Η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ, λίγες ώρες αφότου το Πεκίνο ανταπόδωσε στην Ουάσιγκτον τα εμπορικά «πυρά», επιβάλλοντας πάντως δασμούς μικρότερης έκτασης από εκείνους που επέβαλε προ ημερών η κυβέρνηση Τραμπ.
Η Κίνα δεν θα προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της, δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Λι Κετσιάνγκ, λίγες ώρες αφότου το Πεκίνο ανταπόδωσε στην Ουάσιγκτον τα εμπορικά «πυρά», επιβάλλοντας πάντως δασμούς μικρότερης έκτασης από εκείνους που ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση Τραμπ.
Σε εκδήλωση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στην πόλη Τιαντζίν, σήμερα Τετάρτη, ο Κινέζος πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε ευθέως στην εμπορική διαμάχη Πεκίνου – Ουάσιγκτον, ωστόσο επεσήμανε πως οι πληροφορίες περί υποτίμησης του γιουάν είναι αβάσιμες. Τόνισε, δε, ότι η υποτίμηση του γιουάν προκαλεί περισσότερες ζημιές παρά οφέλη για την Κίνα και επεσήμανε πως το Πεκίνο δεν θα διαλέξει αυτόν τον δρόμο για να τονώσει τις εξαγωγές κυνηγώντας «μερικά κέρδη» και «λίγα δολάρια».
Τα σχόλια του κ. Λι έδωσαν ώθηση στο γιουάν, το οποίο έχει χάσει περίπου το 9% της αξίας του από τα μέσα Απριλίου, με φόντο τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ.
Μερίδα αναλυτών συνεχίζει να εκτιμά ότι η Κίνα θα χρησιμοποιήσει το νόμισμά της ως όπλο πριν καταφύγει στην απειλή του ξεπουλήματος των αμερικανικών ομολόγων. Ήδη έχει επιτρέψει την αισθητή υποτίμηση του γιουάν, η οποία και στηρίζει τις εξαγωγές της, που πλήττονται από τους αμερικανικούς δασμούς. Και αυτό το «όπλο», όμως, έχει τα όριά του, καθώς μία δραστική υποτίμηση του νομίσματος, θα μπορούσε να πυροδοτήσει μαζικές εκροές κεφαλαίων, τη στιγμή που το κινεζικό χρηματιστήριο αιμορραγεί.
Σε ό,τι αφορά το «όπλο» των ομολόγων, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι οι τοποθετήσεις της Κίνας σε αμερικανικό κρατικό χρέος περιορίστηκαν από τα 1,178 τρισ. δολάρια τον Ιούνιο σε 1,171 τρισ. δολάρια τον Ιούλιο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι μηνών, με το ποσό ωστόσο να παραμένει σε αρκετά υψηλά επίπεδα, που δεν ανησυχούν προς το παρόν την Ουάσιγκτον.
Ακόμη και μετά την μείωση αυτή -η οποία συνιστά συγκρατημένο μήνυμα του Πεκίνου προς τους Αμερικανούς- η Κίνα παραμένει ο κορυφαίος με διαφορά πιστωτής των ΗΠΑ. Στη δεύτερη θέση ακολουθεί η Ιαπωνία η οποία αύξησε τις τοποθετήσεις της σε αμερικανικά ομόλογα και έντοκα γραμμάτια στα 1,04 από 1,03 τρισ. δολάρια.
«Αν οι Κινέζοι ήθελαν πραγματικά να δείξουν τη δυσαρέσκειά τους μέσω των ομολόγων, θα είχαν κινηθεί πιο δραστικά» σχολίασε στο CNBC o Άντριου Μπρένερ της National Alliance. Όπως εξήγησε η Κίνα δεν έχει αυτή τη στιγμή πολλές εναλλακτικές στις οποίες μπορεί να στραφεί, εάν αποσύρει τοποθετήσεις από τα αμερικανικά ομόλογα. «Θα προτιμούσε να έχει στην κατοχή της διετή αμερικανικά ομόλογα με απόδοση 2,8% ή διετή γερμανικά με αρνητική απόδοση -0,53%;» είπε χαρακτηριστικά.
Χθες Τρίτη, η Κίνα ανακοίνωσε την επιβολή δασμών ύψους 5 έως 10% σε 5.207 αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων , ως αντίποινα για τον νέο γύρο δασμών που επέβαλαν από την πλευρά τους οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι νέοι κινεζικοί δασμοί θα τεθούν σε ισχύ στις 24 Σεπτεμβρίου.
Το Πεκίνο είχε προειδοποιήσει πως θα προβεί σε αντίποινα, μετά την ανακοίνωση, στις αρχές της εβδομάδας, της Ουάσιγκτον πως θα επιβληθούν πρόσθετοι δασμοί σε προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα, αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Συγκεκριμένα, από τον Λευκό Οίκο ανακοινώθηκε ότι επιβάλλονται σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα επιπρόσθετοι δασμοί ύψους 10% μέχρι το τέλος της χρονιάς, που κατόπιν θα αυξηθούν στο 25%.
Η επιβολή των νέων αμερικανικών δασμών θα τεθεί σε εφαρμογή την 24η Σεπτεμβρίου και το ύψος τους θα αυξηθεί στο 25% από 1ης Ιανουαρίου 2019, ώστε να δοθεί χρόνος σε αμερικανικές εταιρείες να προσαρμόσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους στρέφοντάς τις σε άλλες χώρες, όπως διευκρίνισε στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης. Η Ουάσιγκτον διαμήνυσε παράλληλα ότι θα επιβληθούν δασμοί σε ακόμη περισσότερα προϊόντα, αθροιστικής αξίας άλλων 267 δισ. δολαρίων, εάν το Πεκίνο ανταποδώσει.
Συνολικά, οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει την επιβολή δασμών σε κινεζικά προϊόντα συνολικής αξίας 250 δισ. δολαρίων, με το Πεκίνο να «απαντά» με δασμούς σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 110 δισ. δολαρίων.
Υπενθυμίζεται ότι η Κίνα εισήγαγε αμερικανικά προϊόντα ύψους 129,9 δισ. δολαρίων το 2017, ενώ εξήγαγε δικά της προϊόντα ύψους 505 δισ. δολαρίων στην αμερικανική αγορά. Για αυτό και στους τελευταίους αμερικανικούς δασμούς σε προϊόντα της αξίας 200 δισ. δολαρίων απάντησε με δασμούς σε αμερικανικές εισαγωγές αξίας 60 δισ. δολαρίων.
naftemporiki.gr