Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 14 Μαΐου 2001 20:35

Eυρωπαϊκά Χρηματιστήρια: Κλείσιμο

Η αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με την αυριανή απόφαση της Fed για τα επιτόκια αλλά και οι ανησυχίες από τις επιπτώσεις της επικράτησης του μεγιστάνα Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές ώθησε προς τα κάτω τους περισσότερους δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Οι απόψεις των αναλυτών σχετικά με την αυριανή απόφαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοικτής Αγοράς (FOMC) στο θέμα των επιτοκίων διίστανται και κανείς δεν φαίνεται ικανός να προβεί σε ασφαλείς εκτιμήσεις. Σύμφωνα με έρευνα του "Βloomberg", πάντως, οι 42 από τους 47 ερωτηθέντες οικονομολόγους εκτιμούν ότι η Fed θα προβεί σε μείωση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης, ενώ οι υπόλοιποι κάνουν λόγο για μείωση της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Οι περισσότεροι αναλυτές, ωστόσο, συμφωνούν ότι εάν αύριο αποφασιστεί, τελικά, νέα μείωση των επιτοκίων, η πέμπτη μέσα στο 2001, θα είναι και η τελευταία για μεγάλο χρονικό διάστημα, καθώς η αμερικανική οικονομία δείχνει σημάδια ανάκαμψης.

Σ΄αυτό συνηγορούν η αύξηση των πωλήσεων λιανικής και η ενίσχυση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, στοιχεία που δόθηκαν την Παρασκευή στη δημοσιότητα.

Στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, oι μαζικές ρευστοποιήσεις τίτλων της HSBC και της Energis «βύθισαν» το δείκτη FTSE 100 στις 5.690 μονάδες με πτώση 3,5%. Η μετοχή της Energis σημείωσε «βουτιά» κατά 10,19% και ακολούθησαν οι μετοχές των εταιρειών CMG και Telewest Communications με απώλειες 7,22% η κάθε μία.

Στο Χρηματιστήριο του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 έκλεισε στις 5.487,72 μονάδες με πτώση 1,43%. Αρνητικός πρωταγωνιστής η μετοχή της Moet Vuitton, η οποία υποχώρησε κατά 6,62% και οι μετοχές κορυφαίων εταιρειών από το χώρο των Τηλεπικοινωνιών, όπως η Alcatel και η France Telecom.

Στο Χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ο δείκτης Xetra DAX υποχωρεί κατά 1,26% και βρίσκεται στις 6.063,35 μονάδες. Η μετοχή της εταιρείας Infineon Technologies εξακολουθεί να καταγράφει τις μεγαλύτερες απώλειες, της τάξεως του 3,04%, μετά τις πληροφορίες που θέλουν τη μητρική Siemens να μειώνει το ποσοστό της στην πρώτη.

Πτωτικές τάσεις επικράτησαν και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με το δείκτη ΑΕΧ στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ να υποχωρεί κατά 0,86%, το δείκτη SMI στη Ζυρίχη κατά 0,58% και το δείκτη BEL 20 στις Βρυξέλλες να κλείνει κατά 0,57% χαμηλότερα σε σχέση με το κλείσιμο της Παρασκευής.

Εξαίρεση αποτέλεσε, ο δείκτης MIB 30 στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου, ο οποίος έκλεισε ενισχυμένος κατά 0,67% μετά την επικράτηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι στις βουλευτικές εκλογές που έθεσε τέλος στην πολιτική αβεβαιότητα.