχους τους με προϋπολογισμούς των απωλειών που θα προκύψουν από την εξυγίανση των χαρτοφυλακίων. Οι νέοι στόχοι και οι προβλεπόμενες απώλειες θα υποβληθούν στο τέλος του μήνα στον SSM.
Η στοχοθεσία θα λάβει την έγκριση των διοικητικών συμβουλίων των τραπεζών ως το τέλος της εβδομάδας.
Τρεις κατηγορίες
Οι απώλειες των τραπεζών με βάση τους νέους στόχους είναι τριών κατηγοριών:
Οι παραπάνω κοστολογήσεις θα διευκολύνουν τις εποπτικές αρχές σε μια δεύτερη φάση να ελέγξουν σε βάθος θέματα ενεργητικού τραπεζών και πιθανόν να αποφασίσουν σε έναν δεύτερο χρόνο αν κάποιες ελληνικές τράπεζες χρειάζονται ή όχι κεφάλαια.
Ας σημειωθεί, όπως παρατηρούν οι αναλυτές της equity analysis, πως οι εκτιμήσεις με τους αναλυτές της rating analysis δεν είναι ίδιες, αφού οι τελευταίοι δέχονται εξ ορισμού ό,τι και οι εποπτικές αρχές για τα πιστωτικά ιδρύματα.
Οι τράπεζες δυστυχώς στην παρούσα φάση δεν έχουν story, κάτι που κάνει την ενδεχόμενη άντληση νέων κεφαλαίων ένα εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα. Άλλωστε ο κλάδος συνολικά στην Ευρώπη δεν είναι και ο πιο δημοφιλής για τους επενδυτές.
Οι ελληνικές αναμένεται να θέσουν φιλόδοξους στόχους για τα «κόκκινα» δάνεια, ώστε αυτά να φθάσουν σε κάτω από τα 40 δισ. ευρώ στο τέλος του 2021 από 88,6 δισ. ευρώ όπως αυτά διαμορφώνονται με βάση στοιχεία εξαμήνου του 2018.