ΣΧΕΔΙΑ για από κοινού προσφορά για τα πετρελαϊκά αποθέματα του Καζακστάν, προκειμένου να αποφύγουν τον πόλεμο προσφορών, καθώς οι δύο ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες στον κόσμο αγωνίζονται για ενεργειακές πηγές, κάνουν Κίνα και Ινδία, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα, όπως μετέδωσε το Bloomberg News.
Η Citic Group, η μεγαλύτερη εταιρεία επενδύσεων της Κίνας και η Oil & Natural Gas Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Ινδίας, ενδέχεται να κάνουν προσφορά για περιουσιακά στοιχεία, σύμφωνα με τρεις ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, επειδή η πληροφορία είναι απόρρητη, όπως μετέδωσε το Bloomberg. Η Nations Energy, ενδέχεται να λάβει προσφορές προς περίπου 2 δισ. δολ. για τα περιουσιακά της στοιχεία στο Καζακστάν, σύμφωνα με τους ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το θέμα της πώλησης.
Η Κίνα και Ινδία καταναλώνουν το 11% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου και χρειάζονται προμήθειες για να διατηρήσουν την οικονομική ανάπτυξη που απαιτείται για τη δημιουργία θέσεων εργασίας και βελτίωσης του βιοτικού επιπέδου των 2,4 δισ. ανθρώπων. Οι εξαγορές στον τομέα της ενεργείας που ανακοινώθηκαν από τις δύο χώρες, υπερδιπλασιάστηκαν πέρυσι, φθάνοντας στα 16,9 δισ. δολ., σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.
Μία κοινή προσφορά, θα είναι η δεύτερη Κίνας και Ινδίας σε αυτό το επίπεδο. Η China National Petroleum Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής πετρελαίου της Κίνας και η Oil & Natural Gas, συμφώνησαν τον Δεκέμβριο να αγοράσουν τα περιουσιακά στοιχεία Petro Canada-Syria αντί του ποσού των 484 εκατ. ευρώ (624 εκατ. δολ.). Ο υπουργός Πετρελαίου της Ινδίας, Mani Shankar Aivar, υπέγραψε τον Ιανουάριο συμφωνία με την Κίνα, για αύξηση της συνεργασίας των δύο χωρών.
Η Nations Energy, με αποδεδειγμένα αποθέματα στο Καζακστάν πάνω από 400 εκατ. βαρέλια, ετέθη πέρυσι μόνη της προς πώληση. Η εταιρεία παράγει περισσότερα από 50.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως, κυρίως από την πετρελαιοπηγή Karazhanbas στο Καζακστάν, όπως αναφέρεται στο Web site της.
Ο εκπρόσωπος της Oil & Natural Gas, D.K. Dash, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα, ενώ ο Huang Xiang, εκπρόσωπος της Citic Group, στο Πεκίνο δεν βρέθηκε αμέσως για να σχολάσει το θέμα. Ο Philip Hirschler, ο γενικός σύμβουλος της Nations Energy, στη Γενεύη, επίσης δεν βρέθηκε για να σχολιάσει το θέμα.
Η China National, μητρική της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ PetroChina Co. και η CNOOC Ltd., η νούμερο ένα offshore εταιρεία πετρελαιοειδών της Κίνας, ενδιαφέρθηκαν να κάνουν μία προσφορά, σύμφωνα με άλλες πηγές. Η OAO Lukoil, η μεγαλύτερη εταιρεία πετρελαιοειδών της Ρωσίας, επίσης ενδέχεται να κάνει προσφορά, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες.
Η μόνη εταιρεία που απέμεινε να κάνει προσφορά είναι η κινεζική Citic, σύμφωνα με πληροφορίες. Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Κίνας συντονίζει τις προσφορές μεταξύ των κρατικών εταιρειών, για να αποφύγει ανώφελο ανταγωνισμό, που θα μπορούσε να οδηγήσει υψηλότερα τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων.
Κίνα και Ινδία αντιμετωπίζουν στασιμότητα της εσωτερικής παραγωγής πετρελαίου, καθώς οι μεγαλύτερες πετρελαιοπηγές τους γηράσκουν. Η Ινδία εισάγει τα 3/4 του αργού πετρελαίου που χρειάζεται και η Κίνα βασίζεται στις εισαγωγές του κατά 2/5.
Με 35 δισ. βαρέλια σε αποθέματα πετρελαίου, δύο φορές το μέγεθος στη Βόρεια Θάλασσα, το Καζακστάν προσελκύει εταιρείες πετρελαιοειδών, που ψάχνουν για προμήθειες.