Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2018 09:38

Market Beat: Από τη δυναμική στις Τράπεζες διαμορφώνεται η τάση

Η ατμόσφαιρα σήμερα φορτίζεται από την αίσθηση πως θα ανακοινωθούν σήμερα κιόλας από τις ΗΠΑ, νέοι δασμοί προς εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. Αυτό σφράγισε τη δυναμική στα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα και ήταν η αιτία που την Παρασκευή, οι αγορές της Νέας Υόρκης έκλεισαν με οριακές μεταβολές, αλλά κέρδη στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Η τρίτη εβδομάδα έχει στο τέλος της την εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου και είναι γνωστό πως θα υπάρξουν σύνοδοι ή κάποια διαστήματα ενδοσυνεδριακά με άνοδο. Ωστόσο η στατιστική προϊστορία όπου οι διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες είναι από το Μάιο και μετά το πολύ δύο, δείχνει πιθανή ανοδική τη βδομάδα που ξεκινά. Καθώς ήδη στο μήνα αυτό έχει συμπληρωθεί το μοτίβο των δυο στη σειρά πτωτικών εβδομάδων.

Του Κώστα Ιωαννίδη

Η ατμόσφαιρα σήμερα φορτίζεται από την αίσθηση πως θα ανακοινωθούν σήμερα κιόλας από τις ΗΠΑ, νέοι δασμοί προς εισαγόμενα κινεζικά προϊόντα. Αυτό σφράγισε τη δυναμική στα ασιατικά χρηματιστήρια σήμερα και ήταν η αιτία που την Παρασκευή, οι αγορές της Νέας Υόρκης έκλεισαν με οριακές μεταβολές, αλλά κέρδη στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη. Η τρίτη εβδομάδα έχει στο τέλος της την εκπνοή των σειρών Σεπτεμβρίου και είναι γνωστό πως θα υπάρξουν σύνοδοι ή κάποια διαστήματα ενδοσυνεδριακά με άνοδο. Ωστόσο η στατιστική προϊστορία όπου οι διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες είναι από το Μάιο και μετά το πολύ δύο, δείχνει πιθανή ανοδική τη βδομάδα που ξεκινά. Καθώς ήδη στο μήνα αυτό έχει συμπληρωθεί το μοτίβο των δυο στη σειρά πτωτικών εβδομάδων.

Ακόμα και όταν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκόσμια εμφάνισαν εβδομαδιαία άνοδο, στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν απώλειες και μάλιστα ο FTSEM μεγάλες. Τη διάθεση για ρίσκο ανέβασαν τα νέα από την πρόταση των ΗΠΑ προς τους Κινέζους παράγοντες για επανέναρξη των συνομιλιών για τις εμπορικές τους σχέσεις. Στο εσωτερικό, είχαμε την αφομοίωση από τους θεσμικούς των όσων δηλώθηκαν από την κυβέρνηση για την μετά τα μνημόνια ανάπτυξη, καθώς και για αυτά που δεν δηλώθηκαν από τους αρμόδιους των θεσμών. Οι οποίοι είχαν επισκεφτεί τη χώρα για πρώτη φορά χωρίς μνημόνιο.

Στη δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη είχαμε μια μοναδική επίδειξη της βαρύτητας και άρα της ισχύος των τραπεζικών μετοχών στον 25άρη, που πάνω του στηρίζονται και τα παράγωγα. Ακόμα και όσοι δεν έχουν προτιμήσει τραπεζικές μετοχές, αξίζει να παρακολουθούν τις διαθέσεις των θεσμικών απέναντί τους.

«Για ακόμα μια φορά οι Τράπεζες 'χορεύουν' τον Γενικό Δείκτη του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, ωθώντας τον από τις αρχές του Αυγούστου σε μια ισχυρή πλαγιοκαθοδική κίνηση, προκαλώντας στην πορεία σοβαρά διαγραμματικά ρήγματα, τόσο στο επίπεδο των 700 μονάδων, όσο και στη βεβαρημένη από το όγκο των ρευστοποιήσεων περιοχή των 685 μονάδων, ενώ ποσοστιαία πλέον η πτώση αυτή αγγίζει -11%», αναφέρει ο Απόστολος Μάνθος. Καταλήγει δε ως εξής στο σχόλιό του μετά το πέρας των συναλλαγών την Παρασκευή: «Ο "ένοχος" της καθοδικής φυγής Τραπεζικός δείκτης έχει περάσει με διαγραμματική πτωτική γωνία κλίσης 77º, μέσα από την πολύ σημαντική στήριξη των 604 μονάδων και κατευθύνεται προς το επίπεδο στήριξης των 563 με 550 μονάδων. Περιοχή, όπου αποτελεί και το “the last frontier” στον αναβαφτισμένο από το Καλοκαίρι του 2016 δείκτη. Από εκεί και κάτω η διαγραμματική ανάλυση αποτυπώνει τις στηρίξεις υπό μορφή "Fibonacci", δίνοντας ως σημεία στήριξης τις 528 και μετά τις 444 μονάδες.

Χαρακτηριστικό δε της δύναμης των ρευστοποιήσεων είναι και ο σχηματισμός του τεχνικού δείκτη σχετικής δύναμης (RSI), όπου παρά τη δημιουργία ενός διπλού πάτου στην υπερπουλημένη ζώνη, τον αποψηφιδοποιεί στη συνέχεια κινούμενος σε επικίνδυνες περιοχές. Μόνο η άμεση ανοδική αντίδραση άνω των 620 μονάδων, θα μπορέσει να βγάλει το δείκτη από την εντατική».

Με την τεχνική ανάλυση να δείχνει με όλα τα εργαλεία της την οριακή κατάσταση στην οποία έφερε τους δείκτες το ξεπούλημα στις Τράπεζες και το διεθνές κλίμα να διαμορφώνουν τιτιβίσματα του προέδρου Τραμπ, η νευρικότητα δεν πρόκειται να λείψει.

Αλλά όσο διατηρείται, δεν επιτρέπεται να ξεθαρρέψουν οι ιδιώτες επενδυτές. Μια σχολαστική παρατήρηση της διόρθωσης που έφερε ο Σεπτέμβρης στους FTSEM και FTSE25 αποκαλύπτει μια ισότιμη μείωση της αξίας τους. Ενώ δεν είναι θετικό το πέρασμα της συνολικής κεφαλαιοποίησης κάτω από τα 50 δις ευρώ. Γιατί δικαιολογεί την αντιμετώπιση του ΧΑ από τους ξένους θεσμικούς ως αναδυόμενης αγοράς του ευρώ. Ξεκινά η εβδομάδα εκπνοής κάθε τύπου παράγωγων προϊόντων και εκτιμούμε ότι η αγορά «χρωστά» άνοδο ή ανοδικά διαστήματα για την μετακύληση θέσεων στα ΣΜΕ επί μετοχών και του 25άρη. Άλλο ένα ζήτημα που υπαγορεύει παραμονή τις παρυφές των συναλλαγών και συνετή υπομονετική παρατήρηση.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

Πολλαπλή ανάγνωση των συμπερασμάτων μιας «μαύρης» επετείου

Κανένας δεν διακατέχεται από ουδέτερες σκέψεις, τις μέρες της συμπλήρωσης δέκα χρόνων από την κατάρρευση της Lehman. Αλλά αυτό που εντυπωσιάζει είναι οι πιθανοί συνδυασμοί που μπορούν να γίνουν με αυτή την ευκαιρία. Όπως το πόσο ασφαλέστερο είναι το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα, μετά από αυτή την εμπειρία. Επίσης υπάρχει το ερώτημα της ασυνήθιστα μακράς διάρκειας της ανόδου των χρηματιστηρίων, αμέσως μετά την εγγραφή του τέλους ενός τρελού ξεπουλήματος μετοχικών αξιών, από τον Σεπτέμβρη του 2008 ως τον Μάρτιο του 2009. Το οποίο απαντά ωστόσο στο πρώτο ερώτημα, αφού είναι η διάθεση για ρίσκο, με διάρκεια εννέα χρόνων, που έχει φέρει τους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων σε νέα υψηλά βίου, που διαρκώς ανανεώνονται. Άρα οι ενεργοί διαχειριστές έχουν εμπιστοσύνη στην λειτουργία των αγορών και στα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξάγονται κατά καιρούς.

Αξίζουν αναφοράς και άλλα συμπεράσματα αναφορικά με εύλογα ερωτήματα, αλλά μάλλον χωρίς μεγάλη βαρύτητα στη διαμόρφωση του φρονήματος των επενδυτών. Όπως για παράδειγμα, τι έφερε στο φως γύρω από τις πράξεις απάτης, η Επιτροπή Διερεύνησης Οικονομικών Κρίσεων. Σχηματίστηκε με τον νόμο εναντίον της Απάτης και υπέρ της Ανάκτησης των ζημιών από αυτή (Fraud Enforcement and Recovery Act) του 2009. Τα συμπεράσματα αυτής της Επιτροπής θα ήταν η επίσημη άποψη της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το σύνολο αυτής της καταστροφικής υπόθεσης.

Συμβαίνει συνήθως

Αξίζει να θυμηθούμε ότι χρησιμοποιήθηκαν τότε όροι όπως «σκιώδεις τραπεζικές διαδικασίες», και ενώ στη Lehman διέθεταν τις καλύτερες αναλύσεις γύρω από τις αγορές σταθερού εισοδήματος, η κατάρρευση της προέκυψε από την αγορά ομολόγων. Μόνο που δεν αφορούσε τις αγορές χρέους όπως τις γνώριζαν και τις γνωρίζουν οι ιδιώτες επενδυτές. Το σκιώδες σύστημα δανεισμού, δεν είχε συμπεριληφθεί στα οικονομικά εγχειρίδια και δέκα χρόνια από τότε, νομίζουμε πως έμειναν στη… σκιά όσα συνέβησαν πραγματικά. Η Επιτροπή Διερεύνησης Οικονομικών Κρίσεων αφού πέρασε ένα χρόνο ερευνών με δημόσιες ακροάσεις επί 19 μέρες, συνομίλησε με περισσότερους από 700 μάρτυρες και έχοντας επιθεωρήσει εκατομμύρια σελίδες εγγράφων, εκδίδει την τελική της έκθεση τον Ιανουάριο του 2011. Έξι μήνες μετά τη δημοσίευσή της, ήταν ακόμα στα δελτία ειδήσεων αλλά για απολύτως λάθος λόγους. Την τελευταία στιγμή, ακυρώθηκε μια προγραμματισμένη συνάντηση μεταξύ μελών της Βουλής των αντιπροσώπων και των μελών της FCIC τον Ιούλιο του 2011. Αντ 'αυτού, οι Δημοκρατικοί εξέδωσαν μια έκθεση 37 σελίδων για το πώς πίστευαν, ότι οι

Ρεπουμπλικανοί χρησιμοποιούν τις θέσεις τους στο συμβούλιο για να υπονομεύσουν την πολιτική των Δημοκρατικών.

Για να μη θεωρούμε ότι μόνο στην Ελλάδα συμβαίνει συνήθως, η κυβέρνηση των ΗΠΑ επίσης ξεκίνησε δράση μετά την ολοκλήρωση του χειρότερου δυνατού αποτελέσματος. Έχοντας αποφύγει τις κλιμακούμενες προειδοποιήσεις για σχεδόν δύο χρόνια, οι ίδιοι ιθύνοντες βρέθηκαν σε θέση να βοηθήσουν στην αναζωπύρωση της παγωμένης οικονομίας και να γράψουν ιστορία. Την άνοιξη του 2009, μετά από τρία τεράστια κύματα ρευστοποίησης θέσεων σε διάφορα assets παγκόσμια, που είχαν ανακατώνει την παγκόσμια οικονομία με τρόπους που δεν είχαν βιώσει τέσσερις γενιές, το Κογκρέσο ανέλαβε δράση. Και όπως είναι «φυσικό», υπήρξε διαφωνία από την αρχή. Καμία κυβερνητική προσπάθεια ελέγχου δεν θα είναι ποτέ ελεύθερη από την πολιτική. Ούτε η έρευνα για το παρελθόν θα περιοριστεί στο παρελθόν. Κάθε έρευνα θα γίνεται πάντοτε με το ένα μάτι να κοιτάζει το πώς θα επηρεάσει το μέλλον. Η FCIC δεν ήταν διαφορετική, με τις πολιτικές δυνάμεις να προσπαθούν να καθοδηγήσουν τα συμπεράσματά της με βάση μια συγκεκριμένη «κινητήρια» κατεύθυνση.

Το καυτό σήμερα

Δέκα χρόνια μετά από το γεγονός που πυροδότησε την παγκόσμια ύφεση και ξεκίνησε από τις ΗΠΑ, οι αγορές της Wall Street εμφανίζουν την καλύτερη εικόνα παγκοσμίως. Οι φορολογικές περικοπές του Προέδρου Donald Trump έχουν ενισχύσει σαφώς την αμερικανική οικονομία και του έδωσαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση για το πόσο μπορεί να κλιμακώσει τον εμπορικό πόλεμο με τους κυριότερους εμπορικούς εταίρους της, χωρίς να ζημιώσει την οικονομία των ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, τα στοιχεία υποδηλώνουν ότι η εκρηκτική ρητορική του Προέδρου Trump πως «οι εμπορικοί πόλεμοι είναι καλοί και κερδίζονται εύκολα» μπορεί να μην είναι τόσο υπερβολική όσο πιστεύεται ευρέως, ειδικά από τους περισσότερους οικονομολόγους.

Η δύναμη της αμερικανικής οικονομίας προσέφερε επίσης στον Πρόεδρο της Fed Jerome Powell και στους συναδέλφους του την πεποίθηση ότι μπορούν να συνεχίσουν να αυξάνουν το επιτόκιο των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Θέλουν να "εξομαλύνουν" τη νομισματική πολιτική αυξάνοντας το βασικό επιτόκιο στο 3,00% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.

Οι αναδυόμενες αγορές όμως πλήττονται από μια τριπλή μάστιγα. Το πρόβλημα διεθνώς είναι ότι ο υπόλοιπος κόσμος, ιδιαίτερα οι αναδυόμενες οικονομίες, εξαρτώνται από τα ασυνήθιστα χαμηλά επιτόκια στα οποία μπορούσαν να δανειστούν τα δολάρια και από τη δυνατότητα να δανειστούν πολλά κεφάλαια σε δολάρια. Τώρα πλήττονται τριπλά από την άνοδο των αμερικανικών επιτοκίων, τα ασθενέστερα σε σχέση με το δολάριο τοπικά νομίσματα και τις εκροές κεφαλαίων. Ο δείκτης νομισμάτων των Αναδυόμενων Αγορών MSCI μειώθηκε κατά 7,7% μέχρι την Παρασκευή 7/9 από το φετινό υψηλό για το έτος στις 25 Ιανουαρίου. Ο δείκτης τιμών των μετοχών των αναδυόμενων αγορών MSCI μειώθηκε κατά 13,9% (σε τοπικά νομίσματα) και 23,5% (σε δολάρια) την ίδια περίοδο.

Εν τω μεταξύ, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) παλεύει ακόμα με διάφορα θέματα. Μια νέα ιταλική κυβέρνηση «πιέζει», κύρια για τον κανόνα της ΕΕ που απαγορεύει τα δημοσιονομικά ελλείμματα να υπερβούν το 3% του ΑΕΠ. Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων ταράχθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Είναι από τις χώρες που η οικονομία τους επλήγη από την παγκόσμια ύφεση. Πιθανά λιγότερο από όσο της Ιρλανδίας, της

Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας, που χρειάστηκαν προγράμματα στήριξης για να πετύχουν την απαραίτητη δημοσιονομική εξυγίανση, με την τελευταία να τα χρησιμοποιεί επί οκτώ χρόνια. Η βρετανική λίρα υποχώρησε 4,3% από την αρχή του τρέχοντος έτους με τις αυξανόμενες ανησυχίες περί ενός "σκληρού" Brexit. Ο εμπορικός πόλεμος του Trump και η κρίση των αναδυόμενων αγορών επιβάρυναν τις εργοστασιακές παραγγελίες της Γερμανίας, οι οποίες υποχώρησαν κατά 8,1% μέχρι τον Ιούλιο, από το ρεκόρ τους στο τέλος του περασμένου έτους, με την πτώση των παραγγελιών από το εξωτερικό κατά 11,9%.

Κεραυνός μέτριας ισχύος

Ο παγκόσμιος χρηματιστηριακός δείκτης ανέβηκε την Παρασκευή, καθώς οι μετοχές των τραπεζών και των εταιριών ενέργειας ενισχύθηκαν, αλλά η ορμή υπονομεύθηκε από ένα ρεπορτάζ σύμφωνα με το οποίο η Ουάσιγκτον μπορεί να προσθέσει φωτιά στον εμπορικό πόλεμο με το Πεκίνο. Αυτό αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το Bloomberg.

Τα νέα αυτά έκαμψαν την εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι αρχικά ώθησαν το δείκτη MSCI All-Country World, που παρακολουθεί τις μετοχές σε 47 χώρες, στο υψηλότερο επίπεδο από τις 4 Σεπτεμβρίου. Ο δείκτης αυξήθηκε κατά 0,22% την ημέρα.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, αναμένεται να ανακοινώσει νέους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ήδη από τη Δευτέρα, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης στο Reuters το Σάββατο. Το επίπεδο των δασμών θα είναι πιθανώς περίπου 10%, ανέφερε η Wall Street Journal πληροφορημένοι από ανθρώπους που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα. Αυτό είναι χαμηλότερο από το 25% που η διοίκηση δήλωσε ότι σκέφτεται για αυτόν τον πιθανό γύρο τιμολογίων. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε ένα αίτημα για σχολιασμό. Αυτά αφήνουν ανοικτό το ζήτημα των επενδυτικών διαθέσεων στην αρχή της εβδομάδας.

Η απόδοση του δεκαετούς ομολόγου αναφοράς ΗΠΑ την Παρασκευή άγγιξε το ψυχολογικά σημαντικό 3%, για πρώτη φορά σε περισσότερο από ένα μήνα, καθώς οι τιμές των αμερικανικών κρατικών ομολόγων μειώθηκαν από τα αρκετά ισχυρά οικονομικά στοιχεία που φάνηκαν ικανά να στηρίξουν τα σχέδια της Federal Reserve για αύξηση επιτοκίων άλλες δύο φορές στο 2018.

Την δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη, ο S&P 500, κλείνοντας στις 2904,98 μονάδες, είχε άνοδο +1,16% ενώ στο 2018 διαμόρφωσε κέρδη +8,65%. Ο Dow, με μεταβολή +0,92%, έκλεισε στις 26.154,67 μονάδες, στο 2018 κερδίζει 5,81%. Ο S&P400 κερδίζοντας +0,95% διαμόρφωσε επίδοση φέτος +7,68%, ενώ ο Russell 2000 της μικρής κεφαλαιοποίησης, με μεταβολή +0,50%, εμφάνισε ετήσια απόδοση +12,13%. Ο δε Nasdaq, με άνοδο +1,36%, ανέβασε τα κέρδη του για το 2018 στο +16,03%.

Ο FTSE100 του Λονδίνου ενισχύθηκε +0,36% στη βδομάδα, με απώλειες -4,99% στο 2018. Ο DAX κέρδισε +1,38%, με ετήσια επίδοση -6,14%, ο CAC είχε μεταβολή +1,91%, απόκτησε πάλι θετική απόδοση στο 2018 +0,75%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας κέρδισε +2,12% και στο έτος αποδίδει -6,76%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία με μεταβολή +2,14%, στο 2018 αποδίδει πλέον -4,43%. Ο Bovespa της Βραζιλίας έπεσε -1,29%, με -1,27% επίδοση φέτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού ανέβηκε +1,31%, ανακτώντας θετική επίδοση για το 2018, με απόδοση +0,52%.

Ο Nikkei, με εβδομαδιαία μεταβολή +3,53%, στο 2018 απόκτησε κέρδη +1,45%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα είχε μεταβολή +1,61% και επίδοση για φέτος -6,05%. Ο δείκτης

Sensex στην Ινδία έχασε -0,78%, στο 2018 αποδίδει +11,84%. Στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng κέρδισε +1,16% και στο 2018 εμφάνισε επίδοση -8,80%. Πτώση -0,76% εμφάνισε ο δείκτης του χρηματιστηρίου της Σαγκάης SSE Comp. Ind., με επίδοση στο έτος -18,91%.

Ο χρυσός κινήθηκε πτωτικά, -0,29%, στα 11981,30 δολάρια η ουγκιά, με επίδοση το 2018 -8,18%. Αντίθετα κατά +1,65%, κινήθηκε το πετρέλαιο Crude. Στο 2018 γράφει κέρδη +14,78%.

ΧΑ

Μια ακόμα πτωτική εβδομάδα λόγω Τραπεζών

Ακόμα και όταν οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες παγκόσμια εμφάνισαν εβδομαδιαία άνοδο, στο ΧΑ οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν απώλειες και μάλιστα ο FTSEM μεγάλες. Τη διάθεση για ρίσκο ανέβασαν τα νέα από την πρόταση των ΗΠΑ προς τους Κινέζους παράγοντες για επανέναρξη των συνομιλιών για τις εμπορικές τους σχέσεις. Στο εσωτερικό, είχαμε την αφομοίωση από τους θεσμικούς των όσων δηλώθηκαν από την κυβέρνηση για την μετά τα μνημόνια ανάπτυξη, καθώς και για αυτά που δεν δηλώθηκαν από τους αρμόδιους των θεσμών. Οι οποίοι είχαν επισκεφτεί τη χώρα για πρώτη φορά χωρίς μνημόνιο.

Παράλληλα συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από εισηγμένες στο ΧΑ. Λογιστικές καταστάσεις έχουν δημοσιεύσει μόνο 37 μη τραπεζικές και επενδυτικές εταιρείες, αλλά σ’ αυτές συγκαταλέγονται οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους Ομίλους με μετοχή στο ταμπλό, οπότε οι επιδόσεις τους μπορούν να θεωρηθούν αρκετά αντιπροσωπευτικές. Το 2018 θα είναι μια ακόμη χρονιά, από το 2014 και μετά, που θα συνεχιστεί η βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων. Ωστόσο τη δεύτερη βδομάδα του Σεπτεμβρίου, με ανοδικές την πρώτη και την τελευταία σύνοδο και τις ενδιάμεσες πτωτικές, η αγορά έγραψε μικρή πτώση, σε αντίθεση με τη ανοδική μεταβολή των δεικτών στην ευρωζώνη.

Τη Δευτέρα ο ΓΔ άνοιξε στις 691 μονάδες, ξεπέρασε τις 710 και έκλεισε στις 705,03 από 687,79, με μεταβολή +2,51%. Ο 25άρης έκλεισε στις 1845,55 από 1798,96 μονάδες κερδίζοντας +2,59%. Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+4,57%). Οι δημοπρασίες άλλαξαν υπολογίσιμα προς τα κάτω την τιμή για τον ΓΔ και τον 25άρη. Ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 38,475 από 35,680 εκατ. ευρώ, με συναλλαγές σε πακέτα αξίας 2,652 εκατ. και η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ, κατέληξε στα 50,500 από 49,457 δις ευρώ. Την Τρίτη, οι μεταβολές για τις Τράπεζες έκλεισαν το δείκτη τους στο -6,91%, ο τζίρος διαμορφώθηκε στα 33,984 εκατ. ευρώ, με πακέτα αξίας 1,008 εκατ. Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -1,84% και έφθασε στις 692,04 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1815,67 με μεταβολή -1,62%. Την Τετάρτη ανέβηκε ο τζίρος και μειώθηκε ο πτωτικός βηματισμός, καθώς πάλι μέτρησαν αρνητικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-2,39%). Ο ΓΔ οδηγήθηκε χαμηλότερα -0,26% και έφθασε στις 690,27 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1811,98 με μεταβολή -0,20%. Την Πέμπτη μεγάλωσε ο τζίρος, ανεβαίνοντας στα 67,718 από 41,978 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 12,576 από 3,465 εκατ. ευρώ. Οι μεταβολές για τις Τράπεζες (-6,65%) συνέβαλλαν στην πτώση του ΓΔ κατά -1,66%, καθώς έφθασε στις 678,83 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1786,86 με μεταβολή -1,39%. Ήταν η μέρα που σημειώθηκε το κατώτερο για τον μέσο όρο της αγοράς εβδομάδας, μήνα, έτους και τελευταίων 20 μηνών τουλάχιστον, στις 675,77 μονάδες. Την Παρασκευή εμφανίστηκε φρένο σε μια κατηφόρα από τις 710 στις 675 μονάδες. Ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα +0,42% και έφθασε στις 681,69 μονάδες και ο 25άρης έκλεισε στις 1795,87 με μεταβολή +0,50%. Μέτρησαν θετικά οι μεταβολές για τις Τράπεζες (+2,62%) και η στατιστική εικόνα των blue chip άλλαξε σημαντικά, όπως προκύπτει από το πλήθος των ανοδικών (19 από 6) blue chip έναντι των καθοδικών (6 από 19). Τα παραπάνω απαίτησαν τζίρο 63,703 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 20,960 εκατ.

Στην δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη ο ΓΔ έχασε -0,89% και ο 25άρης -0,17%, με τον FTSEM στο -4,02%. Στο μήνα ο ΓΔ υποχωρεί -6,57% ο 25άρης -6,50%, με τον FTSEM στο -6,58%. Έτσι στο έτος ο μέσος όρος χάνει -15,04% ο 25άρης -13,79% και ο FTSEM -6,93%.

Το πλήθος των blue chip με εβδομαδιαίες απώλειες είναι μικρότερο από τα ανοδικά και το διαμορφώνουν οι ΕΤΕ -11,66% και μεταβολή στο Σεπτέμβρη -28,57%, ΑΛΦΑ -8,60% και μεταβολή μήνα -19,34%, ΕΥΡΩΒ -8,33% και στο μήνα -17,69%, ΠΕΙΡ -6,48% και στο Σεπτέμβρη -18,79%, ΔΕΗ -5,88% και στο Σεπτέμβρη -14,08%, ΣΑΡ -4,43% και στο Σεπτέμβρη -4,17%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,4% και στο Σεπτέμβρη -7,38%, ΜΠΕΛΑ -1,87% και στο Σεπτέμβρη -2,02%, και ΓΡΙΒ -0,25% και στο Σεπτέμβρη -5,16%. Η πτώση ορισμένων στο μήνα σε σύγκριση με αυτή των δεικτών αποκαλύπτει πόσο σαφής είναι η εστίαση των πιέσεων στην Αθήνα πάνω στα τραπεζικά blue chip.

Στον αντίποδα με κέρδη σημαντικά οι: ΤΕΝΕΡΓ με +4,33% στη βδομάδα και +2,79% στο μήνα, ΕΕΕ +4,20% στη βδομάδα και -2,13% στο μήνα, ΒΙΟ με +3,93% στη βδομάδα και -2,35% στο μήνα, ΟΤΕ με +3,70% στη βδομάδα και -3,18% στο μήνα, ΜΥΤΙΛ με +3,59% στη βδομάδα και +0,23% στο μήνα, ΕΧΑΕ με +3,37% στη βδομάδα και -2,13% στο μήνα, ΑΡΑΙΓ με +3,32% στη βδομάδα και -1,77% στο μήνα, ΦΡΛΚ με +3,20% στη βδομάδα και +0,55% στο μήνα, ΕΥΔΑΠ με +2,72% στη βδομάδα και -3,12% στο μήνα, ΛΑΜΔΑ με +2,28% στη βδομάδα και +0,90% στο μήνα, ΤΙΤΚ με +1,94% στη βδομάδα και +0,71% στο μήνα, ΟΠΑΠ με +1,12% στη βδομάδα και -2,76% στο μήνα, ΑΔΜΗΕ με +0,65% στη βδομάδα και -5,45% στο μήνα, ΟΛΠ με +0,62% στη βδομάδα και -0,12% στο μήνα. Ενώ τα ΕΛΠΕ με 0,00% στη βδομάδα και -1,78% στο μήνα, και η ΜΟΗ με +0,00% στη βδομάδα και +1,48% στο μήνα, συμπληρώνουν την εικόνα των μεταβολών των blue chip στη δεύτερη βδομάδα του Σεπτέμβρη.

Τεχνική ανάλυση - παράγωγα

Ο 25άρης άμεσα εξαρτημένος από τις τράπεζες

Στην δεύτερη εβδομάδα του Σεπτέμβρη ο ΓΔ έχασε -0,89% και ο 25άρης -0,17%, με τον FTSEM στο -4,02%. Στο μήνα ο ΓΔ υποχωρεί -6,57% ο 25άρης -6,50%, με τον FTSEM στο -6,58%. Έτσι στο έτος ο μέσος όρος χάνει -15,04% ο 25άρης -13,79% και ο FTSEM -6,93%.

Στην δεύτερη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου είχαμε, λόγω συσσώρευσης, πτώση -25,25% των όγκων στα ΣΜΕ του FTSE25. Η δε υποχώρηση στις ανοικτές θέσεις, αφορούσε στην προετοιμασία των traders για την εβδομάδα εκπνοής που ξεκινά. Ο 25άρης κατέληξε στις 1795,87 μονάδες, με εβδομαδιαία μεταβολή -0,17%. Στα options του οι όγκοι υποχώρησαν κατά -61,6%. Στα 3 calls αντιστοιχούσαν 2 put.

Οι όγκοι στα ΣΜΕ του δείκτη συνολικά, ανήλθαν σε 7.995 συμβόλαια, καταλήγοντας με 9.196 ανοικτές θέσεις. Ο μέσος όγκος της σειράς Σεπτεμβρίου, διαμορφώθηκε στα 1222

από 1854 ΣΜΕ. Για τη σειρά του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 377 από 285 συμβόλαια ημερησίως. Οι ανοικτές θέσεις της σειράς Σεπτεμβρίου ανήλθαν σε 7995 από 8749 και της επόμενης σε 1286 από 589 ΣΜΕ. Οι τελευταίες πράξεις του ΣΜΕ Σεπτεμβρίου, έγιναν στις 1797,00 μονάδες. Οι traders έδωσαν προ-πορεία 1,1 μονάδων στο ΣΜΕ τρέχουσας σειράς έναντι του 25άρη.

Συνεχίστηκαν οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από εισηγμένες στο ΧΑ. Λογιστικές καταστάσεις έχουν δημοσιεύσει μόνο 37 μη τραπεζικές και επενδυτικές εταιρείες, αλλά σ’ αυτές συγκαταλέγονται οι περισσότεροι από τους μεγαλύτερους Ομίλους με μετοχή στο ταμπλό, οπότε οι επιδόσεις τους μπορούν να θεωρηθούν αρκετά αντιπροσωπευτικές. Το 2018 θα είναι μια ακόμη χρονιά, από το 2014 και μετά, που θα συνεχιστεί η βελτίωση των οικονομικών τους επιδόσεων. Ωστόσο τη δεύτερη βδομάδα του Σεπτεμβρίου, με ανοδικές την πρώτη και την τελευταία σύνοδο και τις ενδιάμεσες πτωτικές, η αγορά έγραψε μικρή πτώση, σε αντίθεση με τη ανοδική μεταβολή των δεικτών στην ευρωζώνη.

Το πλήθος των blue chip με εβδομαδιαίες απώλειες είναι μικρότερο από τα ανοδικά και το διαμορφώνουν οι ΕΤΕ -11,66% και μεταβολή στο Σεπτέμβρη -28,57%, ΑΛΦΑ -8,60% και μεταβολή μήνα -19,34%, ΕΥΡΩΒ -8,33% και στο μήνα -17,69%, ΠΕΙΡ -6,48% και στο Σεπτέμβρη -18,79%, ΔΕΗ -5,88% και στο Σεπτέμβρη -14,08%, ΣΑΡ -4,43% και στο Σεπτέμβρη -4,17%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ -3,4% και στο Σεπτέμβρη -7,38%, ΜΠΕΛΑ -1,87% και στο Σεπτέμβρη -2,02%, και ΓΡΙΒ -0,25% και στο Σεπτέμβρη -5,16%. Η πτώση ορισμένων στο μήνα σε σύγκριση με αυτή των δεικτών αποκαλύπτει πόσο σαφής είναι η εστίαση των πιέσεων στην Αθήνα πάνω στα τραπεζικά blue chip.

Στον αντίποδα με κέρδη σημαντικά οι: ΤΕΝΕΡΓ με +4,33% στη βδομάδα και +2,79% στο μήνα, ΕΕΕ +4,20% στη βδομάδα και -2,13% στο μήνα, ΒΙΟ με +3,93% στη βδομάδα και -2,35% στο μήνα, ΟΤΕ με +3,70% στη βδομάδα και -3,18% στο μήνα, ΜΥΤΙΛ με +3,59% στη βδομάδα και +0,23% στο μήνα, ΕΧΑΕ με +3,37% στη βδομάδα και -2,13% στο μήνα, ΑΡΑΙΓ με +3,32% στη βδομάδα και -1,77% στο μήνα, ΦΡΛΚ με +3,20% στη βδομάδα και +0,55% στο μήνα, ΕΥΔΑΠ με +2,72% στη βδομάδα και -3,12% στο μήνα, ΛΑΜΔΑ με +2,28% στη βδομάδα και +0,90% στο μήνα, ΤΙΤΚ με +1,94% στη βδομάδα και +0,71% στο μήνα, ΟΠΑΠ με +1,12% στη βδομάδα και -2,76% στο μήνα, ΑΔΜΗΕ με +0,65% στη βδομάδα και -5,45% στο μήνα, ΟΛΠ με +0,62% στη βδομάδα και -0,12% στο μήνα. Ενώ τα ΕΛΠΕ με 0,00% στη βδομάδα και -1,78% στο μήνα, και η ΜΟΗ με +0,00% στη βδομάδα και +1,48% στο μήνα, συμπληρώνουν την εικόνα των μεταβολών των blue chip στη δεύτερη βδομάδα του Σεπτέμβρη.

Ο Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

«Το Χρηματιστήριο έχει σπάσει πολλαπλές στηρίξεις, ειδικά όσον αφορά τις Τραπεζικές μετοχές και βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση. Θα πρέπει πρώτα να δοκιμαστούν στηρίξεις όπως οι 675 και μετά οι 650 μονάδες του Γενικού Δείκτη και μετά να συζητήσουμε για καλύτερες μέρες.

Το Χρηματιστήριο κινείται σε υπερπουλημένη ζώνη, οπότε απότομες ανοδικές αντιδράσεις είναι αναμενόμενες, αλλά μέχρι στιγμής, ακόμη ψάχνουμε τον καταλύτη που θα φέρει ξανά τα πράγματα σε κανονικότητα. Το μέτωπο των Αποκρατικοποιήσεων θα μπορούσε να φέρει θετικές ειδήσεις που θα επηρεάσουν, όπως και το μέτωπο των 'κόκκινων' δανείων».

Σήμερα

Οι περισσότερες αγορές μετοχών της Ασίας υποχώρησαν σήμερα Δευτέρα 17/9, εν μέσω αναφορών ότι η Ουάσιγκτον πρόκειται να ανακοινώσει νέο γύρο επιβολής δασμών για τις κινεζικές εισαγωγές, θέτοντας το έδαφος για ενδεχόμενες κινήσεις εφαρμογής αντιποίνων από το Πεκίνο.

Η δραστηριότητα ήταν χαμηλή με την αγορά μετοχών στην Ιαπωνία σε διακοπές και οι κινήσεις σε νομίσματα και τα ομόλογα ήταν ήσσονος σημασίας. Οι αγορές του Χονγκ Κονγκ ανοίχτηκαν κανονικά μετά από ένα σούπερ τυφώνα που πλήττει την πόλη στο δρόμο του προς την ξηρά στην Γκουανγκντόνγκ της Κίνας, την πολυπληθέστερη επαρχία της χώρας.

Ο ευρύτερος δείκτης MSCI για μετοχές της Ασίας-Ειρηνικού εκτός της Ιαπωνίας υποχώρησε -1%, αναιρώντας τρεις συνόδους διαδοχικές με κέρδη.

Τα blue chip της Σαγκάης υποχώρησαν -1,01%, ενώ ο Hang Seng έχασε -1,28%. Τα συμβόλαια EMini για τον S&P 500 έχασαν -0,2%.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τράμπ, αναμένεται να ανακοινώσει νέους δασμούς περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων στις κινεζικές εισαγωγές ήδη από τη Δευτέρα, δήλωσε ανώτερος υπάλληλος της κυβέρνησης στο Reuters. Το επίπεδο των δασμών θα είναι πιθανώς περίπου 10%, σύμφωνα με την Wall Street Journal, κάτω από το 25% που η διοίκηση είχε πει ότι εξετάζει.

Η WSJ ανέφερε επίσης ότι το Πεκίνο ενδέχεται να αποποιηθεί να συμμετάσχει στις προτεινόμενες εμπορικές συνομιλίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες αργότερα αυτό το μήνα, αν η κυβέρνηση Trump προχωρήσει με τους δασμούς.

Άλλοι αξιωματούχοι που συμβουλεύουν τους ηγέτες της χώρας υποδεικνύουν στην Κίνα να επιβάλλει όρια στην πώληση εξαρτημάτων και προμηθειών που χρειάζονται οι επιχειρήσεις των ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας "περιορισμούς στις εξαγωγές" για να απειλήσουν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους.

"Η περαιτέρω κλιμάκωση φαίνεται πολύ πιθανή και το ποσοστό θα αυξηθεί πιθανότατα στο 25% και θα εμφανιστούν απειλές για περισσότερους δασμούς από πλευράς των ΗΠΑ, ενώ η Κίνα ενδέχεται να φύγει από τις εμπορικές συνομιλίες εντελώς και να κλιμακωθεί το νέο μέτωπο με την δημιουργία οριστικών εξαγωγικών περιορισμών", ανέφεραν οι αναλυτές της JPMorgan.