Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 12:01

Στα υψηλότερα ενός μηνός το δολάριο έναντι του γιέν

ΣΤΑ υψηλότερα επίπεδα ενός μηνός έναντι του γιέν αναρριχήθηκε το δολάριο των ΗΠΑ, καθώς οι αξιωματούχοι της Federal Reserve ανησυχούν περισσότερο για τον πληθωρισμό, ο οποίος ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για περαιτέρω αύξηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού αυτόν τον μήνα.

Ανοδικά κινήθηκε το δολάριο και έναντι του ευρώ, καθώς η εικάζεται ότι σήμερα ένα από τα μέλη της Fed, o Donald Kohn, θα κάνει ανάλογα σχόλια του προέδρου της, Ben S. Bernanke και του προέδρου της Fed στην Ατλάντα, Jack Gynn, ότι θα πρέπει να σκεφθούν να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού για 17 η φορά.

Το δολάριο αναρριχήθηκε έναντι του ευρώ για τέταρτη ημέρα και για το μεγαλύτερο χρονικό διάσημα σε τέσσερις μήνες, φθάνοντας στα 113,82 γιέν στις 9:12 π.μ. στο Λονδίνο, από 113,57 γιέν που ήταν αργά χθες στη Ν. Υόρκη. Εναντι του ευρώ, αναρριχήθηκε στο 1,2760 από 1,2785 δολάρια.

Νωρίτερα το αμερικανικό νόμισμα διεύρυνε την άνοδό του, μετά την ανακοίνωση του πρωθυπουργού του Ιράκ, ότι ο ηγέτης της Αλ-Κάϊντα στο Ιράκ, Αμπού Μουσάμπ αλ Ζαρκάουϊ, έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια αμερικανικής αεροπορικής επιδρομής.

Το ευρώ σημείωσε άνοδο έναντι του γιέν σήμερα φθάνοντας στα 145,34 από 145,20 που ήταν αργά χθες, κοντά στα επίπεδα ρεκόρ των 145,49 όπου αναρριχήθηκε στις 20 Απριλίου.