Mε φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Γερμανία προετοιμάζεται να αποκρούσει την επέλαση των κινεζικών επιχειρήσεων, την ώρα που οι εμπορικοί τριγμοί αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Η Κίνα πάντως δεσμεύτηκε χθες ότι δεν θα υποτιμήσει το νόμισμά της για να ενισχύσει τις εξαγωγές της.
Από την έντυπη έκδοση
Των Έφης Τριήρη και Νατάσας Στασινού
Mε φόντο την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, η Γερμανία προετοιμάζεται να αποκρούσει την επέλαση των κινεζικών επιχειρήσεων, την ώρα που οι εμπορικοί τριγμοί αναμένεται να επηρεάσουν αρνητικά τον ρυθμό ανάπτυξης της γερμανικής οικονομίας. Η Κίνα πάντως δεσμεύτηκε χθες ότι δεν θα υποτιμήσει το νόμισμά της για να ενισχύσει τις εξαγωγές της.
Σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τις αυξανόμενες κινεζικές προσπάθειες για απόκτηση μεριδίων σε γερμανικές τεχνολογικές επιχειρήσεις, η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει τη σύσταση ενός ταμείου ύψους αρκετών δισεκατομμυρίων ευρώ με σκοπό τη διάσωση εταιρειών που παρουσιάζουν οικονομικά προβλήματα, όπως αποκάλυψε κυβερνητική πηγή. Ταυτόχρονα, κορυφαίοι κυβερνητικοί αξιωματούχοι στο Βερολίνο επεξεργάζονται αλλαγές στους κανονισμούς που διέπουν το εξωτερικό εμπόριο προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι τεχνολογίες αιχμής θα παραμείνουν σε γερμανικά χέρια. Στις αλλαγές θα περιλαμβάνονται κρατικοί έλεγχοι για τις αγορές μεριδίων σε γερμανικές επιχειρήσεις χαμηλότερα από το σημερινό όριο του 25%, καθώς και η διεύρυνση των τύπων εξαγορών που θα τελούν υπό έλεγχο.
Το Βερολίνο προέβη σε δράση μετά την απρόσμενη εξαγορά της εταιρείας ρομποτικής Kuka από την κινεζική Midea το 2016 και την εξαγορά στις αρχές του έτους μεριδίου 9,7% στην Daimler από την κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία Geely. Οι κινεζικές επιχειρήσεις πραγματοποίησαν 30 εξαγορές στη Γερμανία πέρυσι, σχεδόν διπλάσιες από τα επίπεδα του 2016, ενώ οι κινεζικές προτάσεις για εξαγορές αντιστοιχούσαν στο 40% των 165 ελέγχων σχεδίων για εξαγορές από ξένους την τελευταία τριετία. «Η Κίνα προσπαθεί να γεφυρώσει το χάσμα στην τεχνολογία και να κυριαρχήσει στην παγκόσμια αγορά με νέες τεχνολογίες. Οι κινεζικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων ορισμένες κρατικές, επιδεικνύουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για γερμανικές επιχειρήσεις με ειδική τεχνογνωσία, για νεοσύστατες με νέες τεχνολογίες, καθώς και για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε σημαντικές υποδομές», εκτιμούν οι πηγές.
Αναζητώντας στρατόπεδο
ΗΠΑ και Κίνα έχουν αποφασίσει να βγάλουν από τη φαρέτρα τους όλα τα όπλα, οδηγώντας στα άκρα την εμπορική αντιπαράθεση. Τα πυρά τους φτάνουν όμως και έως την Ευρώπη, η οποία προσπαθεί να τα αποκρούσει, αλλά και να συγκροτήσει τις δικές της συμμαχίες. Η θέση της είναι εξαιρετικά λεπτή και οι κίνδυνοι πολλοί. Έχει μπροστά της επικίνδυνες ισορροπίες ρίσκου και ευκαιριών και μένει να αποδείξει πόσο ικανός «ακροβάτης» είναι.
Η όξυνση της έντασης με τις ΗΠΑ δεν αφήνει άλλη επιλογή στην Κίνα από το να επιδιώξει προσέγγιση με την Ε.Ε., παρά τα τείχη που ορθώνουν οι κυβερνήσεις των 28 κρατών στις επιθετικές προσφορές εξαγορών των επιχειρήσεων του δράκου. Η στάση αυτή ωθεί μερίδα αναλυτών στο να υποστηρίξει ότι η Ένωση θα μπορούσε, αντί για «παράπλευρη απώλεια» του σινο-αμερικανικού πολέμου, να εξελιχθεί σε μεγάλο κερδισμένο. Το Πεκίνο έχει πράγματι προσκαλέσει ανοιχτά την Ε.Ε. να συγκροτήσουν μέτωπο κατά του προστατευτισμού των ΗΠΑ. Η επιχειρηματολογία του εύλογη: Από τη στιγμή που και οι δύο στηρίζουν τις πολυμερείς διαπραγματεύσεις, πρέπει να λάβουν κοινές πρωτοβουλίες για να καταδικάσουν τις μονομερείς ενέργειες της κυβέρνησης Τραμπ.
Ωστόσο και οι ΗΠΑ έχουν ζητήσει από τις Βρυξέλλες κοινή στάση κατά της Κίνας, την οποία άλλωστε και οι δύο κατηγορούν για πρακτικές ντάμπινγκ και κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ε.Ε. είναι ανοιχτή σε μία τέτοια προοπτική, αλλά ζητεί να αποσύρει η Ουάσιγκτον κάθε απειλή για δασμούς στις εισαγωγές αυτοκινήτων.
Η Ε.Ε. καλείται να επιλέξει άμεσα σε ποιο στρατόπεδο τη συμφέρει να είναι και πόσο μπορεί να πληγωθεί ή να κερδίσει. Αν συνταχθεί στο πλευρό της Κίνας θα ζητήσει σίγουρα ανταλλάγματα από το Πεκίνο, αλλά θα προκαλούσε την οργή του Ντόναλντ Τραμπ, φέρνοντας αντιμέτωπο τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας με ισχυρότατες πιέσεις. Μπορεί άραγε να αποφύγει το δίλημμα και να εξασφαλίσει τόσο κινεζικά οφέλη όσο και τη δέσμευση των ΗΠΑ να αποσύρουν την απειλή για δασμούς στα αυτοκίνητα;
Πιστεύει ότι έχει μία ευκαιρία να το κάνει μέσω της πρότασής της για αναδιάρθρωση και ενίσχυση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου. Η Ε.Ε. επιδιώκει να δώσει το φιλί της ζωής σε έναν οργανισμό που φαίνεται να αργοπεθαίνει, με προτάσεις που θα πείσουν τον Ντόναλντ Τραμπ να παραμείνει δεσμευμένος σε μία εμπορική τάξη πραγμάτων, στον σχεδιασμό της οποίας είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο οι ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο. Για τις αλλαγές θέλει να αποσπάσει το «ναι» και της κινεζικής πλευράς.
Δέσμευση του Πεκίνου για μη υποτίμηση του γιουάν
Η Κίνα δεσμεύτηκε, διά στόματος του Κινέζου πρωθυπουργού Λι Κεκιάνγκ, να μην προβεί σε υποτίμηση του νομίσματός της για να καταστήσει τις εξαγωγές της πιο ανταγωνιστικές, στον απόηχο του νέου γύρου δασμών από τις ΗΠΑ. Αποφεύγοντας να κάνει άμεση αναφορά στην κλιμάκωση της εμπορικής διένεξης, ο Κινέζος πρωθυπουργός χαρακτήρισε «άστοχες» τις φήμες ότι το Πεκίνο υποτιμά εσκεμμένα το νόμισμά του. Υπογράμμισε την ανάγκη αναμόρφωσης του παγκόσμιου πολυμερούς εμπορικού συστήματος και τόνισε ότι οι μονομερείς εμπορικές κινήσεις δεν επιλύουν τα προβλήματα. Λίγο νωρίτερα, κρατικά μίντια της Κίνας ανέφεραν ότι το Πεκίνο δεν φοβάται τα «υπερβολικά μέτρα» των ΗΠΑ, καθώς θα τα χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για να αντικαταστήσει τις εισαγωγές του, να ανοίξει περαιτέρω την οικονομία και να επιταχύνει την ανάπτυξη προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.