Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 13:18

Vale: Aύξηση 5% της ζήτησης σιδηρομεταλλεύματος ετησίως

ΣΤΗΝ αύξηση των πωλήσεων διεθνώς, σε ποσοστό πλέον του 5%, μέχρι το 2010, θα ωθήσει η ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος στην Κίνα, σύμφωνα με την μεγαλύτερη παραγωγό του συστατικού στον κόσμο, Cia. Vale do Rio Doce, αυξάνοντας τις εξαγωγές της.

Η Vale και οι ανταγωνίστριές της θα πουλήσουν 895 εκατ. τόνους σιδηρομεταλλεύματος έως το 2010, πάνω από 225 εκατ. τόνους από το 2005, σύμφωνα με τον Jose Carlos Martins, γενικό διευθυντή της Vale, σε σημερινή του δήλωση στη Μελβούρνη.

«Οι εξαγωγές μας στις ασιατικές αγορές θα είναι όλο και υψηλότερες από εδώ και στο εξής», ανέφερε ο Martins, συμπληρώνοντας: «Κύριος μοχλός της ανάπτυξης θα είναι η Κίνα».

Η Κίνα, η μεγαλύτερη χώρα παραγωγής ατσαλιού στον κόσμο, τριπλασίασε της εισαγωγές σιδηρομεταλλεύματος τα τελευταία πέντε χρόνια, καθώς κατασκευάζει περισσότερο αυτοκίνητα, ηλεκτρικές οικιακές συσκευές και κατοικίες. Η αύξηση της ζήτησης από τη χώρα, οδήγησε τις τιμές του σιδηρομεταλλεύματος σε επίπεδα ρεκόρ.

Η Vale με έδρα το Ρίο ντε Τζανέϊρο και οι ανταγωνίστριές της Rio Tinto Group και BHP Billiton, εξασφάλισαν συμφωνίες από τις βιομηχανίες ατσαλιού στην Ευρώπη και την Ασία για αύξηση 19% των τιμών του μεταλλεύματος φέτος. Η Baosteel Group Corp., η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ατσαλιού της Κίνας, που ηγείται των συνομιλιών με τις βιομηχανίες του κλάδου, πρέπει να επιδιώξει τα χυτήρια να αποδεχθούν την ίδια αύξηση τιμών, είπε ο Martins.

Οι βιομηχανίες ατσαλιού της Κίνας θα αποτελούν το 51% του σιδηρομεταλλεύματος που εμπορεύεται διεθνώς το 2010, από περίπου 40% το 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο Martins.

H παραγωγή ατσαλιού στη χώρα, άγγιξε τα επίπεδα ρεκόρ των 38,3 εκατ. τόνων τον περασμένο μήνα, μια αύξηση της τάξης του 27,5%, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με ανακοίνωση στις 17 Μαΐου, της Mainland Marketing Research Co., που εδρεύει στο Πεκίνο.

Η Vale σχεδιάζει να επενδύσει 4,6 δισ. δολ. φέτος, το μεγαλύτερο παρά ποτέ ποσόν επένδυσης για μη κρατική εταιρεία της Βραζιλίας. Σχεδιάζει επίσης να προχωρήσει στην αύξηση της παραγωγής σιδηρομεταλλεύματος, στα 300 εκατ. τόνους το 2007, από 233,8 εκατ. τόνους που παρήγαγε πέρυσι.

Η Vale βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με τρεις κινεζικές εταιρείες παραγωγής ατσαλιού, συμπεριλαμβανομένης της

Baosteel και της Beijing Shougang Co., για τη δυνητική δημιουργία ventures στην Κίνα, σύμφωνα με τον Martins. H Shougang είναι δεύτερη βιομηχανία ατσαλιού της Κίνας και τα προϊόντα της χρησιμοποιούνται στις κατασκευές.