Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 04 Δεκεμβρίου 2001 13:11

Στο ποσό ρεκόρ των 57 δισ. δρχ. η αξία συναλλαγών στην ΗΔΑΤ

Νέο ρεκόρ ύψους 57 δισ. ευρώ (19.317 δισ. δρχ.) σημείωσε η αξία των συναλλαγών στην Ηλεκτρονική Δευτερογενή Αγορά Τίτλων (ΗΔΑΤ) τον Νοέμβριο, γεγονός που υπογραμμίζει το διεθνές κύρος της, στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οι τιμές των ομολόγων του Δημοσίου υποχώρησαν ακολουθώντας τις εξελίξεις στις αντίστοιχες διεθνείς αγορές.

Οπως ανακοινώθηκε σχετικά από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), η μέση ημερήσια αξία των συναλλαγών σχεδόν διπλασιάσθηκε τον Νοέμβριο και διαμορφώθηκε σε 2,58 δισ. ευρώ έναντι 1,34 δισ. ευρώ τον Οκτώβριο και ενός δισ. ευρώ κατά το 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου. Στο σύνολο των εντολών που εκτελέσθηκαν στην ΗΔΑΤ τον Νοέμβριο, η αναλογία αγορών και πωλήσεων ήταν σχεδόν ισόποσα κατανεμημένη. Το 49,36% αφορούσε σε αγορές τίτλων και το 50,64% σε πωλήσεις. Το ενδιαφέρον των επενδυτών ήταν εντονότερο για μακροπρόθεσμους τίτλους (εναπομένουσας διάρκειας άνω των πέντ ετών). Στο σύνολο των αγορών, οι εντολές για τους τίτλους αυτής της κατηγορίας ήταν της τάξεως του 59,54%.

Η υψηλή μεταβλητότητα των τιμών που παρατηρήθηκε στις διεθνείς αγορές ομολόγων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση, όπου σημειώθηκε διόρθωση μετά το ράλυ του Οκτωβρίου, επηρέασε και την εγχώρια αγορά. Οι ευνοϊκές εξελίξεις στο Αφγανιστάν, από τις αρχές του Νοεμβρίου, για το διεθνές μέτωπο κατά της τρομοκρατίας αναπτέρωσαν τις προσδοκίες των επενδυτών για αποκατάσταση της ομαλότητας στις παγκόσμιες αγορές.

Από την άλλη πλευρά, η δημοσίευση αντικρουόμενων οικονομικών στοιχείων κατέστησε δυσχερέστερη την πρόβλεψη για τη μελλοντική πορεία της ευρωπαϊκής και, κυρίως, της αμερικανικής οικονομίας και την πιθανότητα περαιτέρω χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής εκ μέρους των αντίστοιχων κεντρικών τραπεζών.

Και στην εγχώρια αγορά, μετά τη σημαντική άνοδο που κατέγραψαν οι τιμές των ομολόγων τον Οκτώβριο, οι επενδυτές προέβησαν σε σημαντικές ρευστοποιήσεις τον Νοέμβριο. Ωστόσο, τις τελευταίες ημέρες του μήνα η αγορά ανέκαμψε ανακτώντας μέρος των απωλειών. Η υποχώρηση των τιμών ήταν της τάξεως των 28-142 μονάδων βάσης (price basis points), κυρίως των πενταετών (111 bps) και των επταετών (142 bps) ομολόγων. Το δεκαετές αντιπροσωπευτικό ομόλογο (benchmark) έκλεισε τον Νοέμβριο σε 102,63 (με απόδοση 4,95%) έναντι 103,59 (4,87%) τον Οκτώβριο.

Οσον αφορά στην καμπύλη αποδόσεων, μετακινήθηκε προς τα πάνω με ελαφρά μείωση της κλίσης της, καθώς η απόδοση του τριετούς ομολόγου αυξήθηκε σε 3,94% τον Νοέμβριο από 3,40% τον προηγούμενο μήνα, ενώ του εικοσαετούς σε 5,43% από 5,41% αντιστοίχως. Η διαφορά (spread) της μέσης απόδοσης του αντιπροσωπευτικού δεκαετούς ελληνικού, έναντι του αντίστοιχου γερμανικού ομολόγου, εξακολούθησε να κινείται στην πτωτική πορεία που ξεκίνησε το περασμένο καλοκαίρι και διαμορφώθηκε σε 43 bps από 45 bps τον Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σε αρκετές περιπτώσεις κατά τη διάρκεια του μήνα, η διαφορά αυτή μειώθηκε για πρώτη φορά στις 41 bps.

Το ζωηρό επενδυτικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου αποτυπώθηκε και στην καλή υποδοχή που επεφύλαξαν οι επενδυτές στην πρόσφατη δημοπρασία (27.11.2001) δεκαετών ομολόγων όπου το δημοπρατούμενο ποσό υπερκαλύφθηκε κατά 6,78 φορές έναντι συντελεστή κάλυψης 3,84 της αντίστοιχης προηγούμενης (Σεπτέμβριος 2001).