Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 08 Ιουνίου 2006 13:44

Τσεχία: Σημαντική η άνοδος του πληθωρισμού τον Μάϊο

Αισθητή άνοδο κατέγραψε ο πληθωρισμός το Μάιο στην Τσεχία, σε αντίθεση με το ποσοστό της ανεργίας που υποχώρησε κάτω από τις 8 εκατοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησαν σήμερα και μέσω των ιστοσελίδων τους, αντίστοιχα η στατιστική υπηρεσία της χώρας CSU και το υπουργείο Εργασίας. Εξάλλου, βάση της τριμηνιαίας έκθεσης της Κεντρικής Τράπεζας της Τσεχίας, που δημοσιοποιήθηκε επίσης σήμερα, το ισοζύγιο πληρωμών της χώρας παρουσίασε για πρώτη φορά πλεόνασμα.

Συγκεκριμένα, ο πληθωρισμός εμφάνισε το Μάιο άνοδο σε μηναία βάση κατά 0,5% και σε ετήσια κατά 3,1%. Τον Απρίλιο οι τιμές καταναλωτή είχαν αυξηθεί συγκριτικά με το Μάρτιο κατά 0,1% και σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005 κατά 2,8%. Σύμφωνα με την CSU στην επιβάρυνση του ετήσιου πληθωρισμού συνέβαλαν κατ’ εξοχήν οι αυξήσεις στις τηλεπικοινωνίες και τις μεταφορές, ενώ στη μηνιαία προς τα άνω αναπροσαρμογή του βασικό ρόλο έπαιξε η ανοδική πορεία που ακολούθησαν οι τιμές των τροφίμων.

Σε ό,τι αφορά τώρα στο ποσοστό της ανεργίας, αυτό υποχώρησε το Μάιο σε ετήσια βάση στο 7,9% (προσωρινά στοιχεία), ενώ τον αντίστοιχο μήνα του 2005 ήταν 8,6% (οριστικά στοιχεία) και τον περασμένο Απρίλιο ανερχόταν στο 8,3%. Στα τέλη Μαΐου είχαν καταγραφεί 463.042 άνεργοι, ενώ ένα μήνα πριν ο συνολικός τους αριθμός ανερχόταν σε 483.163 άτομα.

Απρόσμενη ήταν, όμως, και η εξέλιξη που ανακοίνωσε η Κεντρική Τράπεζα της χώρας, σύμφωνα με την οποία, κατά το 1ο φετινό τρίμηνο, το ισοζύγιο πληρωμών της Τσεχίας εμφάνισε, έστω και μικρό, πλεόνασμα 229 εκατομμυρίων czk (κορώνες Τσεχίας), ενώ κατά το 4ο και τελευταίο τρίμηνο του 2005 το συγκεκριμένο ισοζύγιο εμφάνιζε έλλειμμα 22,66 δισεκατομμυρίων czk. Ουσιαστικό ρόλο στη θετική αυτή εναλλαγή έπαιξε η σημαντική βελτίωση του εμπορικού ισοζυγίου της χώρας.

ΠΗΓΗ: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων