Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 07 Ιουνίου 2006 17:48

Προβληματισμοί για μια αειφόρο ευρωπαϊκή ναυτιλιακή οικονομία

Σε διάλογο για το μέλλον της ευρωπαϊκής ναυτιλιακής πολιτικής καλεί τους πολίτες της Ε.Ε., η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δημοσιεύοντας σήμερα τη σχετική «Πράσινη Βίβλο» με τίτλο «Προς μια μελλοντική ναυτιλιακή πολιτική για την Ενωση: ένα ευρωπαϊκό όραμα για τους ωκεανούς και τις θάλασσες».

Το βασικό ερώτημα που θέτει στους πολίτες η Επιτροπή είναι με ποιον τρόπο, κατά τη γνώμη τους, θα μπορούσε να βελτιωθεί η ευρωπαϊκή ναυτιλιακή πολιτική, δημιουργώντας νέες θέσεις απασχόλησης και προστατεύοντας παράλληλα το θαλάσσιο περιβάλλον.

Η «Πράσινη Βίβλος» υπογραμμίζει τη διασύνδεση και αλληλεξάρτηση που έχουν μεταξύ τους οι διάφοροι τομείς των θαλάσσιων δραστηριοτήτων (π.χ. μεταφορές, εμπόριο, αλιεία, υδατοκαλλιέργειες, θαλάσσια έρευνα, τουρισμός, εγκαταστάσεις παραγωγής ενέργειας σε ανοιχτή θάλασσα κλπ.). Για παράδειγμα, επισημαίνεται με ποιον τρόπο μπορούμε να αναπτύξουμε τις λιμενικές υποδομές, διατηρώντας ταυτόχρονα αναλλοίωτα τα τοπικά οικοσυστήματα και την ανάπτυξη του τουρισμού.

Τονίζεται, επίσης, πως τα αλιευτικά σκάφη, τα πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, τα σκάφη αναψυχής, οι εταιρείες πετρελαίου και τα αιολικά πάρκα αγωνίζονται να βρουν θέση στα όλο και περισσότερο συνωστισμένα ευρωπαϊκά ύδατα.

Το ερώτημα που τίθεται είναι διαχείριση και ανάπτυξη για την κάθε θαλάσσια δραστηριότητα χωριστά, ή ολοκληρωμένη πολιτική προσέγγιση που θα περιλαμβάνει όλες τις δραστηριότητες της ναυτιλίας.

ΑΠΕ-ΜΠΕ