Μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων έχουμε το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η αξία των συνολικών συμφωνιών από τις αρχές του έτους να έχει εκτιναχθεί πάνω από τα 3,2 τρισ. δολάρια. Ο εμπορικός πόλεμος και η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία όχι μόνο δεν στέκονται εμπόδιο, αλλά φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις να ευνοούν τα deals. Ποιοι άλλοι παράγοντες ωθούν τις εταιρείες στο να αναζητήσουν συμμαχίες.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Μπαράζ εξαγορών και συγχωνεύσεων έχουμε το τελευταίο διάστημα, με αποτέλεσμα η αξία των συνολικών συμφωνιών από τις αρχές του έτους να έχει εκτιναχθεί στα 3,2 τρισ. δολάρια. Ο εμπορικός πόλεμος και η αβεβαιότητα για την παγκόσμια οικονομία όχι μόνο δεν στέκονται εμπόδιο, αλλά φαίνεται σε ορισμένες περιπτώσεις να ευνοούν τα deals, καθώς οι επιχειρήσεις (έχοντας συγκεντρώσει μεγάλες ποσότητες ρευστού στα χέρια τους τα τελευταία χρόνια) επιδιώκουν να αντεπεξέλθουν στο νέο θολό περιβάλλον και τον οξύτατο ανταγωνισμό με συμμαχίες.
Την ώρα που Κίνα και ΗΠΑ εμφανίζονται αποφασισμένες για σύγκρουση διαρκείας, η Ε.Ε. ζυγίζει σε ποιο στρατόπεδο την συμφέρει και οι διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν για το εντεινόμενο γεωπολιτικό ρίσκο, η συνένωση δυνάμεων είναι η πρώτη επιλογή.
Στην κατεύθυνση των εξαγορών συμβάλλει βεβαίως και το γεγονός ότι το κόστος δανεισμού παραμένει προς το παρόν σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα- αλλά όχι για πολύ ακόμη. Οι εταιρικοί κολοσσοί, που βάζουν στο στόχαστρο ανταγωνιστές, μπορούν αυτή τη στιγμή να αντλήσουν άφθονη, φθηνή χρηματοδότηση από τις αγορές ομολόγων και τις τράπεζες.
Οι μεγάλες επιχειρήσεις θέλουν με λίγα λόγια να προλάβουν την αύξηση των επιτοκίων από τις μεγάλες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη, που θα σημάνει και μεγάλη άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων. Ήδη στην αγορά οι χθεσινές δηλώσεις Ντράγκι ερμηνεύθηκαν από την αγορά ως σήμα ότι οι αυξήσεις θα έρθουν πιο νωρίς. Παρά την προσπάθεια του Πέτερ Πρετ να διαβεβαιώσει ότι αυτό δεν ισχύει, η απόδοση των γερμανικών ομολόγων σκαρφάλωσε σε υψηλά τεσσάρων μηνών. Η Fed προχωρά ήδη εδώ και καιρό, χωρίς παύσεις ή πισωγυρίσματα, στις αυξήσεις επιτοκίων. Όλοι σταδιακά αναμένεται να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση.
Υπό τις παραπάνω συνθήκες μόνο το τελετυαίο 48ωρο είχαμε την ανακοίνωση συμφωνιών αξίας 50 δισ. δολαρίων. Στον μεταλλευτικό κλάδο η καναδική Barrick Gold, κορυφαία παραγωγός χρυσού στον κόσμο, προχωρά στην εξαγορά της Randgold Resources. Στο χώρο των μίντια η Comcast κέρδισε επιτέλος τη μάχη έναντι των Fox και Walt Disney για την εξαγορά της Sky, ενώ το δίκτυο ραδιοφωνικών σταθμών Sirius XM απέκτησε την ψηφιακή υπηρεσία μουσικής Pandora. Στις ειδήσεις, που ξεχωρίζουν και η συμφωνία του αμερικανικού οίκου μόδας Michael Korrs να εξαγοράσει τον οίκο Versace, σε ένα deal 2,1 δισ. δολαρίων.
Σύμφωνα με στοιχεία του Thomson Reuters οι συμφωνίες εξαγορών και συγχωνεύσεων παγκοσμίως έχουν εκτιναχθεί στα 3,24 τρισ. δολάρια από τις αρχές του έτους. Πρόκειται για αύξηση της τάξης του 40% σε σχέση με πέρυσι, με το ποσό να υπερβαίνει εκείνο που είχε καταγραφεί το αντίστοιχο διάστημα του 2007- του έτους που κρατάει το ιστορικό ρεκόρ. Τα megadeals, δηλαδή συμφωνίες αξίας άνω των 5 δισ. δολαρίων, είναι 44% περισσότερα από πέρυσι.
Το ράλι των μετοχών τρέφεται από τις συμφωνίες, αλλά και ανατροφοδοτεί την κινητικότητα στο πεδίο αυτό. Υπενθυμίζεται ότι τους τελευταίους 12 μήνες ο S&P 500 καταγράφει άνοδο 16,5% και ο Dow Jones εμφανίζει κέρδη 19%. Και οι δύο δείκτες κινούνται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και δεν πρόκειται να συνεχίσουν την κούρσα τους όσο διατηρείται η κινητικότητα στο πεδίο των εταιρικών deals.
naftemporiki.gr