Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 07:51

Ιαπωνία: Αύξηση του δανεισμού, προς το τέλος ο αντιπληθωρισμός

ΑΥΞΗΣΗ για τέταρτο μήνα σημείωσε τον Μάϊο ο δανεισμός στην Ιαπωνία, στηρίζοντας την πιθανότητα η Κεντρική Τράπεζα να αυξήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού, τώρα που η οικονομία αναδύεται, μετά από επτά και πλέον έτη αντιπληθωρισμού.

Τα δάνεια αυξήθηκαν 1,2% τον Μάϊο, σε σύγκριση με τον Μάϊο του 2005, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της τράπεζας στο Τόκυο. Κατά μέσον όρο πέντε οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, προέβλεπαν ότι η αύξηση των δανείων θα ήταν σε ποσοστό 1,3%.

Οι τράπεζες, όπως η Mizuho Financial Group Inc., ανταποκρίνονται στο αίτημα για χορήγηση δανείων στη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία στον κόσμο, καθώς οδεύει προς τη μεγαλύτερη, μεταπολεμικά, ανάπτυξη. Τα δάνεια άρχισαν να αυξάνονται τον Φεβρουάριο, ενώ η αξία τους μειώθηκε κατά 1/5 από το 1991 με τη φούσκα της οικονομίας, σηματοδοτώντας μείωση της αξίας των περιουσιακών στοιχείων και τρεις υφέσεις.

Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 113,42 έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ στις 8:57 π.μ. στο Τόκυο, από 113,44 που ήταν πριν από την ανακοίνωση της αύξηση των δανείων.

Δεκατρείς οικονομικοί αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg, εκτιμούν ότι η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε σε ετήσια βάση με ρυθμό 3,2% το πρώτο τρίμηνο, μετά την έκθεση στις 5 Ιουνίου, ότι οι επενδύσεις των εταιρειών αυξήθηκαν κατά 13,9%.

Η ζήτηση για δάνεια από τις 50 μεγαλύτερες δανείστριες της χώρας, αυξήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα έξι ετών τον Απρίλιο, σύμφωνα με την έκθεση της Bank of Japan. Οι τράπεζες είπαν ότι η ζήτηση ήταν η μεγαλύτερη από τότε που η Κεντρική Τράπεζα άρχισε να μετρά τον δανεισμό το 2000. Διαφορετική έκθεση της Κεντρικής Τράπεζας έδειξε ότι ο δανεισμός των περιφερειακών τραπεζών, που αποτελεί το 40% όλων των δανείων, αυξήθηκε 2,6% τον Απρίλιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.