Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2018 09:33

Market Beat: Ανάμεσα στην ανησυχία για εμπορικό πόλεμο και την προσδοκία αντίδρασης τεχνικά

Σήμερα θα κυριαρχήσει η αύξηση της ανησυχίας για την εξέλιξη της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά την επιβολή επιπλέον δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα στις ΗΠΑ. Η ανακούφιση από την είδηση πως θα αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών σε ανώτερο επίπεδο εξαφανίστηκε αφού η διαρροή  από το Πεκίνο θέλει να μην επιθυμεί την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μετά από αυτή την εξέλιξη.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Σήμερα θα κυριαρχήσει η αύξηση της ανησυχίας για την εξέλιξη της διαμάχης μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας μετά την επιβολή επιπλέον δασμών σε εισαγόμενα προϊόντα από την Κίνα στις ΗΠΑ. Η ανακούφιση από την είδηση πως θα αρχίσουν συνομιλίες μεταξύ των δυο πλευρών σε ανώτερο επίπεδο εξαφανίστηκε αφού η διαρροή  από το Πεκίνο θέλει να μην επιθυμεί την επανάληψη των διαπραγματεύσεων μετά από αυτή την εξέλιξη. Η αύξηση της έντασης επηρέασε και τις τιμές των Πρώτων Υλών, αφού πλέον θεωρείται βέβαιη η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.  Αυτό προκαλεί μια αρνητικότητα στο διεθνές κλίμα που επηρεάζει και την ατμόσφαιρα των συναλλαγών στο ΧΑ. Εδώ πάσχουμε κύρια από την απουσία μέριμνας για την οικονομική δραστηριότητα και την έλλειψη ειδήσεων με καταλυτικό χαρακτήρα με τους αγοραστές να στηρίζουν τη διάθεση για ρίσκο στην τεχνική ανάλυση και στο ένστικτο αυτοσυντήρησης της αγοράς.

Μια δεύτερη ανοδική σύνοδος, με το τσιγκέλι, στην Αθήνα, που στο εσωτερικό της τα οικονομικά θέματα που βρίσκονται στο δημόσιο διάλογο αφορούν σε συντάξεις και επιστροφές, παρά σε πεδία που σχετίζονται με την ανάπτυξη. Μπορεί δε οι τράπεζες, με την εμφάνιση αγοραστών κύρια στο δεύτερο μέρος, να αποτέλεσαν τον πυλώνα της ανόδου, αλλά συνεχίστηκε η υποχώρηση του FTSEM και επίσης υποχώρησε ο τζίρος.

Από τα γεγονότα με χρηματιστηριακή χροιά όλα έχουν τη σημασία τους και όλα αναμένονται την Παρασκευή. Η αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE με την είσοδο δύο νέων μετοχών (ΤΕΝΕΡΓ και ΛΑΜΔ), το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων και η αξιολόγηση από την Moody’s. Η μεταβλητότητα παραμένει ανέφερε η Beta Sec, αφού οι επενδυτές συναλλάσσονται περιμένοντας νέα από το roadshow του ΧΑ στο Λονδίνο (19 - 20/9) και την αναδιάρθρωση των δεικτών FTSE που θα λάβει χώρα την Παρασκευή. Παραδοσιακά,  οι παρουσιάσεις στο εξωτερικό, συνηθέστατα, συνοδεύονται από βραχύβιο αγοραστικό ενδιαφέρον στο ταμπλό.

Η αγορά, αν οι επενδυτές λάμβαναν υπόψη μόνο το διεθνές κλίμα και όχι τη στατιστική προϊστορία του ΧΑ και ειδικά του τραπεζικού δείκτη, θα εμφάνιζε χθες στο πρώτο τέταρτο αρνητική μεταβολή. Αλλά μετά τις μάχες του πρώτου πεντάλεπτου φάνηκε, πως ο ΓΔ μπορούσε να κερδίζει εν μέσω πτώσης των αγορών στην Ασία και την Ευρώπη.

Με άνοιγμα στις 681 μονάδες, όταν ο τζίρος πέρασε τα 1,5 εκατ. ευρώ, είχε περάσει πάνω από τις 684. Σε αυτό μεγάλη συμμετοχή είχε ο τζίρος των τραπεζών και των ΜΟΗ, ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, που ήταν όλες ανοδικές και στις πρώτες θέσεις με βάση το τζίρο στις 10:50. Την ίδια ώρα ο DAX έπεφτε -0,49% και ο CAC -0,17%. Το ένστικτο επιβίωσης της αγοράς συνολικά, επέβαλλε τη διαφορετικότητα με αποφασιστικό τρόπο τουλάχιστον αρχικά. Ωστόσο και το δικό μας ταμπλό φώναζε, μέσα από τους χαμηλούς όγκους, ότι δεν μπορούσαν οι θεσμικοί να αγνοήσουν την κρισιμότητα της πιθανολογούμενης απόφασης της διακυβέρνησης Τραμπ, να επιβάλλει δασμούς και σε άλλα προϊόντα που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα. 

Χθες οι θεσμικοί που φοβήθηκαν, μήπως περνούσε ο μέσος όρος πιο κάτω από τα χαμηλά της περασμένης εβδομάδας, δεν έμειναν χθες αδιάφοροι. Ο τραπεζικός δείκτης συγκεκριμένα, για τον οποίο υπήρχαν, με κάθε τύπου ανάλυση, «απαγορευτικά απόπλου» προς κατώτερα επίπεδα, για λίγα λεπτά στο πρώτο μέρος βρέθηκε σε αρνητικό πεδίο. Όμως από τις 12:45 και μετά, βάδισε αταλάντευτα ανοδικά. Το εύρος διακύμανσης κραυγάζει περί των κινήτρων όσων, συμμετέχοντας, έφτασαν τον τζίρο στα 36 εκατ., για να μην περάσει η αγορά σε επίπεδα τιμών που θα προκαλούσαν τη διάθεση για ακόμα μεγαλύτερο ξεφόρτωμα θέσεων. Το σύνθημα ήταν άμυνα, το παρασύνθημα άμυνα και το φινάλε ομοίως. Αλλά δεν υπάκουσαν όλοι και μάλιστα οι υπάρχουσες πιέσεις σε αρκετά blue chip του αντιτραπεζικού μπλοκ δυνάμωσαν. Η υποψία μας είναι πως στην «αναπόφευκτη» άνοδο των τραπεζών απάντησαν οι short… αποτελεσματικά.

Από το αντιτραπεζικό μπλοκ του 25άρη είναι σαφής η πίεση λόγω ρευστοποίησης θέσεων από θεσμικά χαρτοφυλάκια στη ΓΕΚΤΕΡΝΑ, με τέταρτη διαδοχικά πτωτική συνεδρίαση ενώ χαλάρωσαν οι πιέσεις σε ΒΙΟ και ΔΕΗ. Διακρίναμε ένα σαφές ανοδικό κανάλι μέσα στο οποίο από τις 13:00 ως το πέρας της συνόδου κινήθηκε ο ΓΔ, με περισσότερες επισκέψεις στην κάτω γραμμή του και λιγότερες στην άνω. Φαινόμενο που υπογραμμίζει την παρουσία διαχειριστών που επιμένουν στη ρευστοποίηση θέσεων. Το road show του ΧΑ στο Λονδίνο, μπορεί να έρχεται σε περίοδο με επενδυτικές ανησυχίες διεθνώς και θολούρα στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, αλλά για αυτό αξίζει η προσπάθεια. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ    

Πτώση κατέγραψαν τα χρηματιστήρια της Wall Street με πρωταγωνιστή των απωλειών τον τεχνολογικό κλάδο καθώς κλιμακώνεται η ένταση στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.

Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ ανέβασε στο twitter ότι «Οι δασμοί έχουν βάλει τις ΗΠΑ σε πολύ δυνατή διαπραγματευτική θέση, με δισεκατομμύρια δολαρίων να ρέουν στη χώρα μας - και παρ' όλα αυτά οι αυξήσεις στα κόστη μέχρι στιγμής ήταν σχεδόν απαρατήρητες. Εάν οι χώρες δεν κάνουν δίκαιες συμφωνίες με εμάς, θα τους επιβληθούν δασμοί».

Στη Νέα Υόρκη, o Dow Jones σημείωσε πτώση 0,35% ή 92,55 μονάδων στις 26.062,12,  ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,55% στις 2.888,80 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,43% στις 7.895,79 μονάδες. Στον Dow, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Caterpillar (+0,9%) και 3M (+0,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Apple (-2,7%) και McDonalds (-1,6%).

Όπως αναφέρουν αναλυτές, οι ανησυχίες ότι η Apple μπορεί να βρεθεί στο μέσο της κόντρας ΗΠΑ-Κίνας προκάλεσε νέα πτώση της μετοχής. Όπως έχει σχολιάσει και η διοίκηση του τεχνολογικού κολοσσού, οι δασμοί σε κινεζικά προϊόντα ενέχεται να πλήξουν την επιχειρηματική της δραστηριότητα στην αγορά της Κίνας.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά μία μονάδα βάσης στο 2,99%.

ΕΥΡΩΠΗ

Στον ρυθμό των εξελίξεων στον πόλεμο επί των εμπορικών συναλλαγών κινήθηκαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,12% στις 378,11 μονάδες. 

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 σημείωσε οριακή πτώση 0,03% στις 7.302,10 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε χαμηλότερα 0,23% στις 12.096,41 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,07% στις 5.348,87 μονάδες. Στον αντίποδα, στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ, ο δείκτης IBEX της Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,42% στις 9.404,60 μονάδες και ο δείκτης MIB του Μιλάνου σημείωσε κέρδη 1,08% στις 21.111,40 μονάδες.

Ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη  επιβραδύνθηκε  τον Αύγουστο, όπως επιβεβαιώνουν τα τελικά στοιχεία της Eurostat. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε στο 2% από 2,1% τον Ιούλιο, σε ετήσια βάση. Ο δομικός πληθωρισμός, που εξαιρεί τα ενεργειακά κόστη και τα μη επεξεργασμένα είδη διατροφής, τον οποίο παρακολουθεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για τις αποφάσεις της, διαμορφώθηκε στο 1,2% ετησίως.

Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός ήταν 0,2%, ενώ ο δομικός 0,1%.

ΧΑ

Σημαντική η άνοδος των τραπεζικών μετοχών προκάλεσε μικρή άνοδο του ΓΔ  

Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας οι θεσμικοί έδωσαν στις τιμές των βασικών δεικτών μικτή τάση, με κίνηση σε θετικό και ικανού χρόνου φάσεις, με τον ΓΔ, σε αρνητικό πεδίο. Από τα πρώτα λεπτά οι αγοραστές κυριάρχησαν και έτσι στο πρώτο ημίωρο σημειώθηκαν τιμές πάνω από τις 684 μονάδες. Το ανώτερο μέρας ήρθε στις 10:56 και από τότε ουσιαστικά ξεκίνησε η υπεροχή της προσφοράς που πέρασε τον μέσο όρο σε αρνητικό πεδίο στις 12:15 ως τις 14:40 που ήταν το διάστημα όπου εμφανίστηκε το χαμηλό μέρας. Ο ΓΔ στις 17:00 ήταν στις 683,22 μονάδες και τον έκλεισαν στις 682,75 με καθοδική ώθηση περίπου 0,47 της μονάδας. Έκλεισε αρκετά ψηλότερα του κατώτερου μέρας (4,70 περίπου μονάδες).

Σήμερα, οι θεσμικοί επέτυχαν την μέγιστη θετική μεταβολή (+0,45%) ακριβώς στις 10:55 που εμφανίστηκε το μέγιστο στις 684,77 από 685,96 την Παρασκευή. Ενώ το ελάχιστο προσεγγίστηκε πριν τη μέση, αφού σημειώθηκε στις 12:38, όταν ο ΓΔ βρέθηκε στις 678,02 από 677,30 μονάδες την προηγούμενη.

Αναζητήθηκε ισορροπία των εντολών από αγοραστές και πωλητές και δεν ορίστηκε ποτέ μέσα στη σύνοδο, με τον ΓΔ στο μεγαλύτερο διάστημα σε ανοδικό κανάλι σταθερά από τις 12:40 ως το πέρας της συνεδρίασης ξεκινώντας με κίνηση πάνω από τις 678 μονάδες. Είχαν αποφασίσει  οι θεσμικοί να κάνουν την προσπάθεια για άνοδο και οδήγησαν σε κέρδη στο αρχικό διάστημα του πρώτου μέρους των συναλλαγών, αλλά με την εμφάνιση σημαντικής προσφοράς οδηγήθηκε σε αρνητική μεταβολή αργά και δεν παρέμεινε σε πτώση από την πρώτη ώρα του δεύτερου μέρους. Ήταν συνεπώς ισχυροί οι θεσμικοί που αγόραζαν επίμονα μετοχές του τραπεζικού μπλοκ κύρια. Στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος δεν κυριάρχησαν οι εντολές πώλησης και υπήρξε ανοδική αλλαγή στο αποτέλεσμα.

Οι θεσμικοί που ενδιαφέρθηκαν, οδήγησαν τον ΓΔ στην αρχή σε αρνητικό πεδίο, αφού άνοιξε στις 681,00 με προηγούμενο κλείσιμο στις 681,69 ήτοι με καθοδικό οριακό χάσμα 0,69 μονάδες. Μετά ακολούθησε περίοδος ανόδου που έφερε τιμές κοντά στο μέγιστο χάρη στο ενδιαφέρον για αγορές στις 10:48 (684,42 μονάδες) και στις 10:56 (684,77). Κάτι ανάλογο συνέβη στις αγορές της ευρωζώνης, με σπάνιες εναλλαγές πρόσημου μεταβολής και εμφανίστηκε μικρή άνοδος όσο λειτουργούσε το ΧΑ και τελικά ο DAX και το Παρίσι έκλεισαν με μικρές απώλειες. 

Τη σύνοδο σφράγισε το χαμηλότερο, από της προηγούμενης συνόδου, συναλλακτικό ενδιαφέρον που όμως αφορούσε κατά 1,523 εκατ. σε πακέτα. Η δε εμφάνιση κερδών για τα Τραπεζικά blue chip, ήταν σε συμφωνία με την δυναμική στα ελληνικά ομόλογα αναφοράς. Αφού η απόδοση υποχώρησε 5 μονάδες βάσης και πλησίασε το 4,04%.

Ήταν σύνοδος με πολλές εναλλαγές στην κυριαρχία των πωλητών και των αγοραστών. Το ελάχιστο στις 678, ήταν 2,2 μονάδες πάνω από το νέο κατώτερο τρέχοντος έτους από τη σύνοδο της 13/9 στις 675,77. Η κίνηση στην αγορά εξελίχθηκε με νευρική πλάγια δυναμική στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, που διατηρήθηκε σε επίπεδο μεταβολών, καθώς οι αγορές μετοχών των ΗΠΑ είχαν πτωτικό άνοιγμα και νευρική κίνηση κατόπιν. Έξω όπως και εδώ, πάντα υπολογίζανε το άνοιγμα των αγορών στις ΗΠΑ. Οι δημοπρασίες έκλεισαν τον ΓΔ στις 682,75 που ήταν 4,73 μονάδες πάνω από το ελάχιστο του και 2,0 μονάδες κάτω από το ανώτερο της ημερήσιας διακύμανσής του.

Ήταν μια σύνοδος με μικρότερο (6,7 μονάδες) εύρος διακύμανσης σε σύγκριση με τις 8,7 της προηγούμενης και το αποτέλεσμα της ήταν οριακά ανοδικό για την κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, που κατέληξε στα 49,625 από 49,588 δις ευρώ. Δέκα blue chip δεν υπέκυψαν εντέλει στις πιέσεις, τα ΠΕΙΡ +6,11%, ΑΛΦΑ +3,37%, ΕΥΡΩΒ +2,73%, ΒΙΟ +1,72%, ΕΤΕ +1,66%, ΑΔΜΗΕ +1,28%, ΜΟΗ +0,73%, ΔΕΗ +0,28%, ΟΠΑΠ +0,11% και ΕΕΕ +0,10%, και 14 μετοχές του 25άρη ήταν πτωτικές.

Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+3,16% από +2,62%), αφού οι επενδυτές έκλεισαν την ΑΛΦΑ στο +3,37% από +4,16%, την ΕΤΕ στο +1,66% από +0,46%, ΕΥΡΩΒ +2,73% από +1,68% και την ΠΕΙΡ στο +6,11% από +3,67%. Οι μετοχές του FTSEM αντιμετωπίστηκαν πάλι χειρότερα και αντίθετα από τα blue chip με μεταβολή -0,91% από -1,35%.

Η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (10 από 19) blue chip έναντι των καθοδικών (14 από 6) και ένα τη ΓΡΙΒ στα αμετάβλητα. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,16% και έφθασε στις 682,75 από 681,69 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1800,50 από 1795,87 μονάδες με μεταβολή +0,26%. Οι δημοπρασίες άλλαξαν οριακά χαμηλότερα την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη, αλλά το κλείσιμο έγινε πάνω από το μέσον της ημερήσιας διακύμανσης τους.

Για να συμβούν τα παραπάνω ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 63,703 από 67,718 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 1,523 από 20,960 εκατ. ευρώ. Στις μετοχές του 25άρη, χωρίς να ληφθούν υπόψη τα πακέτα κατευθύνθηκαν 32,777 από 39,296 εκατ. ευρώ και στου FTSEM 1,429 από 1,672 εκατ. ευρώ. Το πλήθος των ανοδικών ανήλθε σε 40 από 48 των καθοδικών 47 από 41 και 30 από 30 ήταν οι σταθερές.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Δεν πείστηκαν από την άνοδο οι traders

Στην πρώτη σύνοδο της εβδομάδας εκπνοής, οι θεσμικοί έδωσαν μεικτή δυναμική στον 25άρη. Τιμή ανοίγματος ήταν οι 1794,94 μονάδες με πτωτικό χάσμα 0,9 μονάδων. Το μέγιστο μέρας στις 1804,52 μονάδες ήταν η τιμή στις 10:56 ενώ λίγο χαμηλότερα στις 1804,33 έφθασε και στις 16:48. Το ελάχιστο στις 1784,29 μονάδες σημειώθηκε στις 12:34. Το κλείσιμο ορίστηκε στις 1800,50 μονάδες με μεταβολή +0,26%. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 29,910 εκατ. ευρώ.

Για την κυρίαρχη σειρά στα ΣΜΕ του 25άρη, άλλαξαν χέρια 887 συμβόλαια με ανώτερο τις 1804,75 μονάδες, κατώτερο τις 1781,00 και τελευταίες πράξεις στις 1799,75 μονάδες. Διακινήθηκαν επίσης 705 ΣΜΕ λήξης Οκτωβρίου με ανώτερο τις 1805,00, κατώτερο τις 1781,50 με τελευταίες πράξεις στις 1797,50 μονάδες. Για τη σειρά λήξης Νοεμβρίου διακινήθηκε ένα ΣΜΕ. Οι ανοικτές θέσεις για τη σειρά Σεπτεμβρίου, ήταν 7737 ΣΜΕ και της επόμενης σειράς ανήλθαν σε 1288 ΣΜΕ.

Είναι φανερή η επιφύλαξη των traders για πρόβλεψη της βραχυπρόθεσμης τάσης, βάσει των τιμών που δίδουν στα ΣΜΕ του 25άρη της επόμενης σειράς, αν συγκριθούν με της τρέχουσας.  Είναι επίσης δικαιολογημένη αν λάβουμε υπόψη ότι στη Νέα Υόρκη, o Dow Jones σημείωσε πτώση 0,35% ή 92,55 μονάδων στις 26.062,12,  ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,55% στις 2.888,80 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,43% στις 7.895,79 μονάδες. Νωρίτερα, ο Πρόεδρος Τραμπ ανέβασε στο twitter ότι «Οι δασμοί έχουν βάλει τις ΗΠΑ σε πολύ δυνατή διαπραγματευτική θέση, με δισεκατομμύρια δολαρίων να ρέουν στη χώρα μας - και παρ' όλα αυτά οι αυξήσεις στα κόστη μέχρι στιγμής ήταν σχεδόν απαρατήρητες. Εάν οι χώρες δεν κάνουν δίκαιες συμφωνίες με εμάς, θα τους επιβληθούν δασμοί».

Σχόλια εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Οι ομιλίες Κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης στην Θεσσαλονίκη έχουν σηκώσει ψηλά την προεκλογική μάχη, μία μάχη που δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει, μιας και τα γεγονότα τρέχουν με γρήγορους ρυθμούς.

Το τι θα γίνει σε σχέση με τις συντάξεις και το Μακεδονικό έχει την σημασία του, μιας και είναι δύο δεδομένα που το αποτέλεσμά τους μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις.

Τσίπρας και Μητσοτάκης μίλησαν για μείωση φόρων και για επενδύσεις, θέλοντας να καθησυχάσουν τις Αγορές, κάτι που είναι θετικό σε σχέση με τους φόβους που είχαν δημιουργηθεί. Φυσικά από μόνο του δεν είναι αρκετό, μιας και αυτό που μας λείπει είναι ένα σταθερό και φιλοεπενδυτικό περιβάλλον, αν θέλουμε να προσελκύσουμε σημαντικές επενδύσεις τα επόμενα χρόνια κάτι που έχουμε τόσο πολύ ανάγκη σαν Οικονομία.

Ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που προβληματίζει για το μέγεθος της πτώσης του και μάλιστα σε ένα timing που δεν έχει ιδιαίτερο λόγο υποχώρησης, όσα προβλήματα και να έχει σε σχέση με τα "κόκκινα" δάνεια. Παρόλα αυτά τον έχουμε συνηθίσει τα τελευταία 2 χρόνια να κάνει την κίνηση ανάμεσα στο 600 και το 1000 και κάθε φορά λέμε ότι κάτι αλλάζει.

Η εβδομάδα είναι λήξης συμβολαίων, με άλλο ένα τρίμηνο να κερδίζεται από τους "short", ειδικά στον Τραπεζικό κλάδο και αυτό έχει την σημασία του, μιας και πολλά funds έχουν ποντάρει στην πτωτική κίνηση, ενώ άλλα πιο μακροπρόθεσμα, χωρίς να βιάζονται, αυξάνουν θέσεις. Οι χαμηλοί όγκοι στην Αγορά βοηθάνε σε τόσο μεγάλες κινήσεις.

Οι περισσότεροι τίτλοι έχουν τελείως διαφορετική συμπεριφορά, σε σχέση με τον Τραπεζικό κλάδο, συνεχίζοντας να βλέπουμε ένα Χρηματιστήριο δύο ταχυτήτων.

Σήμερα

Οι ασιατικές μετοχές υποχώρησαν και οι τιμές του χαλκού μειώθηκαν σήμερα Τρίτη 18/9, αφού η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε νέους δασμούς για τις κινεζικές εισαγωγές, αναζωογονώντας τις εμπορικές εντάσεις μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

Τα ΣΜΕ επί των δεικτών των ΗΠΑ σημείωσαν επίσης μια πτώση, καθώς σήμερα υποχώρησαν κατά 0,2%.  Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για τις μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3% με το δείκτη Hang Seng του Χονγκ Κονγκ στο -0,3% αρχικά ενώ στις 08:40 δική μας ώρα ήταν στο -0,75% και οι μετοχές της Αυστραλίας έχαναν -0,48%.

Οι κινεζικές μετοχές ήταν χαμηλότερα αρχικά με τον δείκτη των blue-chip οριακά κάτω κατά -0,01%, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας κόντρα την τάση, κερδίζοντας περισσότερο από +1,5%.

Ορισμένοι αναλυτές δήλωσαν ότι η αντίδραση της αγοράς ήταν κάπως χλιαρή επειδή η ανακοίνωση της Τρίτης για τους δασμούς ήταν σύμφωνη με τις προσδοκίες και είχε ενσωματωθεί στις τιμές. Ο Κινέζος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Liu θα είχε συνάντηση στο Πεκίνο την Τρίτη για να συζητήσει την απάντηση της κυβέρνησης, ανέφερε το Bloomberg News επικαλούμενο ένα πρόσωπο που ενημερώθηκε για το θέμα.

Η εφημερίδα South China Morning Post, αναφερόμενη σε μια μη αναγνωρισμένη πηγή στο Πεκίνο, ότι η Κίνα επανεξετάζει το προηγούμενο σχέδιό της να στείλει μια αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Liu He στις Ηνωμένες Πολιτείες την επόμενη εβδομάδα για νέες συνομιλίες και τώρα μοιάζει απίθανο να το πράξει.